Sastanak ministara obrane Europske unije

Ministar obrane Josip Buljević u svojem je izlaganju podržao Europski obrambeni akcijski plan koji bi trebao dovesti do jačanja europske obrambene industrije. Pritom je naglasio kako je u okviru potrebe za jačanjem strateške autonomije Europske unije poseban fokus potrebno dati i održavanju nacionalnih autonomija u smislu izgradnje obrambenih sposobnosti…

Ministar obrane Josip Buljević sudjelovao je 4. i 5. veljače na neformalnom sastanku ministara obrane Europske unije u Amsterdamu, Kraljevina Nizozemska.Ministri obrane raspravljali su o Europskom obrambenom akcijskom planu koji bi trebao dovesti do jačeg razvoja obrambenih sposobnosti i unapređenja međusobne obrambene suradnje zemalja članica, posebno uzimajući u obzir promijenjen geostrateški kontekst i sve veće sigurnosne izazove koji dolaze iz okruženja EU-a. U svojem je izlaganju ministar Buljević podržao Europski obrambeni akcijski plan koji bi trebao dovesti do jačanja europske obrambene industrije. Naglasio je pritom kako je u okviru potrebe za jačanjem strateške autonomije Europske unije poseban fokus potrebno dati i održavanju nacionalnih autonomija u smislu izgradnje obrambenih sposobnosti, a posebice u kontekstu značajnijeg odmaka od opreme istočnog/sovjetskog podrijetla. U tom je kontekstu također naglasio važnost transatlantske veze koja je ključna za europsku sigurnosnu arhitekturu te je dodatna vrijednost za jačanje europske otpornosti na trenutačne i buduće prijetnje i izazove. Ukazao je i na potrebu uvezivanja Europskog obrambenog plana s novom Globalnom strategijom za vanjsku i sigurnosnu politiku te izrazio podršku većem uključivanju manjih i srednjih poduzeća, posebno iz manjih zemalja članica, u jedinstveno europsko obrambeno tržište.Tijekom sastanka ministri su raspravljali i o operacijama i misijama kao važnom instrumentu Zajedničke sigurnosne i obrambene politike EU-a (ZSOP), s posebnim naglaskom na područje Sahela, Afričkog roga i Srednjoafričke Republike, te o stanju u Libiji. Republika Hrvatska počela je aktivno pridonositi mirovnim misijama i operacijama ZSOP-a još kao zemlja partner tijekom pregovora o članstvu u Europskoj uniji, a trenutačno sudjeluje u operaciji ATALANTA na Afričkom rogu. Tijekom zajedničkog sastanka ministara vanjskih poslova i ministara obrane raspravljalo se o izradi Europske globalne strategije za vanjsku i sigurnosnu politiku (EUGS). Ministri su razmijenili mišljenja o ključnim strateškim pitanjima vezanim uz budućnost Zajedničke vanjske i sigurnosne politike te Zajedničke sigurnosne i obrambene politike EU-a, kao i o glavnim ciljevima i budućoj ulozi Europske unije u svijetu.
Ministar Buljević također se, na marginama neformalnog sastanka ministara obrane EU-a, susreo s ministrima obrane Austrije i Poljske, Hansom Peterom Doskozilom i Antonijem Macierewiczem, te ministricama obrane Njemačke i Slovenije, Ursulom von der Leyen i Andrejom Katič, s kojima je razmijenio mišljenja o aktualnim sigurnosnim izazovima.

OJI
Foto: NATO