Berettini nasljednici

Nakon svjetskog uspjeha serije pištolja Model 92 namijenjene vojno-redarstvenim snagama, Beretta je nastavila s razvojem novih, polivalentnijih generacija. No, za vojnike i policajce najzanimljivijim se čine Px4 Storm i APX

Razvoj pištolja Px4 Storm započeo je 2002. godine, i bilo je potrebno više od dvije godine detaljnih ispitivanja i testiranja prije nego što je predstavljen kao zamjena za već legendarni pištolj Beretta model 92. Taj modularni polimerni službeni pištolj četvrte generacije na tržištu se pojavio krajem 2004. godine. Modernog izgleda, on nastavlja  Berettin koncept estetske evolucije. Modularnost, ergonomija i funkcionalnost svrstavaju ovaj pištolj u sami vrh pištolja za osobnu obranu i za pripadnike sigurnosnih snaga.  Okvir pištolja izrađen je termoplastičnom tehnologijom, korištenjem polimera visoke izdržljivosti (polyamide 12) pojačanog fiberglasom. To je pridonijelo znatnom smanjenju mase, većoj otpornosti na koroziju i stabilnosti boje. Na okviru pištolja ispred okidača i ispod cijevi pištolja nalazi se integrirana Picatinny (Mil. St. 1913) šina, koja omogućuju montiranje laserskog obilježivača cilja, taktičke svjetiljke ili drugih tipova pomoćnih uređaja.

SWAT tim policije kalifornijskog grada Fresna koristi pištolje Px4 Storm (Foto: Fresno Police Department Regional Training Center)

Koncept modularnosti
Dužina je cijevi 102 mm, za razliku od 125 mm Berette 92. Pištolj je izvana pjeskaren s vanjskim bruniranjem i unutarnjim kromiranjem, što jamči dug vijek uporabe. Kut rukohvata oblikovan je tako da je pogodan za instinktivno ciljanje što omogućuje da se automatski uspostavi ciljnička crta. Dio okvira pištolja koji se nadovezuje na zaštitnik okidača predstavlja dva zaobljenja koja ispravljaju kažiprst i olakšavaju pucanje. Rukohvat, njegov prednji i zadnji dio (front i back strap), imaju gumiranu površinu s posebnom teksturom koja osjetno poboljšava držanje čak i mokrim rukama. Od ostalog, rukohvat se pištolja može prilagoditi različitim dimenzijama šake, uključujući i one male, zahvaljujući novom sustavu koji omogućuje kompletnu zamjenu ergonomskih leđnih dodataka (inserta) za rukohvat različitih debljina. Oružje se isporučuje s tri izmjenjiva ergonomska dodatka. To su standardni, tanki za malu šaku i jedan veliki za veliku šaku.
Koncept modularnosti prvi je put proširen i na komande pištolja. Komanda slide stop (kočnica zatvarača) te kočnica udarne igle (smještena na navlaci) nude se u konfiguraciji slim ili stealth (model G), koje su spljoštenije u odnosu na one konfiguracije standard, da bi  dodatno smanjile veličinu navlake. Novi dizajn manualne kočnice, koja se nalazi na obje strane navlake, onemogućuje njezino nenamjerno aktiviranje u slučaju punjenja pod stresom. Isto važi i za gumb za otpuštanje spremnika. Novog dizajna, on za ljevoruke strijelce može biti smješten i na desnoj strani oružja. Gumb standard može biti zamijenjen s dva različita tipa gumbi većih dimenzija, jedan je large a drugi combat, i namijenjeni su profesionalcima.

Osnovni model Storma, takozvani Px4 Storm Full. Polimer omogućava bolju estetsku stilistiku što pištolju daje moderan izgled. Oružje koristi više svjetskih policijskih postrojbi (Foto: Beretta)

