Čast je i ponos biti dio ovog mimohoda

Ponos i zadovoljstvo su osjećaji koje najčešće naglašavaju sudionici vojnog mimohoda. Pročitajte njihove izjave.


 Vojnik Matija Kufner, strijelac s bacačem granata, 1. mehanizirana bojna Tigrovi, GMTBR HKoV
Želimo pokazati  spremnost i uvježbanost koja je na visokoj razini i koju je potrebno vidjeti danas, 20 godina nakon operacije Oluja. Tada smo pokazali da su naše snage stasale i spremne donijeti promjenu i prevagu na ovim prostorima, a sada idemo dalje – u istom duhu i istim korakom. Za mene je biti ovdje velika čast jer kad se sve to događalo, prije 20 godina, bio sam dijete. Tada nisam mogao ni sanjati da ću dočekati ovaj dan i da ću sudjelovati na ovakvom događaju. Ponosan sam. I nema umora, idemo do kraja.


Bojnik Tomislav Kasumović, zapovjednik Kadetske bojne Časničke škole Hrvatskog vojnog učilišta ”Petar Zrinski“
Sama bojna broji 182 kadeta, a u ovom će postroju biti 52 kadeta. Kadeti će nositi veliku državnu zastavu, najveću do sada. Možete li zamisliti veću čast od nošenja takve zastave? Zastava je duga 25, a široka 6,5 metara. To je povijesna zastava koja se zavijorila na Kninskoj tvrđavi nakon pobjedonosne Oluje. Danas će je 24 kadeta iznijeti i pred Predsjednicom i vrhovnom zapovjednicom Oružanih snaga ponosno podignuti. Riječ je o kadetima koji su prva godina našeg novog studijskog programa i prvi su put na ovakvom mimohodu. Za njih ovo znači puno. Pokušavamo im objasniti što je bila povijest RH, što je bila slavna prošlost i što će biti svijetla budućnost. Kadeti su vrlo ponosni i sretni što upravo oni imaju priliku biti u jednom dijelu postroja i nositi kninsku zastavu.


Narednik Damir Palfi, zapovjednik desetine 2. mehanizirane bojne Pume GMTBR-a HKoV-a
Sudjelujemo u pješačkom postroju sa 100 pripadnika. Moja je postrojba isključivo naoružana puškom VHS 2. Pripreme su aktivno trajale posljednja dva mjeseca, a sudjelovanje u ovom mimohodu za mene je velika čast i ponos, jednako kao i prije 20 godina kad sam sudjelovao u operaciji oslobođenja Knina.


Natporučnik Igor Oreški, zapovjednik Logističke satnije Tenkovske bojne GOMBR-a HKoV-a
Iz Tenkovske bojne u ovom postroju sudjeluje 101 pripadnik. Pripreme za mimohod trajale su dva mjeseca i svima nam je čast hodati ulicama glavnog grada, ulicom koja nosi naziv našeg grada heroja, Vukovara. Meni, mojoj postrojbi i svim ovim postrojbama koje sudjeluju na mimohodu iznimna je čast i ponos sudjelovati u ovom događaju.Tijekom pripreme bilo je dosta fizičkih napora, ali mislim da ni jednom vojniku, časniku ili dočasniku koji je ovdje sudjelovao ni jedna sekunda tog truda nije bila preteška.


Poručnica Nikolina Geljić, zapovjednica voda Logističke satnije GOMBR-a HKoV-a
U Oružanim sam snagama od 2008. godine. Ovdje sudjelujem u postroju zastava ratnih postrojbi, što mi je iznimna čast i ponos jer predstavljamo sve postrojbe koje su sudjelovale u obrani RH i njezine teritorijalne cjelovitosti. Nosim zastavu Republike Hrvatske. Teško je opisati ponos kojeg smo svi mi puni, svi pripadnici postroja zastava, počašćeni smo što smo u njemu. Pripreme su dugo trajale, ali svaka kap znoja, svaki žulj koji je nastao uvježbavanjem podnesen je hrabro – i da je trebalo još ovoliko truda, vremena i rada, vjerujem da bismo mi i to s osmijehom na licu podnijeli.


Lada Puljizević, Foto: Tomislav Brandt