Cyber Coalition 2019 – jačanje kibernetičke obrane

Osamnaest pripadnika Oružanih snaga Republike Hrvatske sudjelovalo je na međunarodnoj vojnoj vježbi Cyber Coalition, provedenoj na više desetaka lokacija u zemljama sudionicama. Nacionalni nositelj vježbe bilo je Zapovjedništvo za kibernetički prostor

Cyber Coalition 2019 – ovogodišnje izdanje jedne od najpoznatijih i najvećih NATO-ovih vježbi u području kibernetičke obrane – provedeno je u organizaciji Savezničkog zapovjedništva za transformacije (ACT) od 2. do 6. prosinca na više desetaka lokacija u zemljama sudionicama. Nacionalni je nositelj vježbe novoustrojeno Zapovjedništvo za kibernetički prostor (ZzKP) GS OSRH. U 12. izdanju vježba je okupila više od tisuću sudionika iz 27 članica NATO-a i partnerskih zemalja, industrije i akademske zajednice.

Tim Oružanih snaga RH, sastavljen od 18 pripadnika, svoje je aktivnosti provodio u vojarni “1. gardijske brigade Tigrovi – Croatia” u Zagrebu, a dva su pripadnika ZzKP-a upućena u NATO-ov kibernetički poligon u estonskom gradu Tartuu, odakle se vježbom i upravlja. Odabir Estonije kao središta za kibernetičku obranu nije slučajan. Budući da se ta baltička zemlja smatra prvom žrtvom kibernetičkog napada 2007. godine, otad je jedan od primjera izvrsnosti u razvoju kibernetičke obrane.

Scenariji vježbe izmišljeni su i prilagođavaju se trenutačnoj situaciji i ugrozama koje bi se mogle dogoditi u području djelovanja oružanih snaga bilo koje od zemalja sudionica. Scenariji se iz središta u Tartuu puštaju prema nacionalnim sudionicima, čija je zadaća otkrivanje napada i utvrđivanje činjeničnog stanja. Napad je potrebno detektirati i dati povratnu informaciju o tome što su uočili te na koji način zloćudni kod djeluje na ostale sudionike. Takav je oblik vježbe iznimno bitan za sudionike jer se na kraju svake provedene vježbe stječu sposobnosti koje će se iskoristiti ako se neki od scenarija dogodi u stvarnom životu. 

Vježbe su jedan od najučinkovitijih alata koji se koriste u razvoju kibernetičke obrane. Cilj je takvih vježbi osnažiti koordinaciju i suradnju između NATO saveza i njegovih članica, poboljšati mogućnosti zaštite kibernetičkog prostora te provesti vojne operacije u kibernetičkoj domeni. Vlade, državne institucije, organizacije i kompanije u svojem djelovanju sve više koriste kibernetički prostor, što dovodi do većeg rizika od hakerskih napada. Upravo se hakerski napadi danas smatraju najvećom prijetnjom svjetskom miru i sigurnosti. 

Na NATO-ovu samitu u Varšavi 2016. godine kibernetički prostor i službeno postaje prepoznat kao peta dimenzija ratovanja. Uspjeh vojnih akcija na kopnu, u moru, zraku i svemiru uvelike ovisi o mogućnostima pristupa kibernetičkom prostoru. Prijetnje iz kibernetičkog prostora najbrže su rastući sigurnosni izazov današnjice te je kibernetička sigurnost postala sigurnosni prioritet NATO-a i njegovih članica. Prijetnje NATO-u postaju sve češće i kompleksnije, a napad na jednu članicu može ugroziti cijeli Savez. Zbog toga je jačanje kibernetičke obrane prioritet Saveza i njegovih članica.

Republika Hrvatska sudjeluje na vježbi Cyber Coalition od 2009. kao promatrač, od 2013. kao aktivni sudionik, a od 2016. u ime MORH-a kao nacionalni nositelj. Važno je istaknuti da vježba osim stručnjaka iz MORH-a i OSRH uključuje sudionike iz drugih državnih institucija (Ministarstvo unutarnjih poslova, Ministarstvo vanjskih i europskih poslova, Ured vijeća za nacionalnu sigurnost, Sigurnosno-obavještajna agencija, Zavod za sigurnost informacijskih sustava, HAKOM, nacionalni CERT, CARNet,); akademske zajednice (Fakultet elektrotehnike i računarstva), te privatnog sektora (Span d. o. o., Diverto d. o. o., Microsoft Hrvatska, INsig2 d. o. o., Utilis d. o. o., ReversingLabs d. o. o.).

Uz pripadnike Zapovjedništva za kibernetički prostor, na vježbi su u timu sudjelovali i pripadnici Obavještajne uprave GS OSRH, Uprave za komunikacijsko-informacijske sustave GS OSRH, Središnjice za upravljanje osobljem i Obavještajne pukovnije, a kao promatrači djelatnici Vojne sigurnosno-obavještajne agencije MORH-a.

Na ovogodišnjem je Danu uvaženih gostiju održanom 5. prosinca u vojarni “1. gardijske brigade Tigrovi – Croatia” sudionike vježbe u ime načelnika GS OSRH generala zbora Mirka Šundova pozdravio načelnik Uprave za komunikacijsko-informacijske sustave GS OSRH brigadni general Ante Tolić. Kao izaslanik potpredsjednika Vlade i ministra obrane, sudionicima vježbe i uvaženim gostima obratio se načelnik Samostalnog sektora za informacijske i komunikacijske sustave MORH-a brigadir Bruno Bešker, koji je održao prezentaciju o važnosti kibernetičke obrane u sustavu domovinske sigurnosti. U ime Dočasničkog zbora OSRH vježbu je posjetio i prvi dočasnik OSRH časnički namjesnik Mario Mateljić. Osim visokih vojnih uzvanika, na Danu uvaženih gostiju sudjelovali su visoki časnici iz funkcionalnog područja KIS te predstavnici nacionalnih tijela, akademske zajednice i privatnog sektora.

Uvod u povjesnicu i presjek sudjelovanja OSRH i Zapovjedništva za kibernetički prostor na navedenoj vježbi gostima i uzvanicima predstavio je zapovjednik Zapovjedništva za kibernetički prostor brigadir Daor Dabo. Naglasio je važnost provedbe takve vježbe za Ministarstvo obrane i OSRH, kao i značaj povezivanja svih ključnih nacionalnih čimbenika za kibernetičku sigurnost. Kroz tu se vježbu razvijaju sposobnosti odgovora na cijeli spektar prijetnji iz kibernetičkog prostora, poput u zadnje vrijeme često korištenih napada putem interneta stvari (“Internet of Things”).

Natporučnik Dino Albreht bio je na vježbi Cyber Coalition 2019 u ulozi lokalnog trenera za tim iz OSRH. Upoznao je uvažene goste sa svim scenarijima koje su pripadnici kibernetičkog tima OSRH uvježbavali tijekom navedene aktivnosti.

Nakon prezentacije scenarija, gosti su posjetili kibernetički poligon, gdje su se u razgovoru s aktivnim sudionicima vježbe pod vodstvom bojnika Dejana Peteka mogli uvjeriti u stvarne sposobnosti pripadnika Zapovjedništva za kibernetički prostor.

OJI OSRH, foto: OJI OSRH