Najbolji vojnici i dočasnici svibnja i lipnja

Nagrade za uložen dodatni napor

“Dodjela priznanja za najboljeg vojnika i dočasnika lijepa je tradicija i želja mi je da potraje, da bude čvrsto utemeljena i da time nagradimo ljude koji su uložili dodatni napor u provedbi svojih vojnih zadaća,” istaknuo je tijekom obraćanja najboljima načelnik GS OSRH general zbora Mirko Šundov

U prostorijama Glavnog stožera Oružanih snaga RH organizirana je 2. kolovoza prigodna svečanost na kojoj su uručena priznanja najboljim vojnicima i dočasnicima OSRH za svibanj i lipanj 2016. godine.
Najboljim vojnikom svibnja proglašen je pripadnik Vojnoobavještajne satnije Gardijske motorizirane brigade Hrvatske kopnene vojske razvodnik Mate Plazibat.
Najboljim dočasnikom svibnja proglašen je viši instruktor Dočasničke škole “Damir Tomljanović Gavran” Hrvatskog vojnog učilišta “Dr. Franjo Tuđman” stožerni narednik Goran Bošnjaković.
Najboljim vojnikom lipnja proglašen je pripadnik Satnije za osiguranje Pomorske baze Split Hrvatske ratne mornarice vojnik Ivan Čagalj.
Najboljim dočasnikom lipnja proglašen je zapovjednik desetine u Pukovniji Vojne policije desetnik Ivan Lesko.
Najboljim vojnicima i dočasnicima priznanja je uručio načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga RH general zbora Mirko Šundov u pratnji zamjenika prvog dočasnika Oružanih snaga časničkog namjesnika Marija Mateljića.
U prigodnom obraćanju general Šundov čestitao je svim nagrađenim vojnicima i dočasnicima na postignućima. “Dodjela priznanja za najboljeg vojnika i dočasnika lijepa je tradicija i želja mi je da potraje, da bude čvrsto utemeljena i da time nagradimo ljude koji su uložili dodatni napor u provedbi svojih vojnih zadaća,” rekao je general Šundov i dodao kako su vojnici i dočasnici kralježnica vojske. “Naš sustav mora biti sposoban prepoznati najbolje po vještinama i sposobnostima i na njima temeljiti svoju budućnost,” zaključio je general Šundov.
Časnički namjesnik Mario Mateljić u obraćanju nagrađenima rekao je da je znakovito da su sva četvorica tiha i samozatajna. “Oni rade svoj posao, daju sve od sebe, a na sustavu je, prije svega na njihovim prvim dočasnicima, da takve ljude prepozna i da ih se na odgovarajući način nagradi,” dodao je časnički namjesnik Mateljić.


najbolji vojnik svibnja
razvodnik MATE PLAZIBAT
Proglašen je zbog najboljeg uspjeha tijekom noćne orijentacijske hodnje i provedbe instinktivnog gađanja tijekom taktičke vježbe svoje postrojbe. Istaknuo se i dragovoljnim angažiranjem na provedbi stražarskog osiguranja tijekom vježbe na zemljištu.

najbolji dočasnik svibnja
stožerni narednik GORAN BOŠNJAKOVIĆ
Proglašen zbog iznadprosječnog angažmana u provedbi Izobrazbe za razvoj vođa 6. naraštaja gdje je bio nositelj predmeta Vojna služba te suradnik u nastavi za četiri predmeta (Taktika, Metodika, Vođenje i Orijentacija na terenu). Osim toga, posebno se angažirao u provedbi praktične obuke polaznika u vježbovnim radnjama i postupcima tijekom izobrazbe.

najbolji vojnik lipnja
vojnik IVAN ČAGALJ
Proglašen zbog iznimnog doprinosa u provedbi zadaća matične postrojbe s obzirom na to da je u proteklom razdoblju bio angažiran 23 puta na vojnim ispraćajima preminulih hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata. Aktivno sudjeluje u obuci vojnika iz područja protokolarnih i svečanih zadaća, ne samo pripadnika matične postrojbe, nego i ostalih postrojbi HRM-a.

najbolji dočasnik lipnja
desetnik IVAN LESKO
Proglašen zbog visokoprofesionalnog odnosa prema službi tijekom izvanredne situacije u prometnoj nesreći u Zagrebu gdje je pravilnom i brzom reakcijom do dolaska djelatnika MUP-a osigurao i nadzirao rad pripadnika Vojne policije na mjestu nesreće, spriječio daljnje ugrožavanje osoba te pomogao ozlijeđenim sudionicima u prometu tijekom aktivnosti hitne pomoći. Posebno se ističe u provedbi redovitih aktivnosti u postrojbi gdje uvijek vodi osobnim primjerom u provedbi zadaća voditelja smjene prilikom osiguranja štićenih osoba i objekata te zadaće vođe dežurnog autopatrole.


Branimir Gaćina-Bilin, snimio: Stjepan Brigljević