Natjecanje za najboljeg ročnika naraštaja 2/2016

Uvjeti za kandidaturu na natjecanju za najboljeg ročnika jesu prolazne ocjene iz svih vojno-stručnih zadaća sukladno važećem programu obuke, prolazna ocjena na ulaznoj provjeri tjelesne spremnosti, visoka ocjena zainteresiranosti i zalaganja te da nije izrečena niti jedna stegovna mjera

U vojarni “123. brigade HV-a” u Požegi održano je 29. srpnja natjecanje za najboljeg ročnika na dragovoljnom vojnom osposobljavanju naraštaja 2/2016. Prvo mjesto od ukupno 12 natjecatelja i natjecateljica osvojio je ročnik Darko Kvaternik iz 3. obučne satnije, drugo mjesto pripalo je Antoniju Mišiću iz 2. obučne satnije, a treće mjesto ročnici Marini Hrgović, također iz 2. obučne satnije.
Stožerni narednik Predrag Samaržija, obnašatelj dužnosti prvog dočasnika Središta za temeljnu obuku, objasnio je kako su ročnici prošli prednatjecanje te su iz svake satnije odabrana po tri ročnika i jedna ročnica, što znači ukupno devet ročnika i tri ročnice. Uvjeti za kandidaturu na natjecanju za najboljeg ročnika jesu prolazne ocjene iz svih vojnostručnih zadaća sukladno važećem programu obuke, prolazna ocjena na ulaznoj provjeri tjelesne spremnosti, visoka ocjena zainteresiranosti i zalaganja te da nije izrečena niti jedna stegovna mjera.
“U natjecanje ovog naraštaja uvedene su određene promjene, poput radne točke sa zadaćom bacanja ručne bombe na 10, 15 i 20 metara, što ga je učinilo još zahtjevnijim,” ističe stožerni narednik Samaržija i dodaje da je bilo ukupno 12 radnih točaka koje su natjecatelji morali proći, a mjerilo se vrijeme, kao i preciznost u odrađivanju zadaća.
Pobjednik natjecanja mladi ročnik Darko Kvaternik otkriva kako je tajna njegove pobjede u dobroj tjelesnoj pripremi, a sportom se bavio i prije odlaska na osposobljavanje za koje se odlučio jer je njegov otac sudionik Domovinskog rata. “Zbog toga sam se odlučio prijaviti jer se u budućnosti vidim u vojsci i to u specijalnim postrojbama,” rekao je ročnik Kvaternik.
Još je jedna novost u natjecanju drugog naraštaja ročnika u ovoj godini sudjelovanje žena. Pokazalo se da konkuriraju muškarcima u svakom pogledu, a dokaz je ročnica Marina Hrgović koja je osvojila treće mjesto. “Nije bilo lako, ali su mi adrenalin i podrška moje 2. obučne satnije dali snagu. Dragovoljno osposobljavanje velika mi je želja cijeli život jer sam iz područja stradalih ratom. U budućnosti se vidim u vojsci, a najviše bih voljela ići u mornaricu,” kaže ročnica iz Sinja koja živi u Splitu.
Zamjenik zapovjednika Zapovjedništva za obuku i doktrinu “Fran Krsto Frankopan” brigadir Željko Šikić i zapovjednik Središta za temeljnu obuku brigadir Milan Čorak čestitali su svim sudionicima i instruktorima, a prvi dočasnik HKoV-a časnički namjesnik Dario Rosić uručio je pobjedniku monografiju 25 godina OSRH.
Natjecanje se neprekidno održava od 2013. godine, a pobjednicima ovog nagrade i pohvale   uručene su 4. kolovoza na svečanosti završetka obuke. Naraštaj 2/2016 brojio je ukupno 480 ročnika i ročnica.

Napisala i snimila: Petra Kostanjšak