Direktno bravljenje
Navlaka-zatvarač, zatvorenog je tipa gotovo bez oštrih rubova i stršećih dijelova koji bi smetali pri korištenju pištolja. Ta zaobljenost omogućuje lakše uvlačenje i izvlačenje pištolja iz futrole, što u pojedinim situacijama može biti od presudnog značaja. Dupli poprečni usjeci (na zadnjem i prednjem dijelu navlake) omogućuju odličan hvat čak i u uvjetima velike vlažnosti, olakšavajući tako repetiranje povlačenjem navlake i sigurnosne provjere. I zaštitnik je okidača također zaobljen da pri gađanju s dvije ruke omogući što bolji položaj šake koja služi kao potpora.
Zahvaljujući sustavu direktnog bravljenja cijev-zatvarač i posebnom dizajnu navlake-zatvarača, masa je navlake približno ista masi rukohvata, odnosno os cijevi približava se teoretskoj osi šake koja drži rukohvat. Zato je balans negdje kod okidača, što dovodi to toga da se oružje brzo dovodi u položaj za ponovno ciljanje pri brzoj paljbi.
Ciljnici su klasični, široki u konfiguraciji tri točke, zamjenjivi, s tricijskim točkama koje svijetle i u nedostatku svjetlosti, što omogućuje vrlo brzo i jednostavnije ciljanje u uvjetima smanjene vidljivosti. Dovoljno ih je malo izložiti svjetlosti, čak i onoj umjetnoj, da bi dovoljno dugo svijetlili.
Sustav bravljenja geometrijskog je tipa s osnom rotacijom cijevi. Izabran je zbog svoje robusnosti i dugotrajnosti. Povratna opruga, sa svojom šinom, nalazi se u donjem dijelu centralnog čeličnog cilindra koji je uliven u kućište.
Mehanizam okidanja pištolja Px4 Storm mekan je i zamjenjiv, što je također još jedna važna inovacija. On je projektiran kao autonomna grupa koja se može ukloniti iz kućišta bez uporabe specijalnih alata. Ta mogućnost uklanjanja dijelova mehanizma, osim što omogućava lakši prilaz mehanizmu okidanja radi detaljnijeg čišćenja i održavanja, omogućava i kompletnu zamjenu modaliteta okidanja, jednostavno zamjenjujući odgovarajuće blokirače, bez uporabe posebnih alata (modeli F i G).

Ključni broj četiri
Pištolj Px4 nudi se u četiri različita kalibra (9 x 19, 9 x 21 IMI, .40 S&W i .45 ACP), odatle i naziv Px4, i u četiri različite operativne konfiguracije: F, G, D i C. Konfiguracija F je s klasičnim mješovitim okidanjem SA/DA s kočnicom i za ljevoruke strijelce i polugom decockera, dok inačica G ima isto tako mješovito okidanje SA/DA i istu polugu na navlaci, ali koja služi samo kao decocker. Inačica s oznakom D je Double Action Only (DAO) i nema ni manualnu kočnicu ni decocker. Na kraju inačica C koristi okidanje Constant Action (jedna vrsta DAO okidanja), i isto tako nema ni kočnicu a ni decocker. Okidanje se vrši tako što se prvo repetiranjem navlake dobiva jedno prenaoružavanje djelomično zategnutom oprugom, povlačenjem okidača uklanjaju se sigurnosni mehanizmi i zatim se vrši okidanje. To okidanje možemo nazvati jednim inovativnim kratkim i lakim Double Action. Hod okidača prelazi s 20 mm mješovitog okidanja na 13 mm i sila se okidanja  kreće oko 3,5/3,6 kilograma. Ta je inačica zasigurno namijenjena sigurnosnim snagama zato što nudi, osim odlične sigurnosne upotrebe, određenu prednost u pogledu sile okidanja koja je stalna od prvog do posljednjeg metka. Na svim inačicama ipak ostaje automatska kočnica udarne igle i indikator metka u cijevi, u obliku dugog crvenog jezička koji izlazi iz profila navlake, i svojom pojavom daje do znanja da je metak u cijevi.

PX4 Storm SD .45 ACP razvijen je na osnovi zahtjeva američkog Zapovjedništva za specijalne operacije (SOCOM) za Joint Combat Pistol, program koji je sredinom prošlog desetljeća otkazan (Foto: Beretta)

Dodatni meci za vojsku
Punjenje se obavlja iz metalnog dvorednog spremnika od 17 metaka (9 x 19), 15 metaka za kalibar 9 x 21, 14 metaka za kalibar .40 S&W i 9-10 metaka za kalibar .45 ACP. Za inačice namijenjene vojno-policijskoj uporabi moguće je koristiti dodatni umetak za spremnik  čime se povećava broj metaka u spremniku za tri. Gumb za otpuštanje spremnika može biti montiran i s lijeve i s desne strane oružja, tako da ga mogu koristiti i dešnjaci i ljevoruki strijelci.
Rasklapanje pištolja projektirano je da bude vrlo brzo i sigurno, uz istodobno izbjegavanje slučajnog ili neželjenog rasklapanja. Sklapanje je još lakše dok se blokiranje navlake-zatvarača vrši automatski kad navlaka prijeđe zadnji dio kućišta.
Kut rukohvata omogućuje dobro instinktivno ciljanje, a i cijela konfiguracija rukohvata daje osjećaj da se oružje lako kontrolira. Px4 ima iznimnu ciljničku crtu, s tri široka ciljnika, lako podnošljiv odskok i savršenu preciznost. Niska pozicija cijevi u odnosu na ruku ustvari minimalizira odskok i olakšava brzo ponovno ciljanje pri brzoj paljbi. Ta karakteristika, zajedno sa smanjenom masom u odnosu na ostale Berretine pištolje (785 grama prazan) ostvaruje malo veću silu trzaja na ruku strijelca (posebno u kalibru .40 S&W). Metak se uvodi u cijev pravolinijskim potiskivanjem metka u cijev iz spremnika, što također pridonosi da oružje funkcionira bez zastoja.

