“Zumwalt” i streljivo za AGS

Ulazak američkog razarača “Zumwalt” u operativnu uporabu označen je prigodnom svečanošću 15. listopada u Baltimoreu. Razarač je na putu prema matičnoj luci u San Diegu, a usput će posjetiti još nekoliko luka. Prvo je plovilo u istoimenoj klasi koju će činiti tri razarača, a preostala dva, “Michael Monsoor” (DDG 1001) i “Lyndon B. Johnson” (DDG 1002), u različitim su fazama gradnje i opremanja.

(Foto: US Navy)

“Zumwalt” je primarno dizajniran i namijenjen za zadaće napada na kopnene ciljeve. Dug je 185,9 m i ima tumblehome trup. Propulzija je u cijelosti elektrificirana i opremljen je novim naprednim topničkim sustavom (Advanced Gun System – AGS). Međutim, nakon samo tri tjedna od ulaska u uporabu, Defense News objavio je da je američka mornarica otkazala narudžbu streljiva LRLAP (Long Range Land Attack Projectile), posebno razvijenog za AGS. “Zumwalt” tako sve dok se ne nađe zamjensko streljivo ili neko drugo rješenje do daljnjeg ostaje bez svoje glavne paljbene moći. Cijena jednog naboja LRLAP-a iznosi više od 800 tisuća dolara i skočila je zbog drastičnog smanjenja broja plovila s inicijalno planiranih 32 na trenutačno svega tri. Za usporedbu, standardni glavni top američkih razarača i krstarica Mk45 od pet inča koristi streljivo čiji jedan naboj stoji od 1600 do 2200 dolara.
Trenutačno se razmatraju alternative, među kojima se spominje uporaba GPS navođenog streljiva Excalibur, pa i mogućnost izbacivanja AGS-a te ugradnja jednog od standardnih topničkih sustava ili ugradnja neke vrste raketnog sustava.

Maja PTIĆ GRŽELJ