Proslava obljetnice u znaku natjecanja za najbolje Pume

Pume su na proslavi dana postrojbe opet iznenadile svojim jedinstvenim pristupom organizaciji važnih događaja. Svečanom se dijelu pridružio i radno-natjecateljski, sportska natjecanja u malom nogometu, krosu na 6000 metara i stolnom tenisu. Ali, Pume su organizirale i natjecanje za najboljeg vojnika Bojne, te, prvi put u takvoj prilici u OSRH, natjecanje za najbolju posadu borbenog vozila pješaštva…

Ponosni na svoje nasljeđe, pripadnici 2. mehanizirane bojne Pume Gardijske oklopno-mehanizirane brigade (GOMBR) obljetnicu osnutka svoje postrojbe obilježavaju zajedno s obljetnicom slavne ratne brigade iz koje su potekli. Naravno, postrojavanje pripadnika sastavni je dio takvih proslava, jednako kao i podsjećanje na povijest postrojbe, osvrt na aktualni trenutak i zadaće te uručenje nagrada i pohvala najistaknutijim pripadnicima. Sve smo to vidjeli 10. prosinca u vojarni “Našice” na obilježavanju 23. obljetnice 7. gardijske brigade i 2. mehanizirane bojne, obiju poznatijih pod imenom Pume. U vojarni je bilo više uzvanika, uključujući zapovjednika GOMBR-a brigadira Denisa Tretinjaka, te veliko izaslanstvo Gardijske motorizirane brigade (GMTBR) na čelu sa zapovjednikom brigadnim generalom Borisom Šerićem i zapovjednicima njezinih bojni. Posjet je sjajna inicijativa da dvije noseće postrojbe Hrvatske kopnene vojske razmijene mišljenja i iskustva. Danu postrojbe nazočili su i predstavnici Udruge veterana 7. gardijske brigade Pume s kojom današnja Bojna ima izvrsne odnose, kao i članovi obitelji poginulih pripadnika Puma te predstavnici lokalne uprave i samouprave. Priča o Pumama prikazana je i u vrlo zanimljivom dvadesetominutnom filmu koji su producirali sami pripadnici postrojbe.
Postrojba koja je nekad imala sjedište u Varaždinu, a danas u Našicama, na proslavi svojeg Dana opet nas je iznenadila jedinstvenim pristupom organizaciji važnih događaja. Svečanom se dijelu pridružio i radno-natjecateljski. Organizirana su sportska natjecanja njezinih pripadnika u malom nogometu (postojala je i konkurencija na razini postrojbi GOMBR-a), krosu na 6000 metara i stolnom tenisu. Pume su usto organizirale i natjecanje za najboljeg vojnika Bojne, te, prvi put u takvoj prilici u OSRH, natjecanje za najbolju posadu borbenog vozila pješaštva (BVP).
Interes za sudjelovanje bio je iznimno velik, rekli su nam domaćini, ali kapaciteti organizacije i mjere sigurnosti dopuštali su 26 vojnika i devet posada BVP-a. Zajedno s pripadnicima koji su bili dio organizacijskog tima obaju natjecanja, ti su momci u punom smislu riječi prijepodnevni dio proslave proveli radno. Zahtjevna i naporna natjecanja, mnoštvo radnih točaka, kiša, blato i kompletna oprema bili su pravi vojnički izazov na nedavno osposobljenom vojnom poligonu “Grbavica” tik uz vojarnu “Našice”.
Natjecanje za najboljeg vojnika podrazumijevalo je zadanu rutu s 14 radnih točaka i ukupno 16 zadaća. Natjecatelji su na radnim točkama bili dužni provesti vojne zadaće definirane i zadane orisima obuke i ocjenjivanja. Neke od točaka bile su rastavljanje/sastavljanje automatske puške, gađanje ručnom bombom, svladavanje žičane zapreke i prijenos ozlijeđenog.
Natjecanje za najbolju posadu borbenog vozila osmišljeno je i organizirano radi razvijanja natjecateljskog duha i zajedništva unutar postrojbe te provjere uvježbanosti pojedinaca i posada. Pred njih je bio stavljen niz zahtjevnih pojedinačnih i zajedničkih zadaća. Unutar pet radnih točaka provjereno je poznavanje i rukovanje naoružanjem borbenog vozila, vožnja borbenog vozila po zahtjevnom terenu sa zatvorenim lukom, izvlačenje oštećenog borbenog vozila, radio procedure, radnje na paljbenom položaju te zamjena članka gusjeničnog platna.
Obilazeći radne točke, uvjerili smo se da je pristup natjecanjima bio vrlo ozbiljan, a vojnici fokusirani i motivirani. Bilo je to posebno vidljivo u natjecanju posada čiji su se pripadnici stalno međusobno bodrili: za ostvarenje željenog rezultata nužan je timski rad. Sve je pomalo podsjećalo na natjecanje za najspremnijeg pripadnika OSRH, a već smo rekli da je dodatnu težinu natjecanjima dala neprestana kiša i blato do koljena, u pravom smislu riječi, čijem su formiranju pripomogle i snažne gusjenice BVP-a.
U svakom slučaju, svečano-radno-natjecateljska proslava Puma nije bila samo protokolaran, nego vrlo kreativan i zanimljiv, pravi vojnički događaj kakvom ekipa Hrvatskog vojnika dosad nije imala priliku nazočiti.


