Samo najbolji idu dalje…

Ovogodišnja je Temeljna obuka za specijalna djelovanja počela početkom ožujka. U tijeku je njezina druga faza koja se provodi na vježbalištima vojarni i poligonima OSRH…

Obuka specijalnih snaga najteža je i najrigoroznija obuka u oružanim snagama svake zemlje. Prolaze je samo najizdržljiviji, najobučeniji i najstabilniji vojnici. Koncipirana je tako da do kraja izdrže samo najbolji. Takva je i Temeljna obuka za specijalna djelovanja Zapovjedništva specijalnih snaga. Provodi se jednom godišnje, traje šest mjeseci i sastoji se od pet faza od kojih je svaka eliminacijska. Neki odustaju sami, neke eliminiraju instruktori, a nakon šest mjeseci u commando obitelj ulaze samo oni koji uspiju zadovoljiti stroge kriterije i dostići najviše standarde obučenosti.

Nakon ulazne selekcije koju je obavila Središnjica za upravljanje osobljem, na obuku u ZSS došla su 53 polaznika iz svih postrojbi OSRH. Nakon prve, selekcijske faze, samo je njih 27 nastavilo obuku. “Cilj je te prve faze, koja se provodila u vojarni ‘Drgomalj’ u Delnicama,” objasnio nam je voditelj Temeljne obuke za specijalna djelovanja, “da vidimo koliko su polaznici motivirani te možemo li ih obučiti za specijalce.” Trajala je dva tjedna, radili su pod opterećenjem 18 sati dnevno. Najgore su bile i po 50 km duge svakodnevne hodnje. Odluku o tome hoće li nastaviti obuku nakon prve faze donose sami polaznici, a ne instruktori.

Najodlučniji i najbolji koji su odlučili ne odustati nastavili su obuku u vojarni “Josip Jović” na Udbini gdje smo ih posjetili dok su provodili obuku iz gađanja. Druga faza traje sedam tjedana i uključuje individualne zadaće. Polaznici sve rade samostalno, a provode se razni oblici teorijske i praktične obuke kao što je bliska borba, tjelesno kondiciranje, zračne operacije, obuka iz preživljavanja, otpora i bijega (SERE), gađanja, topografije, veze, minsko-eksplozivnih sredstava….. Uče, među ostalim, i o prikupljanju obavještajnih podataka, taktikama malih postrojbi, ustroju, zadaćama i povijesti specijalnih postrojbi, vojnoj psihologiji. Nakon svakog odrađenog predmeta provjerava se i teorijsko i praktično znanje i samo oni koji na svim ispitima 100 posto zadovolje nastavljaju dalje. U trećoj fazi, koja traje četiri tjedna, obuka se provodi u binomima, skupinama i timovima.

Nakon toga slijedi commando faza koja počinje paklenim tjednom. Sve što su dotad naučili radit će pod pritiskom, umorni, gladni, neispavani, iscrpljeni višemjesečnim svakodnevnim vojničkim drilovima. “Cilj je commando faze da polaznici pokažu fizičku i mentalnu snagu. Da pokažu kako i koliko mogu kontrolirati stres, umanjiti ga i odraditi zadaću.” U sklopu commando faze je i alpinizam, gradska borba, amfibijske operacije, stalne operacije i zarobljenički kamp koji se provodi po najrigoroznijim standardima specijalnih postrojbi.

Takav se novi program obuke provodi već nekoliko godina zaredom, a iskustva iz prethodnih ciklusa pokazala su se odličnim. U obuci je angažirano dvadesetak instruktora ZSS-a. Svi su prošli sličnu obuku i imaju višegodišnje iskustvo u provođenju raznih oblika obuka za pripadnike specijalnih snaga. Sve faze obuke prolaze zajedno s polaznicima. Osim što dobro prenose svoja znanja, znaju i motivirati polaznike i izvući najbolje iz njih. Pojedini dijelovi obuke provodit će se u suradnji s HRM-om te HRZ-om i PZO-om.

Leida Parlov, Foto: Tomislav Brandt