Hrvatske povijesne postrojbe na Carskom balu

Keglevićeva straža Kostel, Križevačka djevojačka straža te Varaždinska graničarska husarska pukovnija primljene u Europski savez vojnih povijesnih postrojbi

Pripadnici pet vojnih povijesnih postrojbi iz Hrvatske: Počasno-zaštitne bojne OSRH, Križevačke djevojačke straže, Varaždinske građanske garde, Keglevićeve straže Kostel i Karlovačke građanske garde sudjelovali su na osmom Carskom balu koji je 30. siječnja 2016. održan u Austriji, u dvorani povijesne Gradske vijećnice u Korneuburgu kraj Beča. Bal je organiziran pod pokroviteljstvom nadvojvode Karla von Habsburg-Lothringena, u suradnji sa Savezom europskih povijesnih postrojbi, a prisustvovali su mu brojni predstavnici austrijskog društveno-političkog života. Tom su prilikom Keglevićeva straža Kostel, Križevačka djevojačka straža te Varaždinska graničarska husarska pukovnija primljene u Europski savez vojnih povijesnih postrojbi, dok je Karlovačka građanska garda članica tog Saveza postala prošle godine u Evianu. Carski je bal bio prilika za mnogobrojne kontakte i uspostavu suradnje s povijesnim postrojbama iz Mađarske, Italije, Francuske te zemlje domaćina, Austrije, kao i za promociju hrvatske povijesti, kulture i vojne tradicije. “Ove je godine balu prisustvovalo čak pet povijesnih postrojbi iz Hrvatske,” rekao je zapovjednik Karlovačke građanske garde Marijan Žaja te naglasio kako su ostvareni srdačni susreti s brojnim predstavnicima europskih povijesnih postrojbi te s predsjednikom Saveza europskih povijesnih postrojbi umirovljenim austrijskim generalom Helmutom A. J. Eberlom. Bal je odlična prilika za promociju naše povijesne baštine, ali i put prema uspostavljanju novih i učvršćivanju postojećih kontakata i dogovora za buduću suradnju.


Pripadnici Keglevićeve straže iz Kostela bili su dio mnogobrojne hrvatske delegacije, a na Carskom balu, među predstavnicima povijesnih postrojbi pristiglih iz brojnih europskih zemalja, bili su najstarija povijesna postrojba. Dok austrijske povijesne postrojbe najvećim dijelom potječu iz XX. stoljeća, Keglevićeva straža Kostel potječe iz 1523. godine. Ministarstvo kulture Republike Hrvatske uvrstilo je njezin običaj uskrsnog pucanja, strelanja iz pištole, na Listu zaštićenih kulturnih dobara.


Priredila: Lada Puljizević
fotoarhiva: Savez povijesnih postrojbi hrvatske vojske