Drugi Zumwalt na pokusnoj plovidbi

“Michael Monsoor” (DDG 1001), drugi od triju američkih stealth razarača klase Zumwalt, zaplovio je iz brodogradilišta Bath Iron Works kako bi započeo prvu seriju brodograđevnih pokusnih plovidbi i ispitivanja na moru. Gradnja broda klase koja je svojevrstan izlog najnovijih američkih tehnoloških dostignuća počela je u ožujku 2010. godine. Porinut je i kršten 16. lipnja 2016. u brodogradilištu kompanije General Dynamics u Bathu, savezna država Maine. Tijekom pokusnih plovidbi DDG 1001 bit će podvrgnut nizu testiranja i ispitivanja prije službene primopredaje američkoj mornarici 2018., pod uvjetom dokazivanja svih traženih sposobnosti.
“USS Zumwalt”, prvi u klasi, ušao je u operativnu uporabu 15. listopada 2016., kao najveći razarač koji je američka ratna mornarica ikad izgradila, duljine preko svega 186 m i istisnine veće od 14 000 t. Plovila klase Zumwalt imaju potpuno novi električni pogonski sustav, specifičan oblik trupa koji ima značajku rezanja valova u plovidbi, a trebao bi uključivati i najnoviju tehnologiju naoružanja.

(Foto: US Navy)

Razarači su prva površinska borbena plovila RM-a SAD-a koja za pogon, borbene sustave te druge brodske potrebe koriste jedino električnu energiju i to putem integriranog energetskog sustava koji je uspješno ispitan početkom svibnja 2011., a generira oko 78 MW snage. Primjena najnovijih tehnologija dovodi do smanjenja broja mornaričkog osoblja (na pola) u odnosu na postojeće američke razarače, kao i do smanjenja ukupnih troškova održavanja tijekom radnog vijeka.
Najveći problem vezan uz klasu jest da je američka mornarica otkazala narudžbu streljiva LRLAP (Long Range Land Attack Projectile), posebno razvijenog za predviđeni topnički sustav klase Advanced Gun System (AGS) 155 mm. Razarači, dakle, sve dok se ne nađe zamjensko streljivo ili neko drugo rješenje, do daljnjeg ostaju bez glavne paljbene moći. Cijena jednog LRLAP-a iznosi više od 800 tisuća dolara, a skočila je zbog drastičnog smanjenja broja plovila, s inicijalno planiranih 32 na svega tri. Za usporedbu, standardni glavni top američkih razarača i krstarica Mk45 od 127 mm koristi streljivo čiji jedan naboj stoji od 1600 do 2200 dolara.

Maja PTIĆ GRŽELJ