Natjecanje za najboljeg ročnika i ročnicu

U vojarni “123. brigade HV” u Požegi održano je natjecanje za najboljeg ročnika naraštaja 2/2019 na dragovoljnom vojnom osposobljavanju…

U Središtu za temeljnu obuku Zapovjedništva za obuku i doktrinu (ZOD) “Fran Krsto Frankopan” u vojarni “123. brigade HV” održano je 16. travnja natjecanje za najboljeg ročnika naraštaja 2/2019 na dragovoljnom vojnom osposobljavanju. Na natjecanju je sudjelovalo 12 ročnika i šest ročnica. Prethodilo mu je prednatjecanje, a iz svake obučne satnije odabrana su po četiri ročnika i dvije ročnice.

Prvo mjesto u kategoriji ročnica osvojila je hrvatska nogometna reprezentativka Maja Joščak iz 2. obučne satnije, drugo je pripalo Josipi Cetinić iz 1. obučne satnije, a treće Gresi Juhaj iz 3. obučne satnije. U kategoriji ročnika prvo mjesto pripalo je Anti Bulogu iz 2. obučne satnije, a drugo i treće osvojili su pripadnici 1. obučne satnije – ročnici Andreo Kolić i Kruno Krulić. Temeljem provjera tjelesnih sposobnosti najbolji je ročnik Vedran Tomić iz 2. obučne satnije. Prijelazni pehar za najuspješniju satniju 24. naraštaja dobila je 2. obučna satnija, a u njezino ime primio ga je obnašatelj dužnosti prvog dočasnika satnije stožerni narednik Josip-Herwatin Gabrek.

Natjecanje ima tri faze. Prva obuhvaća provjeru tjelesne spremnosti, odnosno broj sklekova, podizanja trupa i trčanje na 3200 metara. U drugoj fazi ročnice i ročnici rješavaju pismeni ispit od 27 pitanja iz svih programskih područja u kojima su se osposobljavali. Pismeni ispit novost je u ovogodišnjem izdanju natjecanja, a uveden je zbog zaokruživanja svih cjelina koje vojnik mora poznavati. U trećoj fazi provode se provjere na postavljenom poligonu od 16 radnih točaka na kojima ročnice i ročnici moraju u što kraćem vremenu pokazati temeljne vojničke vještine. Natjecanje se kontinuirano održava od 2013. godine. Pobjednicima su uručene nagrade i pohvale, knjiga te značka Dragovoljni ročnik.

Doris Ravlić

snimio Željko Raguž