Dan Hrvatske vojske obilježen u zajedništvu s građanima

Brojnim događanjima i aktivnostima pripadnika Oružanih snaga organiziranim na prostoru športsko-rekreacijskog centra Jarun 26. i 27. svibnja obilježen je Dan Hrvatske vojske i 27. obljetnica njezina ustrojavanja te Dan Hrvatske kopnene vojske…

Dan Hrvatske vojske i 27. obljetnica njezina ustrojavanja te Dan Hrvatske kopnene vojske i ove je godine protekao u svečanom ozračju, s brojnim događanjima i aktivnostima pripadnika Oružanih snaga organiziranim vikend uoči središnje proslave.
Posebni program organiziran je 26. i 27. svibnja na prostoru športsko-rekreacijskog centra Jarun, gdje su pripadnici Oružanih snaga javnosti prezentirali svoje vještine te je bio organiziran taktičko-tehnički zbor naoružanja i opreme. Uz brojne građane, prigodnom su programu nazočili predsjednica Republike Hrvatske i vrhovna zapovjednica OSRH Kolinda Grabar-Kitarović, potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević, ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved, načelnik Glavnog stožera OSRH general zbora Mirko Šundov, zamjenik načelnika Glavnog stožera OSRH general-pukovnik Drago Matanović, zapovjednik Hrvatske kopnene vojske brigadni general Siniša Jurković, zapovjednik Glavnog zapovjedništva Oružanih snaga Republike Poljske Jarosław Mika te izaslanstva Ministarstva obrane Republike Hrvatske i Hrvatske vojske, Hrvatskog sabora i braniteljskih udruga.
Program na Jarunu počeo je ispaljivanjem 27 plotuna iz šest brdskih topova, a svaki je plotun simbolizirao po godinu postojanja Oružanih snaga RH. Nakon toga uslijedili su padobranski skokovi pripadnika Zapovjedništva specijalnih snaga iz helikoptera Mi-8 koji su nosili zastave Republike Hrvatske, Ministarstva obrane Republike Hrvatske, Oružanih snaga Republike Hrvatske, Hrvatske kopnene vojske i Grada Zagreba. Državnu zastavu na jarbol je podignuo pobjednik natjecanja “Memorijal bojnik Davor Jović – Prvi za Hrvatsku 2018.” poručnik fregate Ante Jović.
Minutom šutnje te preletom borbenog aviona MiG-21 simbolično je odana počast svim braniteljima poginulim u Domovinskom ratu.
Potom su pripadnici Počasno-zaštitne bojne prikazali atraktivni vojno-akrobatski program, dok su Hrvatska kopnena vojska, Hrvatsko ratno zrakoplovstvo i Zapovjedništvo specijalnih snaga proveli zajedničku pokaznu vježbu MINEX Jarun 18. Tijekom vježbe demonstrirano je združeno djelovanje kopnenih, zračnih i specijalnih snaga u provedbi napada na otpornu točku i neutralizaciji protivnika u slučaju terorističke prijetnje.
Vrhunac programa bio je nastup akrobatske grupe “Krila Oluje”, koja svojim originalnim nastupom izaziva oduševljenje i divljenje gdje god nastupa.
Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović izrazila je zadovoljstvo programom, a ministar obrane Damir Krstičević još je jednom čestitao svim pripadnicama i pripadnicima Hrvatske vojske njihov dan te im zahvalio na profesionalnoj službi domovini.
Ministar je posebno izrazio zadovoljstvo zbog velikog broja posjetitelja koji su prisustvovali programu povodom obilježavanja Dana Hrvatske vojske. “Vidim da naš narod voli Hrvatsku vojsku i vidim jako puno mladih koji su zainteresirani za Hrvatsku vojsku,” istaknuo je te dodao: “Naša je zadaća da im govorimo o Hrvatskoj vojsci i pokažemo im njezine sposobnosti.”
Ministar Medved prisjetio se razvoja Oružanih snaga te izjavio da ga čini sretnim vidjeti modernu, dobro opremljenu i dobro naoružanu Hrvatsku vojsku. “Danas su hrvatski vojnici u međunarodnim vojnim operacijama i misijama predstavnici Republike Hrvatske, a svojem narodu jamac su sigurnosti u slučaju teških nesreća i elementarnih nepogoda,” istaknuo je.
General Šundov rekao je kako je takav događaj dobra prigoda da Hrvatska vojska građanima pokaže svoje sposobnosti te spremnost za izvršavanje svih zadaća koje su joj Ustavom zadane.
General Jurković istaknuo je da proslava ne bi bila moguća bez onih koji su svoj život riskirali u Domovinskom ratu: “Zahvaljujem svim braniteljima i invalidima te svim ljudima koji su pridonijeli tomu da danas možemo u slobodnoj i neovisnoj Republici Hrvatskoj obilježiti ovakav događaj, a posebno zahvaljujem obiteljima poginulih i nestalih branitelja, koje su podnijele najveću žrtvu.”
Brojni posjetitelji bili su oduševljeni što su se u sklopu taktičko-tehničkog zbora mogli upoznati sa značajkama helikoptera OH-58D Kiowa Warrior, borbenim oklopnim vozilima Patria, kao i prslucima i jurišnim puškama hrvatske proizvodnje. Najviše pažnje privukli su šator Pukovnije Vojne policije, gdje su prikazane sposobnosti službenih pasa i njihovih vodiča, te šator Zapovjedništva specijalnih snaga gdje su njihovi pripadnici demonstrirali borilačke vještine.
“Svake godine dođemo. Uvijek bude lijepo i djeci zanimljivo. Mislim da je sama manifestacija iz godine u godinu sve bolja,” rekao je Omišanin Domagoj Rubić.
“Hvala Hrvatskoj vojsci što se otvorila građanima te ministru što je omogućio da Hrvatska vojska uđe među narod,” rekao je Ivo Delonga iz Zagreba. Njegova sugrađanka Marijana Vitas također nije mogla skriti oduševljenje: “Ovakvi događaji trebali bi se češće održavati, kako bi građani Hrvatske vidjeli koliko smo jaki.”
Nakon prigodnog programa visoki su uzvanici obišli taktičko-tehnički zbor opreme i naoružanja Hrvatske vojske te nastavili druženje s građanstvom.


