Spoj tradicije, iskustva i znanja temelj je budućnosti HRZ-a i PZO-a

“Okupili smo kvalitetne stručnjake i iskrene domoljube, opremili smo se i naoružali, uspostavili sustav školovanja vojnih pilota, surađujemo sa širom društvenom zajednicom, a naša je aktivnost kod kuće i u svijetu stalna, sustavna i zapažena,” zaključio je zapovjednik HRZ-a i PZO-a general-bojnik Dražen Ščuri te dodao da su spoj tradicije, iskustva i učenja temelj na kojem se gradi budućnost i odgajaju nove generacije pripadnika te grane

Svečanost obilježavanja 24. obljetnice osnutka Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i protuzračne obrane održana je 11. prosinca u Domu “Zvonimir” u Zagrebu. Uz sadašnje i bivše pripadnike i zapovjednike HRZ-a i PZO-a, nazočio joj je načelnik GS OSRH, ujedno i izaslanik predsjednice RH, general zbora Drago Lovrić, kao izaslanik ministra obrane pomoćnik ministra Viktor Koprivnjak, generali i admirali, obitelji poginulih pripadnika te drugi uzvanici.
Zapovjednik HRZ-a i PZO-a general-bojnik Dražen Ščuri pozdravio je sve nazočne te naglasio kako danas, 24 godine od osnutka, može slobodno reći da je Zrakoplovstvo ponosna grana Oružanih snaga RH. “Ponosimo se svojom poviješću, ponosimo se pobjedom u pravednom i obrambenom ratu koji nas je zatekao materijalno inferiorne, ali moralno i nacionalno čvrste i jedinstvene,” istaknuo je. “Okupili smo kvalitetne stručnjake i iskrene domoljube, opremili smo se i naoružali, uspostavili sustav školovanja vojnih pilota, surađujemo sa širom društvenom zajednicom, a naša je aktivnost kod kuće i u svijetu stalna, sustavna i zapažena,” zaključio je general Ščuri te dodao da su spoj tradicije, iskustva i učenja temelj na kojem se gradi budućnost i odgajaju nove generacije pripadnika te grane.
Načelnik GS OSRH čestitao je svima u ime predsjednice Republike i u svoje ime. “Od prvog dana Domovinskog rata pripadnici HRZ-a i PZO-a najbolji su primjer požrtvovnosti i ljubavi prema domovini i zato se uvijek trebamo diviti njihovim djelima… Kroz Domovinski rat i borbena djelovanja Hrvatsko ratno zrakoplovstvo i protuzračna obrana razvijali su svoje sposobnosti i širili svoja krila, da bi vrhunac doživjeli u borbenim operacijama oslobađanja naše domovine, operacijama Bljesak i Oluja,” rekao je general Lovrić. Prisjetio se svih poginulih pripadnika koji su živote dali za slobodu Lijepe Naše te istaknuo: “Taj gubitak nadoknadiv je samo ukoliko na njihovu sustavu vrijednosti obrazujemo naše mlade pilote, kao i sve buduće časnike i dočasnike koji će biti jamac sigurnosti naše zemlje.”
General Lovrić istaknuo je da tako treba nastaviti i u budućnosti jer danas kad živimo u miru i kad je naša zemlja članica euroatlantskih integracija dužnost je i obveza Oružanih snaga čuvati sigurnost i slobodu građana. Naglasio je da su ljudi najveća vrijednost, a da je njihova kvaliteta, kao i kvaliteta rada, prepoznata ne samo u RH, nego i izvan naših granica. “Upravo zbog toga mi školujemo pilote iz Sultanata Omana te zajedno s Češkom, Mađarskom, Slovačkom i Sjedinjenim Državama radimo na uspostavi multinacionalnog zrakoplovnog obučnog središta. Također, zajedno s Češkom i Mađarskom obučavamo savjetodavne zrakoplovne timove koji mentoriraju pripadnike afganistanskih zračnih snaga,” rekao je general Lovrić. Dodao je da su hrvatski piloti i zrakoplovni tehničari pokazali sposobnost, stručnost i motiviranost što potvrđuju rezultati koje postižu u brojnim zadaćama i misijama, od Kosova do Afganistana.
Na svečanosti su uručena odlikovanja, promaknuća, nagrade i pohvale, a prikazan je i film Odjela Multimedijalnih sadržaja SSOJI-ja kojim je predstavljena flota Eskadrile borbenih aviona. Program je uveličao Jazz orkestar OSRH, Vokalna skupina Zrinski te Zrinska garda Čakovec.

Petra Kostanjšak, Foto: J. Kopi