Zajedničkim snagama nastavljamo dalje

“Sve vaše aktivnosti, bilo da su u službi zaštite i osiguranja ili pak protokolarnog karaktera, privlače veliku pozornost javnosti i kao takve ne dopuštaju prosječnost u svojoj provedbi. To vas sigurno čini ponosnim, ali to znači da imate i veću odgovornost jer su od vas očekivanja velika i niti za trenutak nema opuštanja u provedbi vaših svakodnevnih zadaća. Vi ste jedan od simbola i najljepših slika naše Hrvatske vojske…,“ rekao je general zbora Mirko Šundov

U vojarni “1. hrvatskog gardijskog zbora” na Tuškancu 23. veljače održana je središnja svečanost obilježavanja 24. obljetnice Počasno-zaštitne bojne i Dana vojne kapelanije “Sv. Valentin”. Proslavi su, uz sadašnje i bivše pripadnike postrojbe i njezinih prethodnica, nazočili predsjednica Republike Hrvatske i vrhovna zapovjednica Oružanih snaga Kolinda Grabar-Kitarović, izaslanik potpredsjednika Vlade i ministra obrane RH Damira Krstičevića državni tajnik Zdravko Jakop, načelnik Glavnog stožera OSRH general zbora Mirko Šundov i drugi dužnosnici i visoki uzvanici Ureda Predsjednice, Hrvatskog sabora, Ministarstva obrane i Oružanih snaga, Ministarstva unutarnjih poslova i Ministarstva hrvatskih branitelja.
Predsjednica je u svojem obraćanju zahvalila pripadnicima Počasno-zaštitne bojne na marljivom, predanom i samozatajnom radu te naglasila kako je imenovanje vojarne nazivom “1. hrvatskog gardijskog zbora”, na čijim se načelima temelji rad današnje Počasno-zaštitne bojne, odraz ponosa i poštovanja, ali i podsjetnik njezinim pripadnicima da teže izvrsnosti. “Ovo je prigoda da vam od srca zahvalim na još jednoj godini i svemu što činite. Prepoznajemo vašu marljivost, srčanost, etičnost i odanost domovini, Republici Hrvatskoj, i narodu, kao i vaš odnos prema poslu koji radite,” zaključila je Predsjednica pohvalivši besprijekornu službu Počasno-zaštitne bojne.
Državni tajnik Zdravko Jakop kazao je kako je čuvanje uspomena na djela vitezova, onih koji su se nesebično žrtvovali za domovinu, njezinu opstojnost i njezinu budućnost, trajna obveza svih nas. Poručio je kako je cilj Ministarstva obrane svim svojim aktivnostima i planovima pridonositi razvoju sposobnosti Oružanih snaga, kako bi one, u uvjetima suvremenih ugroza, bile spremne odgovoriti na njih te u prigodi obljetnice istaknuo: ”Stasali ste u postrojbu kojom se ponosimo, sastavljenu od vrsnih profesionalaca. Ova godina je godina spremnosti, s fokusom na tjelesnoj pripremi naših vojnika, dočasnika i časnika. Upravo je vaša postrojba najbolji pokazatelj koliki je značaj tjelesne spreme u obavljanju zahtjevnih zadaća koje se pred vas postavljaju.”
General Mirko Šundov čestitao je 24. obljetnicu osnutka 1. hrvatskog gardijskog zbora, čiji je Počasno-zaštitna bojna sljednik. Zahvalio je postrojbi na golemom doprinosu u stvaranju pozitivne slike koju Oružane snage Republike Hrvatske imaju u javnosti, što potvrđuje i nedavno dodijeljena nagrada Oružanim snagama Ponos Hrvatske. “Sve vaše aktivnosti, bilo da su u službi zaštite i osiguranja ili pak protokolarnog karaktera, privlače veliku pozornost javnosti i kao takve ne dopuštaju prosječnost u svojoj provedbi. To vas sigurno čini ponosnim, ali to znači da imate i veću odgovornost jer su od vas očekivanja velika i niti za trenutak nema opuštanja u provedbi vaših svakodnevnih zadaća. Vi ste jedan od simbola i najljepših slika naše Hrvatske vojske. Svojim izrazito vojničkim, dostojanstvenim držanjem dajete dodatnu vrijednost povijesnim odorama koje nosite i na tome vam od srca zahvaljujemo,” poručio je general Šundov.
Zapovjednik Počasno-zaštitne bojne brigadir Elvis Burčul naglasio je kako Bojna nasljeđuje načela požrtvovnosti, domoljublja i dostojanstva 1. hrvatskog gardijskog zbora, čiji su veterani osnovali i Udrugu veterana 1. HGZ-a. Istaknuo je kako se uz potporu vrhovne zapovjednice OSRH Kolinde Grabar-Kitarović, ministra obrane Damira Krstičevića i načelnika GS-a generala Mirka Šundova Počasno-zaštitna bojna pomlađuje, kontinuirano poboljšava uvjete života i rada svojih pripadnika, vraća tradiciju Velike smjene straže i održavanja natjecanja Viribus Unitis. “Obnovljena i ojačana Počasno-zaštitna bojna sjaji dostojanstvom i ne odustaje niti u najtežim uvjetima,” poručio je brigadir Burčul, zaključivši: “Sve smo to uspjeli zajedničkim snagama – viribus unitis! Zajedničkim snagama nastavljamo dalje.”
Program obilježavanja 24. obljetnice Počasno-zaštitne bojne i Dana vojne kapelanije “Sv. Valentin” započeo je polaganjem vijenaca kod spomen-ploče poginulim pripadnicima 1. hrvatskog gardijskog zbora, nakon čega je služena misa koju je predvodio vojni ordinarij mons. Jure Bogdan. U sklopu središnje svečanosti održana je i ceremonija imenovanja vojarne nazivom “1. hrvatski gardijski zbor”. Na kraju su uručena odličja, promaknuća i poticajne mjere, a prvi su put novopridošlim pripadnicima Bojne svečano uručene i beretke.