Subcompact i compact
Minijaturna inačica Beretta Px4 Storm subcompact je, prema riječima Berettina marketinga, najnapredniji taktički pištolj za duboko prikrivanje u ovoj kategoriji. Ima DA/SA okidanje i ne žrtvuje bilo koju od značajki većih inačica (Px4 Storm i Px4 compact), a nudi prikrivenost i malu masu. Namijenjen je za osobnu obranu i policiju, s naglaskom na prikriveno nošenje, a u ponudi su kalibri 9 x 19 mm i 9 x 21 IMI sa spremnicima 13 metaka i .40 S&W sa spremnikom od deset metaka. Lagan je (740 g) i malen (122 mm). Cijev je od nehrđajućeg čelika, kako bi se spriječila korozija od znoja. Za ovaj je model Beretta patentirala SnapGrip produžetak rukohvata (gripa) koji se montira na dno spremnika koji povećava rukohvat i omogućuju sigurniji hvat strijelcima s većim šakama.
Px4 Storm Compact veličine je između klasičnog Px4 Storm i modela subcompact. Radi na principu rotirajuće cijevi kao i pištolj pune veličine, ali s proporcionalno umanjenom navlakom i rukohvatom. Koristi spremnike velikog kapaciteta od 15 metaka u kalibrima 9 x 19 mm i 9 x 21 IMI te 12 metaka u kalibru .40 S&W.
Beretta Px4 Storm sinteza je koncepta modernog oružja, tehnološki naprednog u pogledu dizajna. Njegova modularnost, ergonomija, kompaktnost i lakoća zajedno s paljbenom moći, dovode ovaj pištolj u sam vrh osobnog obrambenog oružja.

Berettu APX Talijani nude američkoj kopnenoj vojsci kao dostojnu zamjenu za M92 koji su Amerikanci 1985. godine pod imenom M9 uveli kao službeni pištolj (Foto: Beretta Defence Technologies)

Premijera u Abu Dhabiju
Na izložbi IDEX 2015 od 22. do 26. veljače 2015. u Abu Dhabiju (UAE) Beretta je predstavila svoj najnoviji pištolj označen kao APX. Riječ je pištolju pune veličine (full size), koji bi trebao zamijeniti službeni pištolj M92/M9 u opremi vojske i policije, ali i naći svoje mjesto u civilnoj populaciji i među sportskim strijelcima.
APX je razvijan duže od tri godine i za to vrijeme intenzivno su ga testirali timovi profesionalnih korisnika, a njihove primjedbe i opažanja ugrađeni su u finalni proizvod. Svaki od testiranih pištolja ispalio je više od 45 000 metaka bez funkcionalnih kvarova, dok je prosječan broj ispaljenih metaka između dva zastoja oko 5000, što je vrlo dobar rezultat koji upućuje na visoku pouzdanost. Beretta APX dizajniran je kao odgovor na zahtjeve projekta MHS (Modular Handgun System) američke kopnene vojske, pokrenutog s ciljem da vojska dobije prilagodljiv i učinkovit pištolj sa širokim spektrom primjene.
Novi pištolj prati aktualne trendove, što podrazumijeva polimerni okvir, spremnik velikog  kapaciteta, jednostavan okidački mehanizam s prednapinjanjem i unutarnji udarač umjesto klasičnog kokota. Novost je modularna konstrukcija bazirana na nekoj vrsti kućišta. Ona objedinjuje elemente mehanizma u jedan sklop, namijenjen ugradnji u okvire različitih dimenzija i kombiniranje, s dužim ili kraćim navlakama, cijevima i spremnicima u različitim kalibrima. Ujedno, to je i prvi Berettin pištolj sa SIG modifikacijom Browningove brave, gdje se ležište metka bravi u otvoru za izbacivanje čahura. Cijev je duga 108 mm (šest žljebova, desni korak uvijanja od 250 mm), a ukupna je dužina pištolja 192 mm.

