Počasna Sokolska garda Osijek

Pripadnici Počasne Sokolske garde Osijek trebaju se odlikovati karakterom, plemenitošću i izobrazbom, oduševljenjem, ljubavlju prema narodu, neumornim i požrtvovnim radom

Počasna Sokolska garda Osijek djeluje unutar udruge Hrvatski sokol Osječko-baranjske županije Osijek koja u obliku brojnih kulturnih i sportskih aktivnosti njeguje tradiciju i promiče povijesne vrijednosti hrvatskog naroda.
Počasna Sokolska garda broji 50 članova, uglavnom srednjoškolaca i studenata, starosti do 25 godina. Visina od 182 do 197 cm jedan je od propisanih uvjeta za ulazak u Počasnu Sokolsku gardu Osijek, no pred članovima je i niz drugih očekivanja. Oni se, kako ističu na web- stranicama Saveza povijesnih postrojbi hrvatske vojske, moraju odlikovati karakterom, plemenitošću i izobrazbom, a status sokola ne smiju koristiti za osobnu korist i interes. “Plemenita misao, isti cilj, oduševljenje, ljubav prema narodu i težnja biti sokolu na korist. Svaki sokol treba da radi neumorno, požrtvovano da žrtvuje većinu svog vremena, da radi s voljom i ljubavlju,” navodi se među standardima i traženim vrlinama pripadnika Počasne Sokolske garde Osijek.
Udruga raspolaže šezdeset jednom svečanom odorom te dodatnom opremom za svakog pripadnika Počasne garde, a cijena pojedine odore s pripadajućom opremom iznosi oko 2500 eura. Njezini pripadnici godišnje naprave više od 160 izlazaka u Osječko-baranjskoj županiji, Hrvatskoj, ali i u inozemstvu. Predstavljaju svoj grad, županiju i Hrvatsku diljem Europe, od Mađarske, Slovenije, Austrije, Njemačke, Poljske, Češke do Belgije. Svugdje u inozemstvu, kao i u cijeloj Hrvatskoj, gledatelji ostanu zapanjeni izgledom i prekrasnim odorama, kao i uvježbanim i skladnim nastupom sokolskih momaka.
Hrvatski sokol Osijek jedan je od suosnivača Saveza povijesnih postrojbi hrvatske vojske i član je Europskog saveza povijesnih postrojbi. Dobitnik je mnogobrojnih priznanja i zahvalnica, pa i godišnje volonterske nagrade. Udruga je potpisala i Povelju suradnje s udrugom Hrvatski sokol Usora s kojom izvrsno surađuje pa joj je tako donirala šest kompleta povijesnih odora od kojih je svaka vrijedna oko 2000 eura.


Udruga raspolaže šezdeset jednom svečanom odorom te dodatnom opremom za svakog pripadnika Počasne garde, a cijena pojedine odore s pripadajućom opremom iznosi oko 2500 eura.


Pripadnici Počasne Sokolske garde Osijek godišnje naprave više od 160 izlazaka u Osječko-baranjskoj županiji, Hrvatskoj, ali i u inozemstvu. Predstavljaju svoj grad, županiju i Hrvatsku diljem Europe, od Mađarske, Slovenije, Austrije, Njemačke, Poljske, Češke do Belgije.


Priredila Lada PULJIZEVIĆ
Fotoarhiva Saveza povijesnih postrojbi hrvatske vojske