Ciparski ophodni brod

Ciparska mornarica uvela je 15. siječnja u operativnu uporabu svoj prvi odobalni ophodni brod, imena “Commodore Andreas Ioannides” i oznake P61. Svečanost je održana u mornaričkoj bazi “Evangelos Florakis” u Mariju. Plovilo je izgradila tvrtka Israel Shipyards iz Haife, sukladno ugovoru vrijednom 44 milijuna eura i potpisanom u prosincu 2015., koji uključuje i opciju gradnje drugog plovila. U prosincu prošle godine ciparski ministar obrane objavio je nabavu dodatnih dvaju ophodnih brodova, naglašavajući kako je proces evaluacije ponuda u tijeku.

(Foto: Ministry of Defence, Cyprus)

Plovilo je nastalo na temelju izraelskih brzih raketnih brodova potklase Hetz (klasa Sa’ar 4.5). Ima istisninu od 430 tona i postiže najveću brzinu od 32 čvora. Uz posadu od 30 članova, može prevesti i postrojbu specijalnih snaga. Temeljno naoružanje sastoji se od dviju Rafaelovih stabiliziranih oružnih stanica Typhoon 23 mm, integriranih s parom TopLite elektrooptičkih sustava za ISR i ciljanje istog proizvođača. Plovilo može nositi dva gumena čamca s tvrdim dnom (RHIB).
“Commodore Andreas Ioannides” navodno je pripremljen za ugradnju Rafaelova oružnog sustava srednjeg dometa Typhoon MLS-NLOS, konfiguriranog za osam projektila Spike-NLOS.

Maja PTIĆ GRŽELJ