Za obje ruke
Polimerni okvir ojačan staklenim vlaknima na donjem dijelu ima Picatinny šinu, za montažu dodatne opreme, a četvrtasti branik okidača dovoljno je velik da se pištolj može bez problema koristiti i s rukavicama. Sve su komande na kućištu obostrane, pa se pištolj jednako udobno koristi s obje ruke. Rukohvat ima po tri seta izmjenjivih zadnjih inserta i bočnih panela drška, pa se njihovim kombiniranjem lako dolazi do optimalne konfiguracije, bez obzira na veličinu šake. S prednje strane drška blaga su udubljenja za prste, a ima ih i neposredno iznad okidača u zoni poluge za rasklapanje, što sužava siluetu i poboljšava hvat. Gumb utvrđivača spremnika na uobičajenom je mjestu, a otvor za uvođenje spremnika proširen je što olakšava brzo prepunjavanje.
Dimenzije okvira Berette APX ne odaju da je riječ o modularnom pištolju kod kojeg se Iako mijenjaju komponente. Takve konstrukcije najčešće imaju veće dimenzije i djeluju kompliciranije. Kod modela APX to je izbjegnuto. Pojednostavnjena demontaža mehanizma u kućištu zahtijeva samo da se poluga za rasklapanje izvadi u lijevu stranu, nakon čega je moguće skinuti polimernu oblogu s kućišta i zamijeniti je drugačijom. Mehanizam za okidanje ima osigurač s jezičkom Glockova tipa, kao i blokadu udarne
igle koja sprečava opaljenje ako okidač nije povučen do kraja. Okidač je ravniji i primjetno širi od drugih rješenja ovog tipa pištolja. Hod okidača je tek nekih 5 mm, a za resetiranje je dovoljno samo 3 mm. Pritom je sila okidanja deklarirana na 2,7 kg što je odličan rezultat za mehanizam safe action tipa.

Izbjegavanje odsjaja
Navlaka je prizmatičnog oblika, s obje bočne strane navlake nalazi se po devet okomitih, grubih rebrastih izbočina, čija je funkcija da prilikom hvata i povlačenja/repetiranja osiguraju kontakt bez klizanja između šake i navlake. Navlaka je izrađena od nehrđajućeg čelika, a finiširanje crnim nitratom izvedeno je kako bi se izbjegao demaskirajući odsjaj jer je riječ o pištolju ponajprije namijenjenom vojsci. Prednji dio navlake blago je iskošen, što olakšava vraćanje oružja u futrolu. Sa zadnje je strane otvor indikatora napetog mehanizma, a izvlakač s desne strane otvora za izbacivanje čahura istodobno pokazuje prisutnost metka u cijevi.
Spremnik je kapaciteta 17 metaka (15 komada u kalibru .40 S&W), napravljen od čeličnog lima i nije kompatibilan s modelom M92. Dno je spremnika od debele plastike, malo je šire od drška što olakšava stisak prstiju i nasilno izvlačenje spremnika iz pištolja u slučaju zastoja. Nova Beretta APX ima zadnji ciljnik potpuno podesiv po pravcu i visini. Oružje se lako uvodi u crtu ciljanja, udobno se smješta u šaku, a okidanje je uobičajeno za takav tip pištolja. Beretta je uložila velik napor da dobije praktičan i privlačan proizvod za američku vojsku. Na natječaj za izbor novog službenog pištolja američke vojske već se prijavilo nekoliko renomiranih proizvođača, pa je Berettin pokušaj zamjene M9 s M9A3 američka vojska odbila bez pojašnjenja. Preostaje vidjeti je li Beretta zakasnila s ovim modelom ili će opet iznenadno pobijediti kao i prije 30 godina. U svakom slučaju, bit će to opet zanimljivo nadmetanje renomiranih proizvođača.


Foto: Beretta

Serija 8000
Berettina serija 8000, također poznata pod imenom Cougar, s bravljenjem na principu rotirajuće cijevi, prvi se put pojavila na tržištu 1994. godine kao kompaktnija alternativa službenom pištolju M92F. Cougar pištolji izvorno su razvijeni za tada novi .40 S&W metak (M8040). Poslije su usvojeni i drugi kalibri, kao što su 9 x 19 mm Para (M8000), .357 SIG (M8357)  i .45ACP (M8045). Ta je serija pištolja ponudila dobar kompromis za taktičku uporabu koju odlikuje sposobnost skrivanja, jednostavnost nošenja, preciznost i paljbena moć.


