Balistička ispitivanja UbS-a

Pripadnici Zapovjedništva za potporu organizirali su i proveli nadzorno-tehničko gađanje s unutarnjim i vanjskim balističkim mjerenjima značajki UbS-a streljivom 105 mm za haubice H M2A1 B1 i streljivom 130 mm za top M46 H1. Riječ je o redovitoj aktivnosti koja se na poligonu “Zečevo” provodi u pravilu jednom godišnje i to u razdoblju od listopada do travnja. Gađanje je dio sustavnog i planskog procesa nadzora ispravnosti te vrste UbS-a, a provodi se s ciljem produljenja životnog vijeka uporabe streljiva…

Pripadnici Zapovjedništva za potporu organizirali su i proveli 26. i 27. listopadana vojnom poligonu “Zečevo”nadzorno-tehničko gađanje s unutarnjim i vanjskim balističkim mjerenjima značajki UbS-a streljivom 105 mm za haubice H M2A1 B1 i streljivom 130 mm za top M46 H1.
Riječ je o redovitoj aktivnosti koja se ondje provodi u pravilu jednom godišnje i to u razdoblju od listopada do travnja, dok se u ostalom dijelu godine ispitivanja provode na vojnom poligonu “Eugen Kvaternik”.
Gađanje je dio sustavnog i planskog procesa nadzora ispravnosti te vrste UbS-a. Provodi se s ciljem produljenja životnog vijeka uporabe ako se tijekom gađanja utvrdi prihvatljiv stupanj degradacije balističkih značajki određenih serija laboracije.
Iz topa M46 H1 ispaljeno je 40 trenutno-fugasnih granata, a gađalo se na udaljenost od 16 400 m, dok se iz haubiceH M2A1 B1 gađalo na udaljenost od 11 200m, a ispaljeno je56 tempirnih i trenutno-fugasnih granata. Kod gađanja iz haubice ispitivalo se sedam, a iz topa pet serija laboracije streljiva.
Objasnio nam je to zapovjednik ispitivanja i čelnik Povjerenstva za provedbu postupka produljenja vijeka uporabe klasičnog streljiva u OSRHpukovnik Đuro Pažin, načelnik Odjela za nadzor ispravnosti UbS-a u Logističko-operativnom središtu ZzP-a. Napomenuo je i da je vojni poligon “Zečevo” najpovoljniji za takva ispitivanja. Opremljen je idimenzioniran za kompletnu provedbu unutarnjih i vanjskih balističkih ispitivanja klasičnog i raketnog UbS-a iz pričuva OSRH. Pripadnicima OSRH stoga omogućuje provedbu tako važne zadaće kao što je nadzor ispravnosti UbS-a.

Tijekomgađanja vremenski su uvjeti bili odlični. Vjetra gotovo da i nije bilo, vidljivost dobra, a što je najvažnije, nije bilo kiše. Povremeno je prekidano zbog pokoje brodice koja se nije pridržavala najavljenih upozorenja o zabrani plovidbe udijelu akvatorija gdje se provodilo,ali i to je ovaj put bilo u puno manjoj mjeri nego inače.Posada na topu i haubici bila je iz Topničko-raketne pukovnije Bjelovar, a prilikom gađanja koristio se “dugi opaljivač”odnosno uže koje aktivira inicijalni naboj projektila tek kad je sva posada u zaklonu.
Prilikom tako važnih balističkih ispitivanja UbS-a i inače je iznimno važan sigurnosni moment. Za osiguranje na poligonu bili su zaduženi pripadnici GMTBR-a, dok su zonu gađanja zajedno osiguravali Obalna straža, Flotila HRM-a, Pomorska policija MUP-a i Lučka kapetanija. Gađanje su pratili članovi povjerenstva izMORH-a, GS-a, Zapovjedništva HKoV-a i ZzP-a.
Podaci su se obrađivali odmah nakon ispaljenja. Mjerilase početna brzina projektila, tlakovi u barutnim komorama (digitalni krešeri), unutarnji piezoosjetnik tlaka i tlakovi u barutnim komorama (mehanički krešeri), unutarnji mehanički osjetnik tlaka. Usto su se mjerili i krajnji dometi projektila i rasipanje pogodaka te se utvrđivala funkcionalna ispravnost upaljača: aktiviranje na cilj.

Planska provedba NTG-a streljiva zadnja je faza sustavnog nadzora ispravnosti te vrste UbS-a. Uz NTG, OSRH prema NATO-ovim standardima provodi i druge metode nadzora ispravnosti UbS-a kao što su, primjerice, specijalistički nadzorno-tehnički pregled UbS-a, laboratorijska ispitivanja kemijske postojanosti te mehaničkih i termičkih značajki baruta, ispitivanje balističkih značajki baruta u “manometarskoj bombi”, funkcionalna ispitivanja komponenti UbS-a.
Pukovnik Pažin objasnio je kako na životni vijek uporabe UbS-a utječe niz čimbenika od kojih se neki mogu, a neki ne mogu kontrolirati. Ako se prilikom nadzorno-tehničkog gađanja utvrdi prihvatljiv stupanj degradacije balističkih značajki, donosi se odluka oproduljenju vijeka uporabe streljiva i to načelno na jednu do pet godina.

LEIDA PARLOV, Foto:TOMISLAV BRANDT

https://youtu.be/9n9tusFinlc?rel=0