Ministar Krstičević s pripadnicima Počasno-zaštitne bojne
Ministar obrane Damir Krstičević i načelnik GS OSRH general zbora Mirko Šundov sa suradnicima susreli su se s pripadnicima Počasno-zaštitne bojne uoči obilježavanja 24. obljetnice. Ministar obrane tom je prigodom održao radni sastanak s pripadnicima Bojne  te im predstavio MORH-ova postignuća u radu u 2017. godini i iznio smjernice za rad u 2018.
Tijekom posjeta položen je vijenac i zapaljene su svijeće ispred spomen-ploče poginulim pripadnicima “1. hrvatskog gardijskog zbora”, a ministar Krstičević iskoristio je prigodu kako bi istaknuo posebnost i prepoznatljivost pripadnika ove postrojbe za vrijeme Domovinskog rata pa sve do danas. “Čak 76 pripadnika ove elitne postrojbe Hrvatske vojske dalo je svoj život za našu samostalnost, slobodu i neovisnu Hrvatsku. I u međunarodnoj javnosti pravi ste simbol hrvatskog ponosa i dostojanstva. Dali ste svoj doprinos u Domovinskom ratu, dali ste hrvatske branitelje koji su temelj ove države i kojih se moramo prisjećati i do kojih moramo držati onako kako oni to zaista zaslužuju. U Domovinskom ratu pobijedili smo jer smo imali ljubav, vjeru, dragog Boga i krunicu oko vrata i što je najvažnije, vjerovali smo u to da činimo nešto dobro, tako isto moramo činiti i vjerovati i danas,” poručio je naglasivši kako je upravo povratak ceremonije pripadnika Počasno-zaštitne bojne na Markovu trgu jedan od dokaza kako se Hrvatska vojska stalno razvija i napreduje.
Ministar  je čestitao pripadnicima Počasno-zaštitne bojne na novoj, sjajno izvedenoj vojno-akrobatskoj vježbi koja, kako je rekao, još jednom podsjeća na važnost fizičke spremnosti hrvatskih vojnika. ”Ovo je godina koju smo posvetili sportskim aktivnostima jer osim što je vojniku potreban za izvršavanje svakodnevnih zadataka, sport je puno više od toga i može pomoći i onda kada se neke stvari čine nemogućima svladati. Opremili smo teretane i ulažemo u sportsku opremu i dalje, pobjedničkoj Hrvatskoj vojsci potrebni su snažni i spremni vojnici,” zaključio je ministar Krstičević te na kraju podsjetio kako vojska, posebno kad su u pitanje ekstremni vremenski uvjeti poput obilnog snijega, mora pomoći civilnom stanovništvu u otklanjanju posljedica snježnog nevremena baš kao što je to činila i za vrijeme požara i poplava 2017. godine jer je “vojniku mjesto uz njegov narod”.


OJI, Foto Tomislav Brandt, Josip Kopi