Vojni vremeplov

Prije 26 godina

17. kolovoza 1990.
Pobuna i blokada prometnica kod Knina
Na igralištu Policijske akademije u Zagrebu prvi hrvatski redarstvenici 17. kolovoza ukrcavaju se u tri MUP-ova helikoptera kojima kreću u Knin kako bi deblokirali hrvatske prometnice koje su balvanima zakrčili pobunjeni Srbi na tom području. Dva MiG-a 21 poslana iz Beograda presreću MUP-ove helikoptere iznad Ogulina uz prijetnju da će ih srušiti ako se odmah ne vrate.  Helikopteri su se vratili prema Lučkom.


Prije 25 godina

25. kolovoza 1991.
Bitka za Vukovar
Bitka za Vukovar najveća je i najkrvavija bitka u Domovinskom ratu. Bila je to 87-dnevna opsada JNA hrvatskog grada Vukovara uz pomoć srpskih paravojnih snaga od kolovoza do studenog 1991. godine. Bitka je završila, nakon iscrpljujućih borbi, predajom malobrojnih hrvatskih branitelja, strahotnim razaranjima Vukovara, te brojnim ubojstvima i progonima stanovništva koji su uslijedili nakon njegova pada.


Prije 25 godina

Kolovoz  1991.
Ustrojavanje postrojbi Vojne policije
Nastanak Vojne policije vezan je uz sami početak Domovinskog rata i stvaranje samostalne Republike Hrvatske. Predsjednik RH Franjo Tuđman 24. kolovoza 1991. tadašnjem načelniku Stožera Zapovjedništva ZNG-a izdaje zapovijed o ustroju vojne policije. Prva postrojba VP-a ustrojena je već 27. kolovoza kad je iz sastava 1. brigade ZNG-a izdvojen 1. bataljun i formiran Zaštitni bataljun ZNG-a.


Prije tri godine

24. kolovoza 2013.
Vježba Sava Star 13
Velika Britanija odabrala je slunjski poligon “Eugen Kvaternik” za provođenje vježbe Sava Star 2013 koja se ondje održala od 24. kolovoza do 8. rujna 2013. u sklopu bilateralne vojne suradnje. Bile su to prve britanske postrojbe na našem teritoriju, a i u idućim su godinama nastavile svoje obučne ciljeve ostvarivati na ovom poligonu u Hrvatskoj.


SVIJET

25. kolovoza 1944. – oslobođen Pariz nakon četiri godine njemačke okupacije.
19. kolovoza 1960. – Sovjeti lansirali Sputnik 5 sa psima Belkom i Strelkom, koji su u svemiru proveli jedan dan te su uspješno vraćeni na Zemlju. 
 21. kolovoza 1968. – Sovjetski Savez sa saveznicama iz Varšavskog pakta okupirao Čehoslovačku i u krvi ugušio Praško proljeće.


Pripremila: Petra Kostanjšak