Serija 9000
Prve pištolje od polimera Beretta je izbacila s kompaktnim modelom 9000S namijenjenim za civilnu samoobranu. Zadržan je tradicionalni stil s gornje strane otvorenom navlakom. Razvijen je u kalibru 9 x 19 mm sa spremnikom od 12 i kalibru .40 S&W sa spremnikom od deset metaka. Dostupni su i adapteri s pomoću kojih je moguće korištenje spremnika Berettine serije pištolja M92. Ciljnici su fiksni. Rukohvat je potpuno integriran u okvir pištolja i ne mogu se zamijeniti paneli nego na dnu jednog spremnika postoji produžetak za korisnike s velikim šakama. Kao i svi drugi modeli, dostupan je u F i D konfiguraciji.


Foto: Beretta

Beretta Bobcat M21A
M21A jedan je od najboljih džepnih pištolja u kalibru .22 LR ili .25 ACP (6,35 mm). Nasljednik je M950, a serijski se proizvodi od 1984. do danas. To je pištolj slobodnog zatvarača i dvostruke akcije SA/DA, veoma malih dimenzija: ukupne dužine 125 mm, visine 94 mm, mase 335 g i debljine 28 mm s nasjedajućom cijevi od 61 mm koja je s danas jedinstvenim Steyr-Pieperovim sustavom, čvrsto učvršćena za kućište šarkom na ustima cijevi. Glavna odlika ovog pištolja jest da je pogodan za skriveno nošenje (samostalno ili kao pričuvni pištolj) te pouzdan kao samoobrambeno oružje.


Foto: Beretta

BU9 Nano
Nano 9 mm dizajniran je s ciljem da se stvori idealan mikrokompakt pištolj za prikriveno nošenje i osobnu obranu. Zahvaljujući svom tankom i glatkom profilu, Nano bez napora ulazi i vadi se iz futrole, dok mu glatka kontura i mala masa (0,56 kg) osiguravaju maksimalnu udobnost čak i za cjelodnevno nošenje. Sustav bravljenja na pištolju Nano Browningov je modificirani sustav kratkog trzaja. Malih je dimenzija (d143 x š23 x v106 mm) što ga čini jednostavnim za nošenje.


Foto: Beretta

BU Pico
Pico je najtanji poluautomatski pištolj na tržištu, širok je samo 18 mm u kalibru .380 ACP, što ga čini najboljim u klasi za skriveno nošenje i kućnu obranu.
Pico je i dobio ime zbog iznimno malih dimenzija (talijanski piccolo znači malen). U metričkom sustavu Pico označava milijarditi dio nečega. Masa je praznog pištolja samo 325 g. Pico ima dorađen sustav okidanja s unutarnjim udaračem, mali odskok i lako se ponovno dovodi u ciljničku crtu nakon svakog pucnja zahvaljujući minimalnom nagibu cijevi. Ova sposobnost također omogućuje hranjenje pištolja sa svim vrstama .380 streljiva. Pico se bravi, danas najrasprostranjenijim i najsavršenijim sustavom, poznatim i kao “sigova” brava (bravljenje povećanim blokom zadnjeg dijela cijevi u otvor za izbacivanje čahura).


Foto: Beretta/officer.com

U22 Neos 
Posebno zanimljivo kod ovog modela jest da za njega postoji kit za konverziju s cijevi i dodatnim rukohvatom – kundakom. S njima se Neos u nekoliko minuta može pretvoriti u kratku pušku, s kojom se povećava krajnji domet i preciznost. Komplet, nazvan U22 Neos Carbine Kit (U22 Neos karabinska konverzija), najčešće se prodaje odvojeno.
Riječ o jednostavnom oružju fiksne, debele (bull) cijevi i slobodnog zatvarača, smještenog unutar livenog kućišta, sa spremnicima kapaciteta deset metaka, u kalibru .22 Long Rifle. Cijev je pravokutno profilirana (cilindrično kod karabinske konverzije), izrađena masivno i ima šest žljebova i desni korak. Izrađuje se s dužinom od 152 mm, u osnovnoj inačici, ali i kraća od 114 mm, kao i duža od 190,5 mm. U osnovnoj inačici, oružje je ukupno dugo 260 mm, s crtom ciljanja od 226 mm i masom 998 g. Ima maksimalnu širinu 38 mm, visinu 132 mm. Novi U22 Neos na prvi pogled ostavlja dobar dojam. Beretta ga preporučava početnicima kao i onima koji se bave rekreativnim streljaštvom.


Ivan GALOVIĆ