Padobranska obuka

Padobranskim skokovima na sinjskom aerodromu dvadesetak je polaznika Temeljne obuke za specijalna djelovanja te Središnjice za obavještajno djelovanje i Vojne policije završilo sredinom svibnja dvotjednu temeljnu padobransku obuku. Riječ je o obliku obuke koji se provodi jednom godišnje, a njegov praktični dio obuhvaća pet padobranskih skokova, od čega jedan noćni, s opremom i naoružanjem…

Padobranskim skokovima na sinjskom aerodromu dvadesetak polaznika Temeljne obuke za specijalna djelovanja te Središnjice za obavještajno djelovanje i Vojne policije završilo je sredinom svibnja dvotjednu temeljnu padobransku obuku. Počelo je na Udbini, u vojarni “Josip Jović”, gdje su polaznici padobranske obuke uz pomoć instruktora Zapovjedništva specijalnih snaga, koje je i nositelj obuke, krenuli od početka i prvih, nužnih zemaljskih priprema.
Instruktor 1. klase iz Grupe za obuku ZSS-a, zapovjednik obuke i rukovoditelj skokova, kaže: “Prvi smo dio obavili na Udbini i ondje smo odradili zemaljske pripreme koje su obuhvatile sva predavanja, uvježbavanja prinudnih postupaka, pripremne radnje na zemlji, pakiranje padobrana i ostalo,” – a onda se krenulo prema Sinju i praktičnom dijelu obuke gdje su polaznici trebali primijeniti stečena znanja i iskusiti stvarnost padobranskog skoka. Instruktor objašnjava: “Drugi dio, praktični, provodimo u Sinju. Ovaj dio obuke obuhvaća pet padobranskih skokova, od čega je jedan noćni, s opremom i naoružanjem,” pa naglašava: “Proizvod temeljne padobranske obuke je vojni padobranac koji može izvršiti skok bilo na vježbi, bilo na borbenoj zadaći, sa svom svojom opremom, danju i noću.” I, po svemu što smo vidjeli posjetivši ih zadnjih dana obuke, njezin je cilj ostvaren.
Temeljna padobranska obuka dio je redovitih godišnjih aktivnosti koje provode instruktori ZSS-a. Na ovogodišnjoj su sudjelovali i pripadnici SOD-a koji su u programu obuke za instruktora pa su, kao pomoćni instruktori, odrađivali svoje stažiranje.
Riječ je o obliku obuke koji se provodi jednom godišnje, ali iskažu li neke postrojbe potrebu za dodatnim obučavanjem, može se organizirati i u dodatnim terminima. Najveći dio polaznika čine oni koji su na Temeljnoj obuci za specijalna djelovanja, komando obuci. Komando obuka je u tijeku, završio je selekcijski i opći dio, sad se provodi padobranska, a nakon toga slijedi komando u punom opsegu.


Temeljna padobranska obuka traje dva tjedna. Prvi dio obuhvaća zemaljske pripreme: predavanja, prinudne postupke, pripremne radnje na zemlji, pakiranje padobrana. Drugi, praktični dio, obuhvaća pet padobranskih skokova, od čega je jedan noćni, s opremom i naoružanjem. Proizvod temeljne padobranske obuke je vojni padobranac koji može izvršiti skok bilo na vježbi, bilo na borbenoj zadaći, sa svom svojom opremom, danju i noću.


Instruktor 1. klase, zapovjednik obuke i rukovoditelj skokova
Obuka u ovakvom obliku provodi se jednom godišnje. Prema potrebi, ako neke postrojbe iskažu potrebu za dodatnim obučavanjem, može se organizirati i u dodatnim terminima. Najveći dio polaznika čine oni koji su na Temeljnoj obuci za specijalna djelovanja, komando obuci. Komando obuka je u tijeku, završio je selekcijski i opći dio, sad provodimo padobransku, a nakon toga slijedi komando u punom opsegu.


Lada Puljizević, Foto Tomislav Brandt