“Brisbane” na pokusnoj plovidbi

HMAS “Brisbane”, drugi australski PZO razarač klase Hobart, službeno je krajem studenog započeo seriju brodograđevnih ispitivanja i pokusnih plovidbi prije očekivane dostave predviđene za lipanj iduće godine. Polaganje kobilice održano je u veljači 2014., a porinut je 15. prosinca prošle godine.
Prva faza pokusnih plovidbi, koja će se održati idućih tjedana, uključuje ispitivanja sustava pogona, upravljanja, nazora i navigacije broda. Druga faza slijedi 2018., kako bi se ispitao i testirao brodski borbeni i komunikacijski sustav, priopćio je 20. studenog AWD Alliance, konzorcij koji uključuje australsko Ministarstvo obrane, tvrtku Raytheon Australia kao integratora borbenih sustava, australski ASC kao brodograditelja i španjolsku Navantiju kao nadzor i voditelja brodograđevnog dijela programa.

(Foto: AWD Alliance)

Prvi razarač u klasi, imena “Hobart”, u operativnoj je uporabi od 23. rujna, a krajem 2018. bit će potpuno operativno spreman. Dostava trećeg i zadnjeg razarača, imena “Sydney”, očekuje se krajem 2019. godine.
Plovila klase Hobart primarno su klasificirana kao razarači naoružani vođenim projektilima (DDG), a zamijenit će fregate klase Adelaide (dizajn američkih plovila klase Oliver Hazard Perry). Samo će dva broda klase Adelaide od izvornih šest s početkom 2018. ostati u aktivnoj uporabi.

Maja PTIĆ GRŽELJ