Brazil odabrao MEKO

(Ilustracija: TKMS)

Brazilska ratna mornarica odabrala je konzorcij Águas Azuis za realizaciju projekta nabave četiriju korveta klase Tamandaré. Konzorcij su osnovali njemačka tvrtka ThyssenKrupp Marine Systems (TKMS), te brazilske tvrtke Embraer Defense & Security i Atech Negócios em Tecnologias S.A. Konzorcij je ponudio prijedlog temeljen na dizajnu lake fregate MEKO A-100, koji je razvio njemački brodograditelj Blohm+Voss. Brazilski su podizvođači unutar konzorcija Ares Aeroespacial i Defesa S.A., Fundação Ezute, Oceana Estaleiro S.A., Omnisys Engenharia Ltda, SKM Eletro Eletrônica Ltda i WEG Equipamentos Elétricos S.A.
Modularna konstrukcija MEKO dizajna olakšava integraciju i prijenos tehnologije, čime se smanjuju troškovi nabave, održavanja i modernizacije. Atech će u suradnji s Atlas Elektronikom, podružnicom ThyssenKruppa, osigurati brodski sustav upravljanja borbom (CMS).
Od 1982. godine 82 su korvete i fregate MEKO isporučene mornaricama 14 zemalja. Od tog broja 37 ih je izgrađeno izvan Njemačke. Sve su još uvijek u punom pogonu, a podrazumijeva se operativni vijek dulji od 40 godina.
Brazilska mornarica za projekt je primila devet komercijalnih prijedloga, koji su analizirani s tehničkog, pravnog, fiskalnog i proračunskog / financijskog stajališta i nakon toga u užem su izboru ostala četiri. Uz ThyssenKrupp i partnere, ostali ponuđači koji su ušli u uži izbor bili su redom iz Europe: tim Damen (Nizozemska) / Saab (Švedska), Fincantieri (Italija) i Naval Group (Francuska).
Planirana vrijednost programa iznosi 1,6 milijardi dolara, primopredaja prvog plovila očekuje se 2024., a zadnjeg 2028. godine. Korvete klase Tamandaré imat će duljinu 102,7 m i istisninu do 3455 t. Što se tiče temeljnog naoružanja, siguran je MBDA-in sustav protuzračne obrane Sea Ceptor, koji je Brazil odabrao još 2014. godine. Plovila će služiti za niz zadaća, poput zaštite većih brodova, protupodmorničkog djelovanja i ophodnje brazilskim teritorijalnim vodama, a imat će i sposobnost sudjelovanja u međunarodnim operacijama.

Maja PTIĆ GRŽELJ