Povratak gospodara bitaka

Topničko-raketna pukovnija ima budućnost i perspektivu kao jedina aktivna topnička postrojba u OSRH. “Topništvo ulazi u fazu narastanja koja vodi k tituli gospodara bitke koju nije bez razloga nosilo kroz prošlost,” kazao je u prigodi Dana topništva i Dana zaštitnice topnika zapovjednik Topničko-raketne pukovnije brigadir Tomislav Pavičić

Obilježavanje Dana topništva 4. prosinca u bjelovarskoj vojarni “Bilogora”, domu Topničko-raketne pukovnije (TRP) Zapovjedništva za obuku i doktrinu (ZOD) i Topničko-raketne bojne (TRB) Gardijske oklopno-mehanizirane brigade (GOMBR) nije tek obična ceremonijalna proslava i to zbog nekoliko razloga.
Prvo, to je i Dan otvorenih vrata vojarne koja se nalazi u samom gradu. Tim se povodom Bjelovarčani i drugi posjetitelji imaju priliku upoznati sa životom i radom hrvatskih vojnika, ali i uvijek zanimljivom tehnologijom koju koriste i održavaju topnici. Drugo, ove je godine Dan svete Barbare (zaštitnice topnika) imao i stručnu notu. Organiziran je okrugli stol na koji su pozvani i bivši djelatni i umirovljeni topnici OSRH. Tema je bila Poziv za vatru kao temeljna vojna vještina u OSRH. Riječ je o segmentu kojim bi, prema planovima, u određenoj mjeri trebali vladati svi pripadnici OSRH i na kojem sada intenzivno rade hrvatski topnički stručnjaci. Na okruglom stolu raspravljalo se i o budućnosti topništva. Treće, na obilježavanju se uvijek mogu čuti i novi i konkretni podaci o onome što je učinjeno u prethodnoj godini te što je u planu za nadolazeće godine. Uz djelatnike topničkih postrojbi smještenih u vojarni na svečanosti su bili i zapovjednik HKoV-a general-pukovnik Mate Ostović, biskup Bjelovarsko-križevačke biskupije Vjekoslav Huzjak, bivši zapovjednici i djelatnici topničkih postrojbi OSRH, predstavnici ustrojbenih cjelina OSRH, lokalne samouprave, udruga proizišlih iz Domovinskog rata i drugi uzvanici. Postrojenim djelatnicima i gostima kratko su se obratili general Ostović i zapovjednik Topničko-raketne pukovnije brigadir Tomislav Pavičić. Najistaknutijim djelatnicima u protekloj godini dodijeljena su promaknuća, nagrade i pohvale. Istaknuto je i da je brigadir Pavičić odlukom Američke udruge topnika primljen u njihov Počasni red svete Barbare za zasluge u suradnji hrvatskih i američkih topnika. Nakon postrojavanja služena je misa u kapelici vojarne, a vrata su otvorena mnogobrojnim posjetiteljima za koje je na pisti organiziran TT zbor sa svim topničkim oružjima kojim raspolažu dvije postrojbe.
Dojam je da topništvo u OSRH opet kreće ubrzanim koracima na mjesto koje mu i pripada, kako su u svojim govorima istaknuli general Ostović i brigadir Pavičić. General Ostović rekao je da Topničko-raketna pukovnija ima budućnost i perspektivu kao jedina aktivna topnička postrojba u OSRH. U planovima razvoja, ona ima važnu ulogu jer joj je misija i zadaća ujediniti, unaprijediti i razviti sposobnosti pružanja topničke potpore gardijskim brigadama i ostalim postrojbama OSRH. Govoreći o budućnosti zapovjednik HKoV-a rekao je da će se, u okviru razvoja koncepata nerazvrstane pričuve, vrlo brzo ustrojiti i obučiti dvije pričuvne topničko-raketne pukovnije koje će biti usko vezane uz djelatni TRP. U sklopu modernizacije topništva bit će nabavljene haubice PzH 2000 i višecijevni lanseri raketa s pripadajućim sustavima za upravljanje paljbom. Nabavu oruđa pratit će i proces nabave odgovarajućeg, “pametnog” streljiva. Uz nabavu oružja i streljiva paralelno se razvija i sustav obuke za njihovu uporabu, s ciljem povećanja interoperabilnosti razvijaju se novi pristupi korekcije topničke paljbe. General Ostović spomenuo je i planiranu nabavu helikoptera Kiowa Warrior kojima se, osim njihove osnovne namjene, namjerava dodijeliti i uloga zračne platforme za upravljanje topničkom paljbom. Brigadir Pavičić je istaknuo kako je proteklu godinu obilježilo nekoliko noviteta: topnici su opet počeli djelovati noću, u borbenu uporabu vraćen je raketni sustav Vulkan, a na strojilištu vojarne gosti mogu vidjeti nova vučna vozila MAN te izvidnička vozila Humvee. Njemačka samohodna haubica PzH 2000 uspješno je predstavljena tijekom mimohoda OSRH u Zagrebu, a u 2016. se godini očekuje njezino uvođenje u uporabu u OSRH. “Ukratko, topništvo je završilo s fazom smanjivanja sposobnosti i vraća se u fazu narastanja koja vodi k tituli gospodara bitke koju nije bez razloga nosilo kroz prošlost,” zaključio je zapovjednik Topničko-raketne pukovnije.

Domagoj VLAHOVIĆ, Foto: Tomislav BRANDT