Damenovi MCMV-ovi za Belgiju i Nizozemsku

(Ilustracija: Belgium Naval & Robotics)

Za gradnju 12 novih plovila namijenjenih protuminskom djelovanju (MCMV) za ratne mornarice Belgije i Nizozemske odabran je konzorcij Belgium Naval & Robotics, koji čine francuske tvrtke Naval Group i ECA Robotics.
Projekt uz plovila uključuje i besposadne sustave koji će djelovati s njih, a desetogodišnji ugovor vrijedan je dvije milijarde eura.
Novim programom bit će zamijenjeno šest belgijskih i jednako toliko nizozemskih plovila klase Tripartite (u Nizozemskoj klasa nosi ime Alkmaar), izgrađenih još osamdesetih godina. Projekt nabave vodi Belgija, a uključuje besposadna površinska i podvodna plovila, dronove te tegljene sonare i daljinski upravljana plovila (ROV), čija je zadaća identifikacija i neutralizacija mina. Duljina novih MCMV-ova bit će veća od 80 m, a osiguravat će smještaj za do 63 člana posade. Isporuka prvog plovila belgijskoj mornarici očekuje se krajem 2023., a od 2025. počet će naizmjenična isporuka prvo Nizozemskoj pa Belgiji. Zadnje plovilo bit će isporučeno 2030. godine.
Ostali natjecatelji u programu bili su nizozemski brodograditelj Damen Schelde Naval Shipbuilding; konzorcij Sea Naval Solutions koji čine STX France, Thales Belgium i Socarenam; te belgijski Engine Deck Repair (EDR).
Nizozemska i Belgija zajednički nabavljaju i nove višenamjenske fregate, a taj projekt vodi Nizozemska. U veljači ove godine Thales je najavio da je odabran za razvoj novog PZO sustava za spomenute fregate.

Maja PTIĆ GRŽELJ