”Nositi hrvatsku vojnu odoru iznimna je čast i ponos”

”Mladim generacijama koje su pristupile Hrvatskoj vojsci ili onima koji tek žele pristupiti poručio bih da je to životni poziv. Zahtijeva dug mukotrpan rad i usavršavanje. Biti hrvatski vojnik i nositi hrvatsku odoru iznimna je čast i ponos za svakog pripadnika Hrvatske vojske“

Razvodnik Ivica Glavinović dobitnik je medalje za najboljeg vojnika 2019. godine, koju je primio u povodu obilježavanja Dana međunarodnog priznanja Republike Hrvatske početkom ove godine. On je ujedno prvi vojnik koji je primio ovu medalju jer je riječ o novim vojnim medaljama koje će se odsad dodjeljivati za značajna postignuća, znanja, vještine i sposobnosti.

Inače, razvodnik Glavinović bio je proglašen najboljim vojnikom veljače u prošloj godini, a svoja znanja, sposobnosti i vještine kontinuirano je nastavio nadograđivati tijekom cijele 2019. godine. Kako kažu njegovi nadređeni, svoje je vrijeme  posvetio obuci i usavršavanju, od priprema, selekcije i polaganja za značku Eksperta pješaštva do priprema i sudjelovanja u kampovima, kao i raznim drugim aktivnostima. Svojim primjerom pridonio je koheziji unutar postrojbe te osobnim angažmanom podigao razinu spremnosti. Uz to, aktivni je član HGSS-a te sudjeluje u svim aktivnostima i spašavanjima ljudskih života.

Razvodnik Glavinović u Oružane snage pristupa 2005. godine, a zadnjih pet godina dobiva ocjenu ”osobito se ističe“. U operaciji ISAF bio je 2007./08., a u operaciji Odlučna potpora 2016./17.

Ova nagrada i medalja za najboljeg vojnika Hrvatske vojske priznanje je za njegovo izvrsno obnašanje dužnosti, kao i primjer te poticaj svim ostalim vojnicima kako se obnašaju dužnosti na ponos i čast postrojbe i domovine.

Što za vas znači nagrada za najboljeg vojnika 2019.?

Nagrada za najboljeg vojnika OSRH iznimno je i najveće priznanje koje može primiti vojnik u Hrvatskoj vojsci. Dobra radna atmosfera, suradnja s kolegama i kontinuirani rad unutar postrojbe jedino je jamstvo da se prepozna rad pojedinca među velikim brojem iznimnih vojnika koje ima Hrvatska vojska. Velika mi je čast što sam upravo ja odabran za najboljeg vojnika 2019. godine unutar OSRH. Želim zahvaliti svim kolegama i zapovjednicima na izboru.

Koje biste uspjehe u karijeri istaknuli kao najvažnije, na koje ste ponosni?

Osim nekoliko uspješno završenih natjecanja, obuka i tečajeva unutar Hrvatske vojske u 2019. godini istaknuo bih tečaj pješaštva EIB koji je provodila 173. zračno-desantna brigada vojske SAD-a smještena u Vicenzi u Italiji početkom prošle godine. Razne postrojbe američke vojske EIB tečaj provode od 1944. godine. Ocjenjivanje je trajalo pet dana, a sastojalo se od ocjenjivanja dnevne i noćne orijentacije, motoričkih provjera, čija je provedba počela u 3 sata ujutro. Dan se nastavio provjerom pružanja medicinske pomoći u borbenim uvjetima. Medical line sastojao se od deset radnih stanica, a na svakoj se morala pružiti medicinska pomoć sukladno ozljedama u točno određenom vremenu i po propisanim koracima. Sljedeći dan imali smo Patrol line koji se također sastojao od deset radnih stanica, a ocjenjivale su se razne vojne vještine u određenom vremenu i po unaprijed određenim koracima. Četvrti dan provedeno je ocjenjivanje iz deset vrsta oružja. Bilo je potrebno pravilno provjeriti ispražnjenost oružja, rastaviti, sastaviti i provjeriti funkcionalnost u točno određenom vremenu. Na nekim oružjima vršeno je i opaljenje nakon čega je bilo potrebno ukloniti različite vrste zastoja te nastaviti djelovati po cilju. U svakom trenutku mogli ste biti eliminirani ako biste dobili jedan “No go”, što bi značilo da niste pravilno, u propisanom vremenu ili u potpunosti izvršili neku od zadaća. Ako ste sve uspješno završili u prva četiri dana, peti dan trebalo je istrčati 12 milja s opremom težine oko 20 kilograma ispod 3 sata, a na kraju staze trebalo je provjeriti ispražnjenost, rastaviti, sastaviti i provjeriti funkcionalnost M4A1 američke jurišne puške unutar dvije minute. Moram naglasiti da su vremenski uvjeti bili dosta nepovoljni. Tečaju je pristupilo oko 470 kandidata iz Hrvatske, Amerike, Španjolske, Italije, Francuske, Slovenije i Nizozemske, a uspješno ga je završilo 187 polaznika. Voditelj našeg tima bio je nadnarednik Toni Marijančević te je iz Hrvatske od deset polaznika tečaj pješaštva uspješno završilo nas šest.

Aktivni ste član HGSS-a. Kako se nadopunjuju vještine koje koristite u HGSS-u s onima u vojsci? 

Posebno mi je drago što sam kao pripadnik Hrvatske vojske, ujedno i član Hrvatske gorske službe spašavanja, stanice Šibenik. HGSS je iznimna organizacija, specijalizirana za pružanje prve pomoći u traganju i spašavanju unesrećenih osoba na iznimno nepristupačnim terenima. Mnoge vještine koje sam stekao u HGSS-u puno su mi pomogle u obavljanju zadaća na radnom mjestu i obratno. Pripadnost HGSS-u temelji se na dobrovoljnoj bazi, a daje izniman osjećaj zadovoljstva, posebno kad postanete svjesni da ste nekom pomogli u najtežim životnim trenucima.

Što biste poručili mlađim generacijama koje ulaze u sustav?

Mladim generacijama koje su pristupile Hrvatskoj vojsci ili onima koji tek žele pristupiti poručio bih da je to životni poziv. Zahtijeva dug mukotrpan rad i usavršavanje. Biti hrvatski vojnik i nositi hrvatsku odoru iznimna je čast i ponos za svakog pripadnika Hrvatske vojske.

Petra KOSTANJŠAK, FOTO Josip Kopi