“Brisbane” u operativnoj uporabi

(Foto: Royal Australian Navy)

HMAS “Brisbane” (41), drugi australski PZO razarač klase Hobart, službeno je ušao u operativnu uporabu australske mornarice tijekom svečanosti u bazi “Garden Island”. Kobilica je položena u veljači 2014., a porinut je 15. prosinca 2016. godine. Gradnja se izvodila pod AWD Allianceom, konzorcijem koji uključuje australsko Ministarstvo obrane, tvrtku Raytheon Australia kao integratora borbenih sustava, australski ASC kao brodograditelja i španjolsku Navantiju kao nadzor i voditelja brodograđevnog dijela programa. Prvi razarač u klasi, nazvan “Hobart”, u operativnoj je uporabi od 23. rujna, a krajem godine bit će potpuno operativno spreman. Dostava trećeg i zadnjeg razarača, “Sydney”, očekuje se krajem 2019. godine.
Osnovne brodograđevne značajke nove klase očituju se u duljini od 147 m, širini 18,6 m, gazu 5,17 m te najvećoj istisnini 7000 t. Propulzijski sustav temelji se na CODOG konfiguraciji, a uporabom isključivo plinskih turbina i vijaka s promjenjivim usponom krila postizat će brzine veće od 28 čvorova. Projektni doplov iznosi 5000 NM pri brzini od 18 čvorova. Posadu čini 186 članova uz dodatnih 16 članova zrakoplovne eskadrile. Razarači klase Hobart opremljeni su Aegis borbenim sustavom Baseline 7.1, faznim radarom AN/SPY-1D(V), tragalačkim radarom, PZO projektilima RIM-66 i RIM-162 te dvama četverostrukim lanserima protubrodskih projektila Harpoon. Razarači će nositi i mornarički borbeni helikopter MH-60R Seahawk “Romeo”.
Plovila klase Hobart klasificirana su u prvom redu kao razarači naoružani vođenim projektilima (DDG), a zamijenit će fregate klase Adelaide (dizajn američkih plovila klase Oliver Hazard Perry). Samo su dva broda klase Adelaide od izvornih šest ostali u aktivnoj uporabi.

Maja PTIĆ GRŽELJ