Hrvatske specijalne snage rade izvrstan posao

“S velikim sam divljenjem zadnjih šest godina gledao rast i razvoj hrvatskih specijalnih snaga koje smatram iznimno učinkovitim i profesionalnim snagama s visokim standardima i vrlo visokom razinom spremnosti,” rekao je tijekom posjeta Zapovjedništvu specijalnih snaga prvi dočasnik NATO-ova zapovjedništva za specijalne operacije časnički namjesnik Gregory A. Smith

U Zapovjedništvu specijalnih snaga u vojarni “Drgomalj” u Delnicama 2. i 3. prosinca boravio je prvi dočasnik NATO-ova zapovjedništva za specijalne operacije (NSHQ) časnički namjesnik Gregory A. Smith, te voditelj Odjela u J3 NSHQ-a pukovnik Kjartan Soyland. “Jedna od mojih uloga kao prvog dočasnika NSHQ-a jest nadgledanje razvoja i obuke dočasnika svake od članica našeg Saveza, a zatim i pomoć svakoj članici da dostigne standarde, savjetima u rješavanjima nekih problema,” rekao je prvi dočasnik Smith za Hrvatski vojnik. Pritom je istaknuo veliku važnost suradničke mreže koju je posljednjih godina stvorio s hrvatskim dočasnicima. “S velikim sam divljenjem zadnjih šest godina gledao rast i razvoj hrvatskih specijalnih snaga koje smatram iznimno učinkovitim i profesionalnim snagama s visokim standardima i vrlo visokom razinom spremnosti,” kazao je prvi dočasnik NSHQ-a. Osvrnuo se i na sudjelovanje specijalnih snaga u misiji potpore miru Odlučna potpora u Afganistanu. “Uloga hrvatskih specijalnih snaga obučavanje je i savjetovanje u Središtu za obuku specijalne policije pa se može reći da je strateški utjecaj onog što ondje rade vrlo velik jer time oblikuju sigurnost diljem Afganistana. Jedan je od razloga što sam ovdje jest i da izrazim zahvalnost upravo za to,” poručio je časnički namjesnik Smith. Časnički namjesnik Alen Janeš, obnašatelj dužnosti prvog dočasnika ZSS-a, kazao je kako je čn Smith tijekom posljednje konferencije NATO-ovih Snaga za specijalne operacije (SOF) u Kraljevini Belgiji kao novoimenovani na dužnost prvog dočasnika, izrazio želju da u sklopu obilaska snaga za specijalne operacije u regiji posjeti i ZSS OSRH. Tome je pridonijela i činjenica da je Bojna za specijalna djelovanja u prosincu prošle godine preustrojem postala Zapovjedništvo specijalnih snaga, što igra veliku ulogu unutar NSHQ-a. “Iako spadamo među manje zemlje članice, hrvatske su specijalne snage tijekom mjeseca studenog uspješno ocijenjene u pogledu dva dodijeljena cilja sposobnosti te su kao takve prepoznate kao vrlo pouzdan, siguran, vrhunski uvježban, obučen i sposoban partner specijalnih snaga unutar NATO-a,” zaključio je časnički namjesnik Janeš. Naglasio je važnost posjeta za dobivanje informacije o planovima NSHQ-a za buduće djelovanje te iznio pogled na aktualnu svjetsku situaciju i ulogu hrvatskih specijalnih snaga. Jedna od tema posjeta bio je i nastavak školovanja i osposobljavanja za funkcionalna područja pripadnika ZSS-a u NATO SOF School u sklopu NSHQ-a, razmjena iskustava o vrlo uspješnom i nadasve krajnje profesionalnom sudjelovanju pripadnika ZSS-a u misiji Odlučna potpora u Afganistanu i sudjelovanje HRV SOTU tima u NRF 17. 


Dolazak prvog dočasnika Smitha poklopio se 3. prosinca s posjetom polaznika 14. naraštaja Visoke dočasničke izobrazbe ZSS-u, gdje su uz multimedijalnu prezentaciju o Zapovjedništvu specijalnih snaga časničkog namjesnika Alena Janeša, imali priliku vidjeti i prezentaciju o spektru i djelovanju NATO-ova zapovjedništva za specijalne operacije prvog dočasnika NSHQ-a. Polaznici VDI-ja tom su prigodom, s voditeljem i instruktorima, posjetili spomen-sobu i zapalili svijeće za poginule pripadnike ZSS-a te razgledali Taktičko-tehnički zbor naoružanja i opreme ZSS-a. Posjetu je nazočio i prvi dočasnik OSRH časnički namjesnik Dominik Ban.


Tekst i foto: Petra KOSTANJŠAK