Pripreme Gromova za završno ocjenjivanje

Pripadnici Gromova provodili su od 29. ožujka do 8. travnja vježbu na zemljištu Grom 16 s ciljem utvrđivanja obučenosti te završne pripreme za vježbu Spremnost 16 koja će se održati u svibnju. Sudjelovalo je 160 pripadnika 2. mehanizirane bojne Gromovi s 15 borbenih oklopnih vozila Patria, a korišten je sustav MILES koji omogućuje da se u realnom vremenu prate kretanja i djelovanja na terenu…

Na vojnom poligonu “Eugen Kvaternik” na Slunju pripadnici 2. mehanizirane satnije 2. mehanizirane bojne Gromovi GMTBR-a provodili su od 29. ožujka do 8. travnja uvježbavanje i vježbu na zemljištu Grom 16. Cilj vježbe bilo je utvrđivanje obučenosti 2. mehanizirane satnije i njoj pridodanih elemenata – voda za potporu s MB 82 mm i desetine strojnica te desetine za potporu, koji su u sastavu BGMP II, te njihova završna priprema za vježbu Spremnost 16 koja će se održati u svibnju.
Vježbi Grom 16 prethodile su aktivnosti uvježbavanja procesa vojnog donošenja odluke koji je Zapovjedništvo Bojne sa specijalnim dijelom Stožera za BGMP II provelo u matičnoj vojarni “Pukovnik Predrag Matanović” u Petrinji, kao i računalno podržana vježba (CAX) u SimS-u u Zagrebu na kojoj su sudjelovale postrojbe sastavnice GMTBR-a i GOMBR-a.
Vježba Grom 16 bila je prilika da pripadnici Gromova, tijekom dva tjedna boravka na vojnom poligonu na Slunju, provedu niz aktivnosti i zadaća iz procedura vođenja postrojbe, zaposjedanja, rada u taktičkom području prikupljanja, provedbe napada, uspostave i obrane baze, ophodnji, reakcija na improvizirane eksplozivne naprave, rada na paljbenom položaju MB 82 mm i prebacivanja na sljedeći paljbeni položaj te da provedu vježbe na zemljištu s napadnom operacijom te operacijom stabilnosti.
U vježbi je sudjelovalo 160 pripadnika 2. mehanizirane bojne Gromovi s 15 borbenih oklopnih vozila Patria i 11 terenskih motornih vozila. Središte za borbenu obuku (SBO) sudjelovalo je u pripremi, planiranju te ocjenjivanju sastavnice BGMP II tijekom provedbe vježbe. U tu je svrhu korišten sustav MILES koji preko uređaja koje vojnici imaju na sebi, kao i preko uređaja koji se nalaze na borbenim vozilima, omogućuje nadređenom Zapovjedništvu da u realnom vremenu prati kretanja i djelovanja na terenu.
Bojnik Ivan Radić, zamjenik zapovjednika 2. mehanizirane bojne Gromovi GMTBR-a, istaknuo je nakon završetka vježbe zadovoljstvo uloženim trudom i rezultatima vojnika, dočasnika i časnika koji su u njoj sudjelovali, dok je natporučnik Ninoslav Relković, zapovjednik 2. mehanizirane satnije, naglasio kako su pripadnici postrojbe bili izrazito motivirani tijekom čitavog vježbovnog procesa.


Bojnik Ivan Radić, zamjenik zapovjednika 2. mehanizirane bojne Gromovi GMTBR-a
Uloženi je trud čitavog časničkog, dočasničkog i vojničkog kadra 2. mehanizirane satnije s pridodanim elementima velik i nadređeno je Zapovjedništvo na kraju vježbe zadovoljno postignutim. Vježba je praćena s pomoću sustava MILES kojim raspolaže Središte za borbenu obuku. To je sustav koji preko uređaja koje vojnik nosi na sebi i uređaja koji se nalaze na borbenim vozilima prati kretanje na zemljištu te nadređeno Zapovjedništvo u SBO-u u svakom trenutku i u realnom vremenu može pratiti gdje se nalaze pripadnici i borbena sredstva naše postrojbe, kako rade, gdje su razmješteni. Vježbi je prethodio proces vojnog donošenja odluke koji smo proveli u matičnoj vojarni u Petrinji, a zatim vježba koja je održana na vojnom poligonu “Crvena zemlja”. Sve će to, zajedno s ovom vježbom koju provodimo na Slunju u suradnji sa SBO-om, pridonijeti ocjenjivanju ove Satnije na vježbi Spremnost 16.

Natporučnik Ninoslav Relković, zapovjednik 2. mehanizirane satnije
Na poligonu “Eugen Kvaternik” Slunj tijekom dva tjedna vježbe na zemljištu radili smo na procesu donošenja vojne odluke, provedbi napada, taktičkom kretanju, a imali smo i operaciju stabilnosti kojom završavamo ovaj obučni ciklus. Za mene je vježba bila uspješna i nadam se da će tako biti i na glavnom ocjenjivanju za dva tjedna. Iznimno sam zadovoljan i motivacijom, koja je vrlo visoka, kao i odličnim rezultatima koji se ovdje postižu.

Vojnik Antun Ćorić, 2. mehanizirana satnija bojne Gromovi
U sustavu sam godinu i šest mjeseci, a nedavno sam postao djelatna vojna osoba. Na Slunju smo proveli dva tjedna. Priznajem da nije bilo lako, ali bilo je uspješno i izazovno. Zadovoljan sam što je sve tako prošlo, a zadovoljan sam i korištenjem sustava MILES s kojim sam se sad prvi put upoznao i koji daje realnost svim djelovanjima. Treba uložiti puno rada i truda, a sad slijedi nekoliko dana odmora i onda priprema za sljedeći teren koji je ponovno na Slunju, vježbu Spremnost 16 u kojoj ćemo pokazati svu našu spremnost, sve što smo dosad naučili i koliko smo spremni za BGMP II.


Lada Puljizević, Snimio Tomislav Brandt