Bojno gađanje najbolje je za stjecanje iskustva

Prva haubička bitnica u sastavu Topničko-raketne bojne na slunjskom je poligonu provela bojno gađanje iz haubica 122 mm D-30

Na vojnom poligonu “Eugen Kvaternik” 2. ožujka 2022. provedeno je posredno bojno gađanje iz haubica 122 mm D-30. Gađanje je provela Prva haubička bitnica u sastavu Topničko-raketne bojne, Gardijske mehanizirane brigade. Na gađanju je bio i zapovjednik GMBR-a brigadni general Dražen Ressler. Cilj je gađanja ocjenjivanje osposobljenosti postrojbe za provedbu namjenskih vatrenih zadaća u svim borbenim uvjetima. Ocjenjuje se osposobljenost za brzo, pravodobno, precizno i učinkovito djelovanje i provedbu vatrenih zadaća po zapovijedi te sigurno rukovanje oružjem, streljivom i opremom. Sukladno redovitim zadaćama postrojbe proveden je kompletan ciklus obuke, a kruna je posredno bojno gađanje. Prvo je provedena pojedinačna obuka i obuka na razini desetina, potom obuka na razini voda i bitnice te pripremno ispitno gađanje iz UC-20 mm (umetnuta cijev).

Uvježbavanje zadaća

 ”Posredno bojno gađanje najbolje je za stjecanje iskustva posebice za novopridošle pripadnike koji su tek završili specijalizaciju, kako za pojedinca tako i za cijelu postrojbu. Za dobre rezultate posrednog bojnog gađanja potrebno je da sve sastavnice bitnice kvalitetno i pravodobno odrade svoje zadaće. Zadovoljan sam prikazanim na današnjem gađanju,“ rekao je satnik Tomislav Ljulj, zapovjednik Prve haubičke bitnice. Vojnikinji Adriani Bulat ovo je prvo bojno gađanje na mjestu računatelja planšetista, zadaća joj je bila određivanje i ucrtavanje elemenata za gađanje te njihova predaja do zapovjednika desetine koji te podatke prenosi paljbenim vodovima. ”Sve smo zadaće uvježbavali toliko da su nam postale rutina, a poslije pripremnog ispitnog gađanja iz UC-20 mm nestala je i početna trema. Najbitnije je da smo svi točni i precizni u dodijeljenim zadaćama i zato imamo dobre pogotke,“ komentirala je vojnikinja Bulat.  

Tekst: Martina Stanković

Foto: Tomislav Brant