Pokazna vježba MINEX Jarun 18
Pokaznu vježbu MINEX Jarun 18 zajednički su proveli Hrvatska kopnena vojska, Hrvatsko ratno zrakoplovstvo i Zapovjedništvo specijalnih snaga, koristeći pritom specijalističku opremu za djelovanje iz zraka, kopna i vode. Prema zamišljenom scenariju, njihova je zadaća bila neutraliziranje terorističke skupine na protivničkom području.
Zadaća je bila podijeljena u dvije faze. U prvoj fazi trebalo je prići objektu. Jedna se grupa u područje djelovanja ubacila helikopterima, dok mu je druga pristupila brzim čamcima. Početak druge faze napada označilo je širenje dimne zavjese i potiskivanje protivnika unutar objekta. Vojnici su zatim na dvjema stranama otoka, južnoj i istočnoj, zauzeli položaje i otvorili vatru na protivnike. Dok je pucnjava trajala, dio tima upao je u objekt i zauzeo ga, čime je uspješno završena planirana operacija.


Tekst: Iva GUGO
snimili: Tomislav BRANDT, Mladen ČOBANOVIĆ, Josip KOPI


Promaknuća, pohvale i nagrade
“Pokazali ste da ste uistinu domovini vjerni – neka vam to priznanje za dosadašnje zasluge ujedno bude poticaj za buduće doprinose službi i domovini,” istaknuo je državni tajnik Tomislav Ivić

