Argentina obnavlja flotu

Argentinska Obalna straža priprema se za preuzimanje prvog od četiriju novih ophodnih brodova tipa Shaldag izraelske proizvodnje. Porinut je 26. siječnja u brodogradilištu Israel Shipyards, a potom je ukrcan na transportni brod kao komercijalni teret. Prvi brod u klasi postat će dio flote Pomorske prefekture, a plovit će pod imenom “Guaraní” i oznakom GC 195. Argentinsko Ministarstvo sigurnosti naručilo je spomenuta četiri plovila sukladno ugovoru vrijednom 49 milijuna dolara koji je potpisan u prosincu 2016. godine. Obalna straža koristit će brodove u ophodnjama po rijekama. Preciznije, bit će usredotočeni na operativne zadaće na plovnom putu Paraguay – Paraná, na kojem je koncentriran velik dio ilegalne trgovine narkoticima.

(Foto: Prefectura Naval Argentina)

Brodovi su dugi 25,5 metara, imaju gaz od jednog metra i postižu brzinu od 48 čvorova. Posadu će činiti deset pripadnika argentinske mornaričke policije.
Argentinska mornarica dobila je usto dopuštenje za ponovno pokretanje i završetak pregovora s francuskim Naval Groupom o nabavi četiriju odobalnih ophodnih brodova (OPV) tipa Gowind. Odluka o ponovnom otvaranju pregovora donesena je nakon nedavnog sastanka argentinskog i francuskog predsjednika u Švicarskoj. Narudžba će vjerojatno uslijediti do srpnja ove godine. Pregovori s Naval Groupom počeli su 2016. i državna administracija pokušala je naručiti brodove vrijedne 300 milijuna eura još prošle godine, ali razgovori su bili prekinuti.

Maja PTIĆ GRŽELJ