Budućnost je u zapošljavanju i suživotu

Koordinacija udruga proisteklih iz Domovinskog rata grada Vukovara pokrenula je u veljači 2019. projekt “HELP – Pomoć u kući za hrvatske branitelje Vukovara” financiran bespovratnim sredstvima iz Europskog socijalnog fonda. Početkom 2021. godine pokrenut je još jedan tako financiran projekt, “Vrijeme je za osmijeh”, iz programa “Zaželi – Faza II” namijenjen starijim i nemoćnim građanima Vukovara među kojima su i pripadnici nacionalnih manjina

Koordinacija udruga proisteklih iz Domovinskog rata grada Vukovara jedan je od subjekata koji su na vrijeme prepoznali brojne mogućnosti koje pružaju europski socijalni fondovi i projekti financirani iz njih. Tako su u sklopu natječaja Razvoj i širenje mreže izvaninstitucionalnih usluga za hrvatske branitelje i stradalnike Domovinskog rata, još u veljači 2019. pokrenuli projekt “HELP – Pomoć u kući za hrvatske branitelje Vukovara”.

Projekt “HELP” uz Koordinaciju udruga proisteklih iz Domovinskog rata grada Vukovara na partnerskoj razini povezuje i Udrugu umirovljenih policajaca branitelja Vukovara te Udrugu braniteljica na državnoj razini.

Franjo Šoljić, predsjednik Koordinacije udruga proisteklih iz Domovinskog rata grada Vukovara, o njemu kaže: “Braniteljsko-stradalnička populacija sve je starija, sve je više bolesnih i onima koji su onda kad je trebalo dali sve za obranu i stvaranje ove zemlje potrebno je sad pružiti svu potrebnu njegu, pažnju i pomoć. To je najmanje što za njih možemo učiniti, što su zaslužili. Pomoć u kući podrazumijeva čitavu lepezu svakodnevnih poslova i pomoći oko njihova obavljanja – od košenja, održavanja okućnica, rješavanja ogrjeva, kućanskih poslova čišćenja, peglanja pa do pomoći u kupnji, odlascima liječniku i u ljekarnu ili psihološke pomoći – dakle svega onoga što je svakodnevno potrebno da bi se normalno živjelo. Ovaj projekt povezuje tri partnerske udruge. Svakoj je za projekt iz bespovratnih EU fondova osigurano 1.700.000 kuna te 300.000 kuna koje je dala Vlada RH, zaposlene su 23 osobe, kupljena pomagala i sve što je potrebno za rad oko okućnica, kupljen je kombi s rampom za stopostotne invalide. Broj korisnika koji su iz skupine braniteljsko-stradalničke populacije, samaca i obitelji kreće se oko 60-70,” kaže Franjo Šoljić te ističe kako je njihov projekt “HELP” prvi program u Republici Hrvatskoj koji se uz pomoć sredstava iz europskih fondova bavi pitanjima braniteljske populacije.

Franjo Šoljić, predsjednik Koordinacije udruga proizišlih iz Domovinskog rata grada Vukovara

“Europski fondovi i projekti pridonose životu u Vukovaru, zajedničkom životu bez podjela. Mi kao branitelji u tom smislu pokazujemo dobru volju, pokazujemo kako bi trebalo raditi i kako bi trebao izgledati suživot i zajedništvo. Prošlo je vrijeme rata, treba ići naprijed. Budućnost Vukovara je u zapošljavaju ljudi, otvaranju novih radnih mjesta, podizanju kvalitete života kako bi se smanjio broj iseljavanja.”

Ono što je počelo projektom “HELP – Pomoć u kući za hrvatske branitelje Vukovara” dobilo je 1. siječnja 2021. nastavak. Tad je, naime, pokrenut EU-ov projekt “Vrijeme je za osmijeh” iz programa “Zaželi – Faza II”. Nositelj projekta je Koordinacija udruga proisteklih iz Domovinskog rata grada Vukovara, partneri su Hrvatski zavod za zapošljavanje i Centar za socijalnu skrb Vukovar, a ciljana skupina kojoj je program namijenjen opća je populacija treće životne dobi, stariji i nemoćni grada Vukovara kojima je potrebna pomoć u kući i oko obavljanja svakodnevnih poslova. Franjo Šoljić naglašava: “Projekt ‘Vrijeme je za osmijeh’ svojevrsni je iskorak u radu naše udruge. U populaciji korisnika, starijih i nemoćnih građana Vukovara, zastupljeni su i pripadnici nacionalnih manjina, čime širimo mrežu pomoći na cijelu lokalnu zajednicu.”

Projekt “Vrijeme je za osmijeh” vrijedan gotovo milijun kuna i u stopostotnom iznosu financiran iz Europskog socijalnog fonda zapošljava deset gerontodomaćica koje će se u idućih 18 mjeseci skrbiti o 60 starih i nemoćnih građana Vukovara. Franjo Šoljić kaže: “Koordinacija udruga proisteklih iz Domovinskog rata grada Vukovara, koja je nositelj aktivnosti, na ovaj način aktivno pridonosi rješavanju brojnih problema koji se vežu uz Vukovar: zapošljavamo ljude, otvaramo nova radna mjesta, utječemo na smanjivanje iseljavanja, pomažemo potrebitim građanima treće životne dobi neovisno o kojoj se nacionalnoj skupini radi, pridonosimo kvalitetnijem životu svih naših sugrađana. Na taj način pomažemo gradu, ali i vrlo konkretno pokazujemo kako su vukovarski branitelji spremni stvarati i raditi na pomirbi, suživotu i zajedništvu.”

Tekst i foto: Lada Puljizević