Pukovnik Željko Marinov, zapovjednik 2. mehanizirane bojne Pume

ORGANIZACIJI DANA BOJNE: Dobra volja ljudi, dobra organizacija i raspodjela odgovornosti unutar Bojne omogućili su provedbu ne samo ovih zadaća, nego i puno složenijih. Vjerujem da ćemo i ubuduće pokazati da ovako može djelovati postrojba bilo koje razine i veličine.

O NATJECANJIMA: Na prvom nam je mjestu obuka! Razmišljajući kako bismo proslavili Dan Bojne, a poznavajući važnost uvježbanosti i obučenosti svojih pripadnika i postrojbi, odlučili smo pripremiti natjecanja vezana uz temeljne, specijalističke i zajedničke zadaće, sve one koje provodimo u svakodnevnoj obuci. Budući da je BVP naše temeljno borbeno sredstvo, preko tog natjecanja vidjeli smo one nijanse koje dijele njihove posade u obučenosti, premda su sve obučene. Željeli smo kroz natjecateljski duh vojnicima omogućiti da pokažu i one najsitnije izdrilane i uvježbane detalje.

O POLIGONU: Zahvaljujući suradnji s 1. mehaniziranom bojnom Sokolovi, kroz određene smo projekte, uz pomoć inženjerije, u okvirima radnog vremena uspjeli poligon “Grbavica” nakon niza godina vratiti u stanje u kojem možemo provoditi obuku do razine desetine, eventualno voda, što se tiče mehaniziranog dijela. Što se tiče, npr. minobacačkog dijela, Satnije za vatrenu potporu, može se u potpunosti provoditi obuka na malim udaljenostima i za još neke zadaće. Mi i Sokolovi poligon koristimo svakodnevno.

O VJEŽBI S PRIPADNICIMA OS-a SAD-a: Sukladno godišnjem naputku GOMBR-a, određeni smo za postrojbu koja će od 16. do 22. listopada 2016. sudjelovati te provesti MVV Puma 16. U vježbi će sudjelovati Zapovjedništvo, 1. mehanizirana satnija i Izvidnički vod 2. mehanizirane bojne te jedna satnija u sastavu 2. Stryker Cavalry Regimenta. Obučni ciljevi koji podupiru glavni cilj (interoperabilnost) su sljedeći: C2, integracija mehanizirane postrojbe OSRH i motorizirane postrojbe oružanih snaga SAD-a, komunikacija, integracija sustava paljbe i mjera sigurnosti, operacije izvlačenja.
O MODERNIZACIJI BVP-a: Najavljena je Dugoročnim planom razvoja OSRH i odnosi se uglavnom na protuoklopne vođene raketne sustave (POVRS). Imamo iskusne i obučene operatere na sustavima 1. i 2. generacije, a težimo tomu da, ako do modernizacije dođe, to bude sustav 3. generacije sa sustavom “ispali-i-zaboravi”. Uspješnost naših operatera na gađanjima kreće se oko 95 %! Budite sigurni da će se naši pripadnici u vrlo kratkom roku obučiti i za provedbu svih aktivnosti na novim sustavima.


POBJEDNICI VOJNIČKIH NATJECANJA
Najspremniji pripadnik Bojne: vojnik Stjepan Novoselec
Najbolja posada BVP-a: 1. mehanizirana satnija (desetnik Vlado Biberović, vojnik Mario Minarik, pozornik Mario Šiljković)


POBJEDNICI SPORTSKIH NATJECANJA
Nogomet (Brigada): 2. mb Pume
Nogomet (Bojna): Satnija za vatrenu potporu
Stolni tenis: stožerni narednik Mario Sladoljev
Kros: natporučnik Ivan Gerenčir


Domagoj VLAHOVIĆ, Snimio: Tomislav BRANDT