Povodom obilježavanja 27. obljetnice ustrojavanja OSRH, u Domu HV-a “Zvonimir” 25. svibnja svečano su uručeni izvodi o promaknućima, pohvalama i nagradama pripadnicima Ministarstva obrane RH i Oružanih snaga RH.
Svečanosti su nazočili izaslanica Predsjednice Republike Hrvatske i vrhovne zapovjednice Oružanih snaga RH predstojnica Ureda PRH Anamarija Kirinić, izaslanik potpredsjednika Vlade i ministra obrane RH državni tajnik Tomislav Ivić, načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga RH general zbora Mirko Šundov te drugi visoki dužnosnici i predstavnici MORH-a i OSRH.
Predstojnica Kirinić čestitala je promaknutim, pohvaljenim i nagrađenim i pritom naglasila kako su dodijeljena priznanja dokaz njihove uzorne službe i izvrsnosti. Dodala je kako su upravo takve prigode prilika za podsjećanje na vrijednosti koje pripadnici Oružanih snaga RH svakodnevno moraju štititi i činiti: “Svijest kako upravo Republici Hrvatskoj pripadnici Oružanih snaga duguju izvrsnost mora biti prisutna u njihovoj svakodnevnoj službi i to su vrijednosti od kojih ne odustajemo. Budite primjer svojim podređenim i nikad ne propustite priliku pohvaliti onog koji to zaista zaslužuje.”
Prisjećajući se ratnih događanja 1991. godine, državni tajnik Tomislav Ivić podsjetio je kako je proteklih 27 godina Hrvatska vojska prošla težak, ali pobjedonosan ratni put u kojem je od slabo naoružanih postrojbi dragovoljaca postala moćna pobjednička sila koja je okončala velikosrpsku agresiju i postala vojska profesionalnih vojnika u službi domovine, i u Hrvatskoj i izvan granica Lijepe Naše.
“Nakon pobjedonosnog okončanja rata Hrvatska vojska suočava se s novim velikim izazovom – tranzicijom iz ratne u mirnodopsku vojsku. U idućim godinama nastavlja tranziciju prema usvojenim NATO-ovim standardima, što je okrunjeno primanjem Republike Hrvatske u punopravno članstvo Saveza u travnju 2009., a četiri godine poslije, u srpnju 2013., Hrvatska postaje i punopravna članica Europske unije,” rekao je Ivić te dodao kako Ministarstvo obrane na čelu s ministrom Krstičevićem jasno pokazuje kako se očuvanje vrijednosti Domovinskog rata nalazi među prioritetima. Naglasio je kako je Hrvatska vojska uvijek bila uz svoj narod, a svim promaknutim, odlikovanim, nagrađenim i pohvaljenim pripadnicima poručio je: “Pokazali ste da ste uistinu domovini vjerni – neka vam to priznanje za dosadašnje zasluge ujedno bude poticaj za buduće doprinose službi i domovini.”
General Šundov čestitao je obljetnicu te istaknuo kako Hrvatska vojska u pobjedničkom duhu nastavlja izvršavati svoje zadaće i suočavati se s izazovima koji se pred nju stavljaju. “Ovo je dan kad se prisjećamo svih onih ljudi i događaja zahvaljujući kojima danas imamo naše Oružane snage. Žrtve tih heroja duboko su utemeljene u hrvatsku samostalnost,” rekao je načelnik i dodao kako je upravo ljubav prema domovini bila glavni izvor snage vojnicima u Domovinskom ratu. “Ponosan sam što mogu reći da sam načelnik ovakve vojske, vojske koja je sa svojim narodom u ratu i miru,” poručio je general Šundov.
Državni tajnik Ivić i načelnik GS OSRH general zbora Mirko Šundov potom su uručili promaknuća, odlikovanja, nagrade i pohvale djelatnicima MORH-a i pripadnicima OSRH.
Odlukom Predsjednice Republike Hrvatske i vrhovne zapovjednice Oružanih snaga RH ukupno je promaknuto 80 časnika, od kojih je 11 žena, a u čin bojnice zdravstvene službe vojnog specijalista promaknute su dvije vojne specijalistice.
Odlukom načelnika Glavnog stožera Oružanih snaga RH promaknuto je sveukupno 96 dočasnika, od kojih je sedam žena, a dodijeljena su i dva čina skupnika.
Redom hrvatskog trolista za osobite zasluge za Republiku Hrvatsku stečene u ratu Predsjednica Republike Hrvatske odlikovala je jednog pukovnika, a Redom Hrvatskog pletera za osobiti doprinos razvitku i ugledu Republike Hrvatske i dobrobiti njezinih građana odlikovala je osmero pripadnika MORH-a i OSRH. Uručeno je i pet Spomenica Domovinskog rata, a jedan pripadnik odlikovan je medaljom “Ljeto 95”.
Nagrade i pohvale Predsjednice Republike Hrvatske primilo je 17 pripadnika, njih 50 primilo je nagrade i pohvale ministra obrane, a 54 pripadnika Oružanih snaga primila su nagrade i pohvale načelnika Glavnog stožera OSRH. Zamjenik načelnika GS OSRH nagradio je i pohvalio osam pripadnika, dok je dvije pohvale i nagrade dodijelio direktor GS OSRH.
Tom su prigodom uručene nagrade drugoplasiranim i trećeplasiranim s natjecanja “Memorijal bojnik Davor Jović – Prvi za Hrvatsku 2018.”, a cijeli je događaj upotpunio nastup Orkestra OSRH.
(Jelena JAKŠIĆ)


