Portugal razmatra nabavu LPD-a

Portugalsko ministarstvo obrane objavilo je kako agencija za nabavu vojne opreme (DGRDN) razmatra nabavu rabljenog desantnog broda tipa LPD (Landing Platform Dock). Odabran je Siroco (L9012) koji je trenutačno u uporabi francuske ratne mornarice, ali konačna odluka još uvijek, zbog financijskih razloga, nije donesena. Cijena od 80 milijuna eura osim dobave plovila uključuje i nabavu povezane opreme, prijenos tehnologije i obuku. Portugal stoga razmatra usmjeravanje sredstava koja su bila namijenjena modernizaciji dviju fregata. Dugoročni plan razvoja portugalskih oružanih snaga za razdoblje od 2015. do 2026. ne predviđa kupnju desantnog plovila Siroco, ali predviđa modernizaciju triju MEKO 200PN fregata klase Vasco da Gama i dviju fregata tipa M klase Bartolomeu Dias.

Portugal je 2007. dobio osnovni dizajn velikog desantnog broda od njemačkog ThyssenKrupp Marine Systemsa kao dio offset paketa pri nabavi njemačkih podmornica Type 209PN. Taj je Navio Polivalente Logistico (NAVPOL) LPD trebao biti izgrađen u Portugalu sukladno ugovoru s brodogradilištem Estaleiros Navais de Viana do Castelo (ENVC). (Foto: EMA / Marine Nationale)

Siroco je u prosincu 1998. uveden u operativnu uporabu francuske ratne mornarice te je drugo plovilo u klasi desantnih brodova Foudre. Prvi je brod u klasi prodan krajem 2011. čileanskoj ratnoj mornarici i danas nosi ime Sargento Aldea. Iako je 2013. namjeravala kupiti Siroco, nova je vlada krajem 2014. objavila kako ipak ne traži drugi desantni brod za vlastitu flotu. Temeljna razlika između tih dvaju brodova klase Foudre jest u površini helikopterske palube: Siroco ima nešto veću od Foudrea. Službeno povlačenje Siroca iz aktivne uporabe francuske mornarice najavljeno je za lipanj 2015. nakon zadnje operativne zadaće u Gvinejskom zaljevu. Iako će Siroco biti povučen iz uporabe, neće biti, kao što je planirano, zamijenjen četvrtim desantnim brodom klase Mistral čija je gradnja otkazana tijekom 2013.
Brazilska mornarica također je pokazala interes za kupnju broda kao i drugih plovila u sastavu francuske ratne mornarice, ali čini se da je to otkazano, vjerojatno zbog proračunskih ograničenja. Domaći će proizvođači prema ugovoru o licenciji izgraditi dva desantna plovila u programu PRONAnf.

Maja PTIĆ GRŽELJ