Hrvatske specijalne snage rade izvrstan posao

“Sve je prošlo dobro i bilo je to iskustvo iz kojeg smo puno naučili. Iskustvo je još dragocjenije kad se radi s izvrsnim snagama kao što su hrvatske. Hrvatske specijalne snage rade izvrstan posao i mogu reći da je to najbolja postrojba s kojom smo dosad radili pa bismo voljeli nastaviti i u budućnosti,” rekao je nakon vježbe zapovjednik tima američkih specijalnih snaga

Dva krijumčara na području uvale Zečevo u gumenom čamcu privezanom uz obalu čekaju svoje “klijente” da im pretovare kutije pune oružja. Običan je vrući ljetni dan i teroriste ništa ne ometa u njihovu “poslu”. U ključnom trenutku prilaze im specijalci u gumenjaku i zaustavljaju ih u njihovim namjerama pri čemu je jedan od krijumčara ubijen, dok je drugi uhvaćen. I dok se dio akcije zaustavljanja odvija na moru zato što krijumčari pokušavaju pobjeći, dio pripadnika specijalnih snaga “češlja” obalu i objekte u kojima su krijumčari djelovali. Iako je akcija izvedena vrlo realno, zapravo je riječ o dijelu scenarija zajedničke vježbe hrvatskih i američkih specijalnih snaga u sklopu JCET-a (Joint Combined Exchange Training), provedene krajem srpnja. Zajedničko uvježbavanje dvaju timova trajalo je ukupno tri tjedna.
Zadnja je operacija počela još u noći, specijalnim izviđanjem i uspostavljanjem motriteljskih postaja, a provela su je tri tima. Prvi tim provodio je specijalno izviđanje na dvama odvojenim ciljevima i ujedno bio i zapovjedni element cijele operacije. Dva navalna tima, jedan u helikopteru, a drugi u gliseru, po potvrdi tima za specijalno izviđanje provela su istodobnu direktnu akciju na ta dva odvojena cilja. Sva tri tima imala su potporu helikoptera s bočnim strijelcima i CASEVAC-om (casualty evacuation).
Zapovjednik prvog tima I. grupe specijalnih snaga ZSS-a objasnio nam je kako su u prvom tjednu ponovili procedure iz TCCC-a (Tactical Combat Casualty Care) i proveli uvježbavanje na strelištima, kroz instiktivna i situacijska dnevno/noćna bojna gađanja. Nakon toga u iduća su dva tjedna prošli tri primarna cilja u tom JCET-u – satelitsku komunikaciju, planiranje i provedbu specijalnih operacija (direktna akcija, specijalno izviđanje, borbeno traganje i spašavanje te spašavanje izoliranog osoblja). “U jednoj operaciji odradili smo borbeno traganje i spašavanje (combat search and rescue – CSAR) za srušenim pilotima na Crvenoj zemlji te spašavanje izoliranog osoblja (personnel recovery), koje je bilo usko vezano uz traganje i spašavanje. Zadnja akcija bila je u kompleksu na Zečevu, a riječ je o provedbi specijalnog izviđanja i direktne akcije,” rekao je zapovjednik hrvatskog tima.
U uvježbavanju su sudjelovala 33 pripadnika iz svih postrojbi ZSS-a, a zapovjednik zadovoljno kaže kako su napravili i više nego što su planirali. “Imali smo i Zapovjedništvo koje je pratilo cijelo uvježbavanje, a pogotovo provedbu ovih specijalnih operacija. Također smo imali satelitsku komunikaciju putem koje smo prenijeli glas i podatke te fotografije specijalnih timova s terena koji su snimali teroriste i visokovrijedne ciljeve. Te su fotografije poslane u Zapovjedništvo i tek kad je ono dalo odobrenje počela je direktna akcija na te ciljeve,” objasnio je zapovjednik hrvatskog tima.
Zapovjednik američkog tima bio je iznimno zadovoljan tom akcijom, ali i općenito suradnjom s hrvatskim snagama. “Upravo smo imali dvije operacije istodobno, operaciju infiltracije s mora na jedan cilj i operaciju infiltracije helikopterom na drugi cilj te ulazak u direktnu akciju. Sve je prošlo dobro i bilo je to iskustvo iz kojeg smo puno naučili. Iskustvo je još dragocjenije kad se radi s izvrsnim snagama kao što su hrvatske. Hrvatske specijalne snage rade izvrstan posao i mogu reći da je to najbolja postrojba s kojom smo dosad radili pa bismo voljeli nastaviti i u budućnosti,” rekao je nakon vježbe zapovjednik tima američkih specijalnih snaga. Nakon hvatanja krijumčara, sama operacija još uvijek nije bila završena jer su pripadnici američkih specijalnih snaga, zajedno s našima, provodili sve potrebne procedure, od zapljene pronađenog oružja, privođenja i postupanja s uhvaćenom osobom… Sam scenarij uvježbavanja dogovoren je između zapovjednika dvaju timova tako što su obje strane iznijele svoje prioritete te su na kraju odredili vježbe kroz koje su u protekla tri tjedna ispunjeni zadani ciljevi jednog i drugog tima. Zapovjedništvo specijalnih snaga ostvaruje odličnu međunarodnu vojnu suradnju sa snagama SAD-a. U te okvire ulazi suradnja sa Zapovjedništvom specijalnih operacija za Europu (USSOCOM) i američkim Zapovjedništvom specijalnih operacija za Europu (SOCEUR), što je najbolje vidljivo prilikom uvježbavanja poput ovih.

Petra Kostanjšak, Foto: Josip Kopi