CEFME Junior 2017

Međunarodna konferencija mladih vojnih znanstvenika održana je ove godine na Hrvatskom vojnom učilištu “Dr. Franjo Tuđman”. Zadovoljstvo kvalitetnom organizacijom osnaženo je novim uspjesima kadeta OSRH, koji su ponovno nagrađeni za kvalitetne radove i njihovu prezentaciju pred međunarodnim ocjenjivačima…

Stara sportska fraza kaže da je teže obraniti naslov prvaka nego ga osvojiti. Kadeti OSRH, međutim, u nju ne vjeruju. Pokazali su to na ovogodišnjoj međunarodnoj konferenciji mladih vojnih znanstvenika CEFME Junior 2017 na kojoj je nagrađeno dvoje hrvatskih kadeta. Time su nastavili uspješan niz nagrada koji su započeli 2014. u Budimpešti, potvrdili 2015. u Varšavi, kao i prošle godine u Brnu. Ovogodišnji je uspjeh ostvaren na domaćem terenu. Naime, domaćin i organizator CEFME Juniora od 8. do 11. svibnja bilo je Hrvatsko vojno učilište “Dr. Franjo Tuđman”. CEFME Junior održava se, na neki način, na marginama konferencije CEFME Senior kojoj je HVU bio domaćin u listopadu prošle godine. Podsjetimo, CEFME (Central European Forum on Military Education) dobrovoljna je asocijacija vojnih sveučilišta s područja srednje Europe. Osnovana je 2007., a cilj joj je podupirati razvoj izobrazbe i obuke profesionalnih vojnih osoba te suradnja među sveučilištima u izobrazbi, istraživanju, razmjeni predavača i studenata, kao i organizacija zajedničkih aktivnosti.
Vratimo se hrvatskim kadetima: Ivan Lovrić na HVU-u je obranio naslov i doslovce, jer svojim je pismenim radom i njegovom upečatljivom prezentacijom pobijedio i u Češkoj, a drugu medalju, tj. treće mjesto, zajedničkim su radom osvojili kadetkinja Adriana Stubičar i kadet Petar Antolović. Zadovoljstvo svih na HVU-u višestruko je, ne samo zbog uspjeha kadeta i njihovih mentora, nego i zbog kvalitetne organizacije. “Prvi smo put domaćini CEFME Juniora, ali postavili smo visoke standarde za sve pristigle radove,” objasnio nam je časnik za znanost i razvoj u Centru za obrambene i strateške studije “Janko Bobetko” HVU-a brigadir dr. sc. Darko Možnik. Nadalje, u Zagrebu su se kadeti natjecali u trima panelima (sekcijama). Tehničkom panelu i panelu vođenja prvi je put dodan panel hibridnog ratovanja, a ukupno su prijavljena 22 rada kadeta iz osam zemalja (Češka, Hrvatska, Mađarska, Poljska, Rumunjska, Slovačka, Slovenija, Srbija). Najbolje radove na svakom panelu odabrao je međunarodni ocjenjivački tim, što je osiguralo nepristranost.
CEFME Junior poslužio je i kao svojevrsna međunarodna promocija HVU-a. Strani kadeti, ali i njihovi mentori te drugi članovi međunarodnih delegacija, mogli su se uvjeriti ne samo u kvalitetu obrazovnog sustava Učilišta te njegovih predavača i studenata, u planirane buduće projekte, nego i u sve bolju infrastrukturu koju nudi vojarna “Petar Zrinski”. Osim obilazaka kapaciteta Učilišta, bili su organizirani i obilasci Zagreba, posjet tvornici streljačkog naoružanja HS Produkt u Karlovcu te Vojnom kompleksu Turanj. Gostima je, dakle, bio omogućen dublji uvid u prošlost i sadašnjost Hrvatske. Ipak, sigurno su najdragocjenija iskustva ona koja si kadeti prenose međusobno, o školovanju, ali i o životu koji vode budući časnici.
Novi uspjesi hrvatskih kadeta, unatoč velikoj konkurenciji, nisu nikakvo iznenađenje za brigadira Možnika, koji je i mentor kadeta Lovrića. Odabir radova bio je vrlo pažljiv, a njihovu su kvalitetu ocjenjivali magistri i doktori znanosti s HVU-a. Svi su kadeti imali priliku kandidirati se za sudjelovanje na natjecanju. Prijavilo ih se tridesetak, da bi ih kroz prvu eliminaciju ostalo 15. Na kraju je bilo odabrano četvero kadeta s trima najboljim radovima, ali i razvijenim komunikacijsko-prezentacijskim vještinama, nužnim za izlaganje na engleskom jeziku pred međunarodnim žirijem. Kadeti su nastup na CEFME-u uvježbavali zajedno sa svojim mentorima i pukovnicom Marinom Svrze, stručnjakinjom za umijeće komuniciranja. Koliko su prezentirani radovi nagrađenih kadeta kvalitetni, dovoljno govori inicijativa da u nekom obliku budu objavljeni u hrvatskom vojno-znanstvenom časopisu Strategos. No, koliko god bili ponosni na kadete OSRH, bilo bi neobjektivno ne izreći posebnu pohvalu slovenskim kadetima, polaznicima Časničke škole Centra vojnih škola (Center vojaških šol) iz Maribora. Njih dvoje, Tea Bizjak i Luka Jenič, osvojili su prva mjesta na dvama panelima, čime se sigurno ponosi cijela Slovenska vojska! “Mi i nismo imali previše posla, oboje su bili iznimno motivirani, radili jako mnogo i ovo je njihova nagrada. Potvrđeno je da budući časnici moraju biti sposobni, otvorena uma i vladati engleskim jezikom,” rekao je njihov mentor pukovnik Dejan Okovič.
CEFME ide dalje, a u planu je njegovo proširenje sa sadašnjih deset vojnih učilišta, jer se pokazao iznimno korisnim za suradnju, ali i pojedinačni razvoj članica. U Sloveniji će se u rujnu 2017. održati CEFME Senior, a u svibnju 2018. i CEFME Junior. Je li previše očekivati od naših kadeta da nastave nizati međunarodna priznanja? Svi koji ih poznaju vjeruju da nije! Uostalom, reorganizacija njihovih studija na HVU-u još je u tijeku, a skorašnjim ustrojavanjem studija Vojno pomorstvo interna konkurencija bit će još i veća, time i kvalitetnija…


