Obljetnica Počasno-zaštitne bojne: Čuvari i branitelji hrvatskog identiteta

Uručenjem beretki pripadnicima Počasno-zaštitne bojne 25. veljače u vojarni “1. hrvatski gardijski zbor” u Zagrebu svečano je obilježena 26. obljetnica te postrojbe i Dan vojne kapelanije “Sveti Valentin”

Počasno-zaštitna bojna pristožerna je postrojba Glavnog stožera OSRH, zadužena za izvršavanje počasno-ceremonijalnih zadaća za potrebe državnog i vojnog vrha te zadaće zaštite i osiguranja vrhovnog zapovjednika. Postrojba odražava povijesni slijed 1. hrvatskog gardijskog zbora, čiji su pripadnici sudjelovanjem u Domovinskom ratu dali značajan doprinos ostvarenju hrvatskog povijesnog sna o samostalnoj i suverenoj državi. U zagrebačkoj vojarni “1. hrvatski gardijski zbor” 25. veljače svečano je obilježena 26. obljetnica njezina ustrojavanja, kao i Dan vojne kapelanije “Sveti Valentin”.

Uz pripadnike postrojbe proslavi su nazočili i brojni uzvanici, među kojima i predsjednik Republike Hrvatske i vrhovni zapovjednik OSRH Zoran Milanović, izaslanik potpredsjednika Vlade i ministra obrane državni tajnik MORH-a Tomislav Ivić, izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora Anđelko Stričak, načelnik Glavnog stožera OSRH general zbora Mirko Šundov i drugi.

Nerijetko se upravo uz tu postrojbu veže pridjev elitna, na što se u obraćanju osvrnuo i predsjednik Milanović, istaknuvši njihovu profesionalnost i patriotizam: “Vi ste izabrani, izabrani po vrlo jasnim kriterijima po kojima ste bolji od ostalih – ostanite elita.”

Državni tajnik Tomislav Ivić zahvalio je pripadnicima PZB-a na izvrsnom obavljanju zadaća: “Vi ste čuvari i branitelji hrvatskog identiteta. Hvala vam što ste besprijekorno obavljali sve zadaće koje su se pred vas postavljale.”

Čestitajući pripadnicima, general Šundov zahvalio im je na doprinosu stvaranju pozitivne slike o Hrvatskoj vojsci. “Vaša posvećenost vojničkom pozivu i zadaćama koje izvršavate primjer su i izazov ostalim pripadnicima Hrvatske vojske,” poručio je načelnik, prisjetivši se s posebnim pijetetom svih koji su u Domovinskom ratu položili živote za Hrvatsku.

“Čast, dužnost, domovina – to su naša temeljna načela koja slijedimo i prema kojima živimo i izvršavamo svoje zadaće,” poručio je zapovjednik Počasno-zaštitne bojne brigadir Elvis Burčul te istaknuo kako pripadnici te postrojbe ponosno i časno promiču vrijednosti hrvatskog vojnika, dočasnika i časnika.

U sklopu svečanosti pripadnicima Počasno-zaštitne bojne uručena su odlikovanja, promaknuća i poticajne mjere, a svečanost su glazbenim brojevima uveličali učenici Osnovne škole Jabukovac. U prigodnom programu sudjelovali su i pripadnici Garde Republike Austrije, koji su, kao i pripadnici Počasne satnije PZB-a, izveli vojno-akrobatsku vježbu.

Izaslanstvo Počasno-zaštitne bojne položilo je vijenac i zapalilo svijeće kod spomen-obilježja poginulim pripadnicima 1. hrvatskog gardijskog zbora, a misu u spomen na sve poginule pripadnike postrojbe te poginule i nestale hrvatske branitelje služio je vojni ordinarij monsinjor Jure Bogdan.

Povodom obljetnice u vojarni je svečano otvorena prva zatvorena automatska streljana.

Tekst Doris Ravlić, FOTO: Filip KLEN