Zadnji Zumwalt

(Foto: General Dynamics)

Treći, ujedno i zadnji planirani razarač klase Zumwalt, “Lyndon B. Johnson” (DDG 1002), porinut je 9. prosinca u brodogradilištu Bath Iron Works (BIW) kompanije General Dynamics (GD).
“Michael Monsoor” (DDG 1001), drugi od triju američkih stealth razarača klase Zumwalt, istog se dana zaputio prema Coronadu, Kalifornija, gdje će biti uveden u operativnu uporabu američke mornarice zakazanu za 26. siječnja 2019. Nakon toga proći će dodatna ispitivana i pokusne plovidbe.
Gradnja klase Zumwalt, koja je svojevrstan izlog najnovijih američkih tehnoloških dostignuća, počela je u ožujku 2010. Prvi razarač u klasi, imena “Zumwalt”, ušao je u operativnu uporabu 15. listopada 2016., kao najveći koji je američka mornarica dotad izgradila, duljine preko svega 186 m i istisnine veće od 14 000 t. Porinut je i kršten 16. lipnja 2016., a još uvijek prolazi ispitivanja.
Plovila klase Zumwalt imaju potpuno novi električni pogonski sustav te specifičan oblik trupa sa značajkom rezanja valova u plovidbi. Razarači su prva površinska borbena plovila RM-a SAD-a koja za pogon, borbene sustave te druge brodske potrebe koriste jedino električnu energiju i to putem integriranog energetskog sustava koji je uspješno ispitan početkom svibnja 2011., a generira oko 78 MW snage. Primjena najnovijih tehnologija dovodi do smanjenja broja mornaričkog osoblja (na pola) u odnosu na postojeće američke razarače, kao i do smanjenja ukupnih troškova održavanja tijekom radnog vijeka.

Maja PTIĆ GRŽELJ