Ceremonija Velike smjene straže na Trgu sv. Marka
“Ovu smo svečanost prošle godine, nakon 17 godina, vratili na Markov trg. Hrvatski narod voli svoju vojsku. Možemo reći da se razvijamo na pravi način i kad vidim naše kadete siguran sam u svijetlu budućnost Hrvatske vojske. Ponosni smo što nastavljamo tradiciju pobjedničke Hrvatske vojske i radimo sustavno na njezinu jačanju,” rekao je ministar Krstičević

U sklopu obilježavanja Dana Hrvatske vojske održan je 26. svibnja na ulicama i trgovima u središtu Zagreba prigodni program. Središnji događaj bila je Velika smjena straže na Trgu sv. Marka, koju su izveli pripadnici Počasno-zaštitne bojne pred brojnim okupljenim građanima i gostima te u nazočnosti predsjednice Republike Hrvatske i vrhovne zapovjednice Hrvatske vojske Kolinde Grabar-Kitarović, potpredsjednika Vlade i ministra obrane Damira Krstičevića, načelnika Glavnog stožera OSRH generala zbora Mirka Šundova, veleposlanika SAD-a Roberta Kohorsta, vojnog izaslanika SAD-a Roberta Mathersa te drugih visokih vojnih i civilnih dužnosnika.
Uoči Velike smjene straže ministar Krstičević svim je pripadnicima Hrvatske vojske čestitao njihov dan, naglasivši kako je uvjeren u njezinu svijetlu budućnost. “Ponosni smo što nastavljamo tradiciju pobjedničke Hrvatske vojske i radimo sustavno na njezinu jačanju. U ovih 27 godina Hrvatska vojska puno je napredovala. Domovinski rat temelj je moderne Hrvatske, a hrvatski branitelji su kamen temeljac,” rekao je ministar Krstičević te naglasio kako je Hrvatska vojska na raspolaganju svojem narodu u svim nedaćama. Ministar je podsjetio kako se zahvaljujući povećanju proračuna za obranu radi na poboljšanju standarda vojnika, časnika i dočasnika te kako se sustavno vraćaju materijalna prava koja su u funkciji njihove bolje spremnosti.
“Ovu smo svečanost prošle godine, nakon 17 godina, vratili na Markov trg. Hrvatski narod voli svoju vojsku. Možemo reći da se razvijamo na pravi način i kad vidim naše kadete siguran sam u svijetlu budućnost Hrvatske vojske,” zaključio je ministar Krstičević te zahvalio svim pripadnicima na izvršavanju zadaća.
General Šundov rekao je kako se u Hrvatskoj vojsci postupno uvode nove i održavaju postojeće sposobnosti, izdvojivši nabavu Panzer haubica, helikoptera Kiowa Warrior te integraciju sustava besposadnih letjelica i komunikacijsko-informacijskog sustava.
“Siguran sam da smo na pravom putu i da možemo biti zadovoljni stanjem koje imamo,” zaključio je general Šundov.
Zapovjednik Počasno-zaštitne bojne brigadir Elvis Burčul istaknuo je nakon Velike smjene straže kako su tu ceremoniju izveli pripadnici koji su u vojsci svega nekoliko mjeseci. “Oni su najbolji od najboljih što Hrvatska vojska ima. U svega nekoliko mjeseci svladali su ovu zahtjevnu koreografiju,” rekao je.
