Brazil nabavlja francuski Siroco

Ratna mornarica Brazila uvest će do 31. prosinca ove godine u operativnu uporabu rabljeni francuski desantni brod tipa LPD (Landing Platform Dock) klase Foudre izvornog imena “Siroco” (L 9012).
Točan datum svečanosti ulaska u aktivnu uporabu još uvijek nije određen, no očekuje se kako će se do kraja godine potpisati svi dokumenti potrebni za prijenos vlasništva nad brodom. Pripadnici RM-a Francuske trenutačno obučavaju i uvježbavaju brazilsku posadu.

(Foto: Marine Nationale)

Tvrtka DCI-NAVFCO, specijalist za mornaričku obuku, podršku i savjetovanje, dostavila je jezične prijevode potrebne za provedbu obuke.
Uprava za brodogradnju RM-a Brazila bila je ovlaštena za nabavu plovila po cijeni od oko 80 milijuna eura. Ulaskom u sastav brazilske flote, brod će biti preimenovan u “Bahia” (G 40) te će nositi oznaku višenamjenskog broda s palubnim zdencem (Navio Doca Multipropósito – NDM). Brod će, sukladno potpisanim ugovorima, biti predan s izvornim naoružanjem koje se sastoji od dvaju MBDA SIMBAD dvostrukih lansera namijenjenih MBDA MISTRAL protuzračnim projektilima vrlo kratkog dometa. Matična luka bit će mu Rio de Janeiro. Upravo za potrebe podrške u procesu transfera plovila, Brazil je u rujnu ove godine osnovao Grupu za nadzor i podršku te Grupu za primopredaju.

Maja PTIĆ GRŽELJ