Proslava Gromova u ozračju natjecanja i prikaza uvježbanosti

Obilježavanje 26. obljetnice ustrojavanja 2. gardijske brigade Gromovi i 10. obljetnice istoimene 2. mehanizirane bojne, uz ceremonijalni dio obilježio je i natjecateljski, koji je jasno pokazao dio velikih sposobnosti elitne gardijske postrojbe

Rođendan 2. gardijske brigade Gromovi, jedne od najslavnijih ratnih postrojbi Hrvatske vojske, slavi se 15. svibnja. Ne čudi stoga da je taj datum za svoj rođendan odabrala i njezina sljednica: 2. mehanizirana bojna Gromovi Gardijske mehanizirane brigade. Okrugle obljetnice, 10. ustrojavanja Bojne i 26. ustrojavanja Brigade, proslavljene su tog dana na prigodnoj svečanosti u vojarni “Pukovnik Predrag Matanović” u Petrinji. Uz pripadnike Bojne i bivše pripadnike brigade Gromovi, svečanosti su nazočili i zamjenik zapovjednika Hrvatske kopnene vojske i izaslanik načelnika GS OSRH brigadni general Siniša Jurković, predstavnici OSRH, MUP-a, lokalne i područne samouprave te članovi obitelji poginulih, ranjenih i nestalih pripadnika Gromova.
Zapovjednik Bojne bojnik Roman Kelnerić osvrnuo se tom prigodom na prošlost slavnih Gromova, ali i na buduće zadaće, i u Hrvatskoj i u međunarodnom okružju. Svečanost je bila i prilika za uručenje priznanja i poticajnih mjera zaslužnim pripadnicima Bojne. Ipak, središnji dio bila je ceremonija uručenja zelene beretke novim pripadnicima Bojne, koju Gromovi tradicionalno održavaju niz godina. Ove su godine čast nošenja beretke dobili polaznici 28. obučnog kampa za nove pripadnike, koji su prilikom uručenja glasno izgovarali Kodeks Gromova.
Ovogodišnja je obljetnica imala vrlo zanimljivu uvertiru. Naime, od 8. do 11. svibnja održano je nekoliko vojničkih i sportskih natjecanja, koja nisu imala samo natjecateljsku draž, nego su bila i u službi pokazivanja i podizanja spremnosti, obučenosti i uvježbanosti pripadnika Bojne. Prvog je dana na vježbalištu vojarne u Petrinji održano natjecanje za najbolju postrojbu, na kojem je svaku satniju Bojne predstavljala izabrana desetina. U kratkom roku trebalo je pokazati niz vojničkih vještina u sedam radnih točaka: pripremi za borbu s rastavljanjem i sastavljanjem naoružanja (HS-9, M72, M84, JP AB-2, VHS-2), svladavanju zapreka, bacanju ručne bombe, reakciji na neizravnu vatru, prolasku kroz kontaminirano zemljište, reakciji na zasjedu s MEDEVAC-om i izvlačenjem ranjenika te gađanju iz streljačkog naoružanja koje je uključivalo sve potrebne predradnje. Na kraju je pobjedu odnijela 3. mehanizirana satnija, drugo mjesto osvojila je 1. mehanizirana satnija, a treće Satnija za vatrenu potporu.
Devetog svibnja uslijedila je hodnja na ruti Gvozdansko – Zrin dugoj 30 kilometara. Sudjelovalo je 50 pripadnika Bojne, uključujući i pripadnike 28. kampa kojima je naporan maraton bio svojevrsna inicijacija. Brzom je kretanju bio posvećen i 10. svibnja: na programu je bio vojnički kros na kojem je pobijedio zapovjednik 1. mehanizirane satnije natporučnik Dinko Frajzman, a drugo, odnosno treće mjesto, osvojili su izvidnici: vojnik Krunoslav Peh i skupnik Bruno Radulj. Zanimljivo je bilo i natjecanje u povlačenju užeta na kojem je prvo mjesto osvojila 1. mehanizirana satnija, drugo 3. mehanizirana satnija, a treće Zapovjedna satnija.
Gromovi su tog dana još jednom pokazali izvrstan odnos s gradom u kojem im je Zapovjedništvo. Naime, u vojarni je održan Dan otvorenih vrata, a posjetiteljima je najzanimljiviji bio taktičko-tehnički zbor. Gromove je posjetio zaista velik broj građana, a posebno je bilo zanimljivo ugostiti najmlađe, više od 200 djece iz petrinjskih vrtića.
Ipak, svojevrstan je šlag na tortu radno-natjecateljske proslave Gromova bilo natjecanje za najbolju posadu borbenog oklopnog vozila Patria održano 11. svibnja. Vrlo zahtjevno za posade i organizatore, ali jednako tako zanimljivo, također je održano na prostoru vježbališta vojarne. I tom su se prilikom posade morale dokazati kroz radne točke koje su uključivale pripremu vozila za borbenu / operativnu uporabu, uspostavu i prekidanje radioveze na BOV-u, postavljanje strojnice Browning M2 HB QCB / rad s kranom za Logističku satniju, vožnju kroz čunjeve prema naprijed, navoz na željeznički vagon, izvlačenje vozila s pomoću vitla te, konačno, prolazak kroz vodenu zapreku. Najboljima su se pokazali pripadnici Logističke satnije, drugo mjesto pripalo je 1., a treće 2. mehaniziranoj satniji.
“Na obama su natjecanjima, i za najbolju postrojbu i za najbolju posadu, pripadnici postrojbe pokazali veliko znanje, profesionalnost i htijenje koje je pratilo natjecateljsko raspoloženje,” jednoglasan je komentar koji su nam prenijeli Gromovi nakon središnje proslave. Inicijativa za radno-natjecateljskim karakterom obljetnice pokazala se opravdanom. Elitna gardijska postrojba pokazala je da se i u takvim trenucima može naći vremena za pokazivanje i poboljšavanje vlastitih sposobnosti. Veseli što se natjecanjima tenkova i BVP-a, koja su već viđena u Gardijskoj oklopno-mehaniziranoj brigadi, priključilo i natjecanje vozila Patria. Vjerujemo da ćemo uskoro vidjeti nešto slično na razini cijele Gardijske mehanizirane brigade.

Dalibor DUMBOVIĆ, Domagoj VLAHOVIĆ, Snimio Dino VAROŠANEC