Vojni vremeplov

Prije 21 godinu

Vojno-redarstvena operacija Bljesak
1. svibnja 1995.
Operacija Hrvatske vojske i Specijalne policije RH započela je u ranim jutarnjim satima djelovanjem hrvatskih snaga na južni i središnji dio zapadnoslavonskog okupiranog teritorija iz pravca Novske i Nove Gradiške, a krajnji je cilj bio ulazak u Okučane. U manje od 32 sata hrvatske snage, koje su brojile oko 7200 vojnika i policajaca, oslobodile su 500 četvornih kilometara te je uspostavljen nadzor nad autocestom Zagreb – Lipovac i željezničkom prugom prema istočnoj Slavoniji. Nakon gotovo četiri godine okupacije oslobođeni su Okučani. U oslobađanju zapadne Slavonije poginula su 42 pripadnika Hrvatske vojske i MUP-a, a 162 su ranjena. Tijekom akcije neprijatelj je srušio zrakoplov pilota Rudolfa Perešina koji je u vrijeme najjačih napada na Hrvatsku 1991. zrakoplovom MiG-21 prebjegao u Austriju. Vojno-redarstvena operacija Bljesak prethodila je operaciji Oluja koja je uslijedila početkom kolovoza.


Prije dvije godine

Gordana Garašić – prva hrvatska generalica
Travanj 2014.
Brigadirki Gordani Garašić dodijeljen je privremeni čin brigadne generalice čime je postala prva generalica u Oružanim snagama Republike Hrvatske. Čin joj je dodijeljen za potrebe obnašanja generalske dužnosti savjetnice za rodna pitanja u Zapovjedništvu operacije potpore miru ISAF u Afganistanu. Gordana Garašić nakon povratka iz operacije u svibnju 2015. dobila je trajno promaknuće u čin brigadne generalice.


Prije 13 godina

Umro general Bobetko
29. travnja 2003.
Hrvatski general i političar Janko Bobetko umro je u Zagrebu 29. travnja 2003. u 84-godini. Bio je antifašistički borac u Drugom svjetskom ratu, zagovaratelj hrvatskih nacionalnih interesa u Jugoslaviji, a tijekom devedesetih godina u samostalnoj Hrvatskoj zapovjednik u HV-u. Krajem 1992. imenovan je načelnikom Glavnog stožera HV-a zamijenivši na toj dužnosti generala Antona Tusa. Dužnost načelnika obnašao je do umirovljenja 15. srpnja 1995. godine.


Prije 17 godina

Osnovan Vojni ordinarijat u RH
25. travnja 1997.
Sveta stolica Dekretom je osnovala Vojni ordinarijat u Republici Hrvatskoj 25. travnja 1997. godine. Dana 23. travnja 1999. postavljen je temeljni kamen za zgradu Vojnog ordinarijata kao središta Vojne biskupije. Prvi vojni biskup bio je mons. Juraj Jezerinac kojeg je u veljači 2016. naslijedio mons. Jure Bogdan.


SVIJET:
1. svibnja 1960. – američki špijunski zrakoplov U2 oboren je u izviđačkoj misiji iznad Sovjetskog Saveza, a njegov je pilot Francis Gary Powers  zarobljen.
23. travnja 1971. – Sovjeti su lansirali Sojuz 10, prvu misiju u povijesti u kojoj su se astronauti trebali spojiti s prvom svemirskom postajom Saljut 1. Misija je zbog niza problema opozvana.
3. svibnja 1982. – tijekom Falklandskog rata britanska nuklearna podmornica “Conqueror” ispalila je tri torpeda na argentinsku krstaricu “General Belgrano”. Poginula su 323 argentinska mornara, a krstarica je potopljena.


Pripremila: Petra Kostanjšak