Stari nosač, nove korvete za Brazil

(Foto: Marinha do Brasil)

Brazilska mornarica objavila je 5. srpnja da je u operativnu uporabu uvela nosač helikoptera PHM “Atlântico”. Riječ je o nekadašnjem brodu britanske mornarice HMS “Ocean”, a ceremonija je i održana u njegovoj staroj domovini, britanskoj mornaričkoj bazi “Devonport“ kod Plymoutha. Dolazak broda u Brazil očekuje se do kraja kolovoza. Na palubi istodobno može biti sedam zrakoplova, a ima mjesta za još 12 u hangaru. Između 500 i 800 marinaca može se s nosača transportirati na obalu udaljenu 320 km. Nosač je opremljen borbenim sustavom koji integrira sustav za zapovijedanje i nadzor LPH CMS, tu su četiri topa 30 mm DS30M Mk2, dva Radara 1007, jedan Radar 1008, kao i radar Artisan 3D 997. Prije odlaska u matičnu luku slijedi intenzivna obuka posade.
Brazilska mornarica zaprimila je do sredine lipnja devet komercijalnih ponuda za nove četiri korvete opće namjene klase Tamandaré. Zahtjev za dostavu ponuda (Request for Proposal – RFP) objavljen je šest mjeseci prije, točnije 19. prosinca 2017., a konačan odabir ponuditelja najavljen je za rujan ove godine. Objava ponuditelja koji su ušli u uži izbor očekuje se tijekom ljeta. Javili su se BAE Systems s projektom Type 31e, ThyssenKrupp Marine Systems s korvetom MEKO, Damen Schelde Naval Shipbuilding s dizajnom Sigma 10514, talijanski Fincantieri te francuski Naval Group. Ima i ponuditelja koji nisu sa zapada: indijske tvrtke GOA Shipyard Limited te Garden Research Shipbuilding and Engineers (GRSE), te ukrajinske Ukrinmash i STM. Temeljni je zahtjev kupca da se korvete grade u Brazilu, s visokom stopom uključenosti domaće industrije, ali uz suradnju i tehničko-savjetodavnu pomoć inozemnog brodogradilišta. Zbog toga se strane tvrtke u ponudama udružuju s brazilskim.
Planirana vrijednost programa iznosi 1,6 milijardi dolara, a primopredaja prvog plovila očekuje se 2021. ili 2022. godine. Korvete klase Tamandaré trebale bi imati najveću duljinu 103 m i istisninu do 2790 t. U pogledu temeljnog naoružanja, siguran je MBDA-in sustav protuzračne obrane Sea Ceptor, koji je Brazil odabrao još 2014. godine. Plovila bi trebala vršiti niz zadaća poput zaštite većih brodova, protupodmorničkog ratovanja i ophodnje brazilskim teritorijalnim vodama, a traži se i sposobnost sudjelovanja u međunarodnim operacijama.

Maja PTIĆ GRŽELJ