Neformalni sastanak ministara obrane EU-a

Na sastanku se raspravljalo o implementaciji Europske globalne strategije za vanjsku i sigurnosnu politiku i Europskom akcijskom planu za obranu, suradnji EU-NATO u kontekstu Zajedničke izjave potpisane u Varšavi 8. srpnja ove godine te o operacijama i misijama koje se provode u okviru Zajedničke sigurnosne i obrambene politike EU-a…

Ministar obrane Josip Buljević sudjelovao je 26. i 27. rujna na neformalnom sastanku ministara obrane EU-a u Bratislavi. Raspravljalo se o implementaciji Europske globalne strategije za vanjsku i sigurnosnu politiku i Europskom akcijskom planu za obranu, suradnji EU-NATO u kontekstu Zajedničke izjave potpisane u Varšavi 8. srpnja ove godine te o operacijama i misijama koje se provode u okviru Zajedničke sigurnosne i obrambene politike EU-a, s posebnim naglaskom na područje Sahela i Libije.
Sastankom je predsjedala visoka predstavnica za vanjsku i sigurnosnu politiku EU-a Federica Mogherini, koja je u uvodnom obraćanju naglasila važnost suradnje institucija EU-a i zemalja članica kako bi se zajedničkim naporima što uspješnije ostvarili zajednički ciljevi.
U okviru prve teme raspravljalo se o napretku implementacije Europske globalne strategije i mehanizmima koji definiraju mjere i rokove za njezino ostvarenje, uključujući Mapu puta, nedavno usuglašeni Plan iz Bratislave, Implementacijski plan za sigurnost i obranu te Europski akcijski plan za obranu. Do kraja godine očekuje se nastavak intenzivnih konzultacija sa zemljama članicama kako bi se usuglasili navedeni planovi i utvrdili rokovi za njihovu provedbu. Ministar Buljević u svojem je obraćanju naglasio nužnost ulaganja daljnjih napora u provedbu Globalne strategije Europske unije, utvrđivanjem odgovarajućih mjera i realnih rokova za njihovu provedbu, pri čemu je posebno istaknuo rad na Implementacijskom planu za sigurnost i obranu te Europskom akcijskom planu za obranu. Naglasio je također kako je temelj tih dokumenata njihova međusobna usklađenost, kao i usklađenost s pristupom NATO-a kao ključnog strateškog partnera EU-a.
Tema druge tematske sjednice bila je suradnja EU-NATO s naglaskom na Zajedničkoj izjavi iz Varšave od 8. srpnja 2016. Raspravljalo se o mjerama i aktivnostima u svrhu jačanja suradnje u području hibridnih prijetnji, terorizma, kibernetičke obrane, ilegalnih migracija te suradnje na Sredozemlju. Na sjednici je sudjelovao i glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg koji je najavio daljnje korake u kontekstu ključnih poruka iz Varšave te je najavio kako će se konkretne mjere predstaviti u prosincu. Govoreći o jačanju suradnje EU-NATO, ministar Buljević istaknuo je važnost komplementarnosti tih dviju organizacija, čije je zajedničko djelovanje danas potrebnije više nego ikad dosad. “Potreba za osnaživanjem suradnje proizlazi iz rastućih sigurnosnih prijetnji koje su kao takve zajednički prepoznate te je sad od ključne važnosti razviti i usuglasiti mehanizme kojima će se na odgovarajući način djelovati u svrhu podrške stabilnosti i razvoju,” rekao je ministar Buljević.
Treća sjednica organizirana je u formatu radnog ručka s temom misije i operacije Zajedničke sigurnosne i obrambene politike EU-a. Naglasak je bio na regiji Sahelu te stanju u Libiji, pri čemu se najviše razgovaralo o provedbi pomorske operacije EUNAVFOR Sophia i njezinu proširenom mandatu. Europska unija ulaže velike napore u jačanje Zajedničke sigurnosne i obrambene politike te nastoji, prilagodbom postojećih i razvojem novih mehanizama, pronaći odgovarajuće načine odgovora na krizne situacije, i u Europi, i u njezinu neposrednom susjedstvu. Ministar Buljević podržao je napore Europske unije u nastojanjima za osnaživanje njezine sigurnosne i obrambene komponente te jačanje uloge i kredibiliteta Unije kao globalnog aktera općenito. U svojem je obraćanju ministar naglasio važnost koju operacija EU NAVFOR Sophia ima u kontekstu ilegalnih migracija, i za neposredno zahvaćene zemlje, i za cijelu Europu. Naglasio je kako su solidarnost, zajedničko djelovanje i suradnja na svim razinama ključni za uspjeh te i drugih operacija Europske unije, kao i za njihov dugoročni doprinos miru i stabilnosti.

OJI, Foto: eu2016.sk