Dodjela beretki u 2. mb Pume GOMBR-a

U 2. mehaniziranu bojnu Pume u Našicama stigli su početkom kolovoza, nakon što su završili specijalističku obuku u ZOD-u (pješačka pukovnija), novi pripadnici te su uključeni u jednomjesečnu integracijsku obuku. Obuka ima svrhu osvježavanja stečenih znanja, upoznavanja s povjesnicom i tradicijskim vrijednostima 2. mehanizirane bojne Pume GOMBR-a, nositeljice slavnog imena ratne 7. gardijske brigade Pume, te integraciju novopridošlih pripadnika u sastav postrojbe.
Obuka je podijeljena u dvije faze. Prva je faza podizanje stečenih znanja iz temeljnih vojničkih vještina na višu razinu kroz vježbovni prikaz sposobnosti, a druga na stručne vojničke vještine za koje su osposobljeni, također kroz vježbovni prikaz sposobnosti. Na završnoj vježbi u vojarni “Našice” mladi su vojnici prikazali svoje sposobnosti u vojničkim i specijalističkim vještinama (kretanja, prelazak prepreka, vožnja BVP-a, spašavanje ranjenika), te su dokazali da su dostojni nošenja beretke svoje postrojbe.
Ispred postroja 2. mehanizirane bojne Pume nakon provedene vježbe održana je ceremonija tijekom koje su 1. dočasnici satnija dodjeljivali beretke svojim novim pripadnicima. Nazočnima se obratio zapovjednik 2. mehanizirane bojne Pume pukovnik Željko Marinov koji je iskazao zadovoljstvo prikazanim, zaželio svima uspješan rad, profesionalno izvršavanje zadaća, predstavljanje postrojbe na ponos ratne 7. gardijske brigade Pume i Gardijske oklopno-mehanizirane brigade, te čuvanje tradicije i ponos jer su pripadnici Puma.
Nakon dodjele beretki novopridošli pripadnici iskazuju odanost postrojbi, časno predstavljanje hrvatskog vojnika, na ponos postrojbe, OSRH i Republike Hrvatske, izgovarajući riječi prisege 2. mehaniziranoj bojni Pume. Najbolji i najuspješniji polaznik obuke bio je vojnik Andrej Franc, a uz njega beretku su dobili jedna vojnikinja i 26 vojnika.

Tekst i foto: M.Dropuljić