Najbolji radovi i prezentacije 

Tehnički panel
1. Ivan LOVRIĆ (Hrvatska) – Besposadni sustavi kao faktor u hibridnim prijetnjama
2. Csongor MESZAROS (Mađarska)
3. Daniel NAGY (Mađarska)
Panel vođenja
1. Tea BIZJAK (Slovenija)
2. Jakub ČERNIK (Češka)
3. Leona KARASKOVA (Češka)
Panel hibridnog ratovanja
1. Luka JENIČ (Slovenija)
2. Adriana STUBIČAR – Petar ANTOLOVIĆ (Hrvatska)
3. Miloš MAKSIMOVIĆ (Srbija)


RIJEČ POBJEDNIKA
Tea BIZJAK (Slovenija) – Suvremeni izazovi u vojnom vođenju
Organizacija je bila savršena, sve je teklo glatko, imali smo prave informacije o svemu, a ukoliko nam je bilo što potrebno, u pomoć su priskakali hrvatski kadeti. Vrlo je zanimljivo bilo čuti priče svih o njihovim zemljama i učilištima. Nisam očekivala pobjedu, makar sam se pripremala i radila najbolje što sam mogla. Rad je bilo teže prezentirati nego napisati, ali međunarodni ocjenjivači pobjedu su učinili još važnijom. U budućnosti se vidim kao časnica u pješaštvu ili oklopništvu.
Luka JENIČ (Slovenija) – Hibridno ratovanje
Svaki moderni vojnik treba biti fokusiran na budućnost, na eventualne buduće sukobe, a time i na hibridne oblike ratovanja, zato sam i odabrao tu temu. U svim radovima mogle su se naći sličnosti, slične su i mnoge vojske, no riječ je o širokom području i možete razmatrati niz različitih stvari. Budućnost? Baš kao Tea, u pješaštvu, možda u vojnoj policiji.
Ivan LOVRIĆ (Hrvatska) – Besposadni sustavi kao faktor u hibridnim prijetnjama
Rad s kojim sam osvojio prvo mjesto u Brnu imao je naslov Tehnologija razminiravanja eksplozivnih naprava, no i ovaj je podrazumijevao robotiku, to je bila sličnost. Svi su očekivali da ćemo opet osvojiti neko prvo mjesto, no nisam se nadao pobjedi, bilo je jako dobrih natjecatelja i prezentacija. Prošlogodišnje iskustvo olakšalo mi je prezentiranje, ali osjećao sam određenu napetost, ipak u komisiji sjede doktori i profesori. Mislim da smo na HVU-u zadržali kvalitetu konferencije CEFME Junior, čak je i malo podignuli.


Domagoj VLAHOVIĆ, Foto Marija Sever