Priča o kulturi, povijesti i vojnoj ostavštini

Hrvatski vojnik u idućih će dvadesetak brojeva predstavljati povijesne postrojbe hrvatske vojske, članice Saveza povijesnih postrojbi hrvatske vojske

Savez povijesnih postrojbi hrvatske vojske osnovan je 2000. godine, a njegov je cilj zaštita i promocija povijesne, kulturne i vojničke ostavštine Republike Hrvatske, očuvanje i njegovanje sjećanja na postojanje hrvatskih povijesnih postrojbi te na značaj i ulogu koje su imale u stvaranju i obrani hrvatskih krajeva. Povijesne postrojbe hrvatske vojske tako su dio priče o hrvatskoj kulturi, vojnoj ostavštini i povijesti.
Članovi Saveza povijesnih postrojbi hrvatske vojske su Dubrovački Trombunjeri, Hrvatska bratovština Bokeljska mornarica 809, Karlovačka građanska garda, Počasna Sokolska garda – Osijek, Požeška gradska straža, Trenkovi panduri – gradska glazba, Turopoljski banderij, Varaždinska građanska garda, Viteška udruga Kumpanjija Smokvica, Bjelovarski graničari – Husari 1756, Frankopanska garda Ogulin, Gradska straža Bakar, Gospićka garda Vukovi, Keglevićeva straža Kostel, Koprivnički mušketiri i haramije, Križevačka djevojačka straža, Otočki graničari, Rapski samostreličari, Senjski uskoci, Serežani – stari graničari, Sokolska garda – Vinkovci, Šibenska gradska straža te Zrinska garda Čakovec.
Burna i slavna hrvatska vojna povijest danas se čuva i živi u slikovitim odorama, starom naoružanju i zastavama koje pripadnici tih postrojbi pronose i predstavljaju sudjelujući u aktualnim događanjima i svečanostima u zemlji i inozemstvu. Tako je za brojne promatrače velikog vojnog mimohoda koji se 4. kolovoza ove godine održavao u Zagrebu jedan od najdojmljivijih dijelova bio upravo onaj u kojem su ulicama grada prodefilirali predstavnici povijesnih postrojbi. Sudjelovali su u programu inauguracije predsjednice RH Kolinde Grabar-Kitarović, a već tradicionalno privlače pažnju na vojnom hodočašću koje se svake godine održava u francuskom marijanskom svetištu Lourdesu itd.


Na novopokrenutim se web-stranicama Saveza povijesnih postrojbi hrvatske vojske (www.spphv.hr) ističe njegova namjera da okupi sve povijesne postrojbe u cjelinu i pomogne im u djelovanju, a planiraju se zajednički nastupi na svim važnim državnim i vojnim događanjima u zemlji i izvan nje te prezentacije hrvatskih povijesnih postrojbi u Europi i Europskom savezu vojnih povijesnih postrojbi. Savez povijesnih vojnih postrojbi će, kako ističu, štititi i promicati povijesnu, kulturnu i vojničku ostavštinu hrvatskih povijesnih postrojbi i RH; organizirati godišnje okupljanje povijesnih postrojbi u jednom od hrvatskih gradova; organizirati vojne mimohode povijesnih postrojbi i odlaske na vojna hodočašća u zemlji i izvan nje; organizirati vojne, kulturne, zabavne, znanstvene i druge aktivnosti s ciljem promicanja hrvatske povijesne baštine; poticati mlade ljude da se uključe u rad povijesnih postrojbi hrvatske vojske; razvijati programe međunarodne suradnje; izdavati publikacije vezane uz hrvatsku vojnu povijest i sl.


Priredila Lada Puljizević, Foto: Stjepan Brigljević