Ministar obrane u Zapovjedništvu specijalnih snaga i HKoV-u

”Svi zajedno moramo se neprestano truditi u dostizanju visokih standarda kako bismo izgradili što učinkovitiji sustav koji će Republici Hrvatskoj, svim njezinim građanima, jamčiti sigurnost i stabilnost,“ kazao je ministar obrane Josip Buljević

Ministar obrane RH Josip Buljević, u pratnji glavnog inspektora MORH-a general-pukovnika Mirka Šundova, ravnatelja Vojne sigurnosno-obavještajne agencije brigadnog generala Ivice Kindera te drugih predstavnika MORH-a, posjetio je 1. veljače najelitniju postrojbu OSRH, Zapovjedništvo specijalnih snaga i Zapovjedništvo Hrvatske kopnene vojske, najveće grane OSRH. U sklopu posjeta, kojemu su nazočili i načelnik Glavnog stožera OSRH general zbora Drago Lovrić i zamjenik načelnika general-pukovnik Dragutin Repinc i drugi visoki vojni predstavnici te savjetnik u Uredu predsjednice RH Ante Deur, ministru Buljeviću prezentirane su zadaće i aktivnosti ZSS-a i Zapovjedništva HKoV-a.Tijekom posjeta Zapovjedništvu specijalnih snaga u Delnicama, rad, zadaće i predstojeće aktivnosti specijalnih snaga predstavio je zapovjednik brigadir Perica Turalija. Ministar je pohvalio rad pripadnika ZSS-a. Posebno je naglasio kako će Zapovjedništvo specijalnih snaga u Ministarstvu obrane, te njemu osobno kao i u Glavnom stožeru OSRH imati stalnu potporu te da se ”svi zajedno moramo neprestano truditi u dostizanju visokih standarda kako bismo izgradili što učinkovitiji sustav koji će Republici Hrvatskoj, svim njezinim građanima, jamčiti sigurnost i stabilnost.“Zapovjedništvo specijalnih snaga ustrojeno je u veljači 2015. godine nakon gašenja Bojne za specijalna djelovanja u cilju reorganizacije i uspostavljanja nove strukture, a u skladu s odredbama Dugoročnog plana razvoja OSRH za razdoblje 2015. do 2024. godine. U svom sastavu ima pet ustrojbenih jedinica. Zapovjedni i vodeći kadar Zapovjedništva specijalnih snaga čine pripadnici koji su bili u sastavu specijalnih postrojbi, gardijskih brigada i izvidničkih postrojbi OSRH. Osnovna je zadaća Zapovjedništva osigurati borbenu spremnost specijalnih snaga za operacije u obrani teritorijalne cjelovitosti, suvereniteta i neovisnosti RH te za sudjelovanje u NATO-ovim i koalicijskim vođenim operacijama. U Zapovjedništvu Hrvatske kopnene vojske u Karlovcu ministra je dočekao zapovjednik general-pukovnik Mate Ostović koji je i predstavio rad ove najveće grane OSRH. Tom je prigodom ministar posebno istaknuo kako cijeni angažman pripadnika Hrvatske kopnene vojske u misijama i operacijama diljem svijeta, ali i na zadaćama pomoći lokalnom stanovništvu čime pokazuju da je Hrvatska vojska spremna izvršiti sve zadaće, biti uz svoj narod i odgovoriti na sve izazove –  kad god je to i gdje god je to potrebno. Dodao je također kako su pred nama i dalje brojni izazovi stabilnosti i sigurnosti koji s globalne razine imaju svoj utjecaj i na Hrvatsku, te zaključio da je izgradnja efikasnijeg sustava, procesi modernizacije, dosezanje visokih standarda uz neprekidno ulaganje u naš najvredniji dio – a to su naši ljudi, zadaća u koju ćemo ulagati našu energiju, znanje i sredstva.
Načelnik Glavnog stožera general zbora Drago Lovrić istaknuo je kako je ministar imao priliku sagledati zadaće i osposobljenost najelitnije postrojbe i najveće grane Oružanih snaga RH. Imao se priliku uvjeriti u visoku profesionalnost pripadnika Zapovjedništva specijalnih snaga i pripadnika Zapovjedništva HKoV-a te općenito u sposobnost Oružanih snaga RH da odgovore na sve izazove i sve zadaće i u zemlji i u operacijama i misijama diljem svijeta. Hrvatska kopnena vojska brojčano je najveća grana Oružanih snaga Republike Hrvatske koja broji oko 8000 pripadnica i pripadnika. U HKoV-u su ustrojene postrojbe borbenih rodova (lako, motorizirano i mehanizirano pješaštvo, oklopništvo), rodova borbene potpore (topništvo, protuzračna obrana, inženjerija, veza, nuklearno-biološke-kemijske obrane, Vojna policija i vojnoobavještajne postrojbe) i službi potpore (opskrba, transport, održavanje i sanitet). Osim glavne zadaće obrane zemlje od vanjske ugroze HKoV ima i zadaće sudjelovanja u operacijama potpore miru i humanitarnim operacijama u sklopu međunarodnih snaga te zadaće na sprečavanju i otklanjanju posljedica izvanrednih situacija u zemlji uzrokovanih prirodnim, tehničkim nesrećama i katastrofama.

Ana Bulić
Foto: J.Kopi, S. Brigljević