Velika smjena straže izvodi se točno u podne svake subote, blagdanima i praznicima između 27. svibnja i 1. listopada, a traje petnaestak minuta. Ceremonija je Odlukom potpredsjednika Vlade i ministra obrane Republike Hrvatske Damira Krstičevića 2017. godine obnovljena i nakon 17 godina vraćena na Trg sv. Marka. Uz glazbenu pratnju straža kreće iz prostora Banskih dvora i Kuševićeve ulice pa se nastavlja kretati Ćirilometodskom ulicom. U ceremoniji sudjeluju tri časnika u crno-bijelim povijesnim odorama te 26 vojnika i dočasnika u crveno-crnim povijesnim odorama. Ceremonija prikazuje dnevnu smjenu stražarske posade koja se događala u razdoblju neposredno prije Drugog svjetskog rata, u doba Banovine Hrvatske.
Odluku o ustrojavanju Počasne straže, kako je prozvana u vremenu stvaranja, donio je prvi hrvatski predsjednik dr. Franjo Tuđman. Zamišljena je kao počasna postrojba koja bi izvršavala protokolarne radnje za potrebe državnog vrha. Prvo predstavljanje počasne postrojbe, koju su prozvali Počasnom predsjedničkom gardom, bilo je 28. svibnja 1991. u okviru postrojavanja postrojbi Zbora narodne garde na stadionu NK “Zagreb” u Kranjčevićevoj ulici, a 30. svibnja 1991. izvedena je prva Velika smjena straže na Markovu trgu.
Ceremoniju danas izvodi Počasno-zaštitna bojna, pristožerna postrojba Glavnog stožera OSRH zadužena za izvršavanje protokolarnih i ceremonijalnih zadaća za potrebe državnog i vojnog vrha: Predsjednice Republike Hrvatske, Vlade Republike Hrvatske, Ministarstva obrane Republike Hrvatske te zadaća zaštite i osiguranja vrhovne zapovjednice Oružanih snaga RH. Počasno-zaštitna bojna nastala je iz dijela 1. hrvatskog gardijskog zbora, a smještena je u vojarni na Tuškancu u Zagrebu.
Nakon Velike smjene straže, pripadnici Počasno-zaštitne bojne izveli su na Trgu bana Josipa Jelačića vojno-akrobatsku vježbu, prikaz ceremonijalnih radnji koje su kombinacija počasnih i vježbovnih postupaka.
U svečanom programu obilježavanja sudjelovao je i Orkestar OSRH koji je glazbene točke izvodio na Zrinjevcu, Trgu Petra Preradovića te na Trgu bana Josipa Jelačića. Repertoar se sastojao od glazbenih točaka iz opusa J. P. Sousa, D. Šostakoviča i K. Baranovića. Izveli su i skladbe Živila Hrvatska, Mi smo garda hrvatska, Zagreb, Zagreb i Kano mi gora.
(Martina BUTORAC)


Počast svima koji su stradali za hrvatsku slobodu

Povodom obilježavanja 27. obljetnice ustrojavanja Oružanih snaga RH, izaslanstvo Ministarstva obrane Republike Hrvatske predvođeno potpredsjednikom Vlade i ministrom obrane Damirom Krstičevićem sa suradnicima položilo je vijence i zapalilo svijeće na zagrebačkom groblju Mirogoj.
Polaganju vijenaca nazočili su i izaslanik Predsjednice RH i vrhovne zapovjednice Oružanih snaga RH Vlado Galić, izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora Miroslav Tuđman, načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga RH general zbora Mirko Šundov sa suradnicima uz ostale predstavnike ministarstava te lokalne uprave.
Izaslanstvo Predsjednice RH, Ministarstva obrane i Oružanih snaga vijence je položilo na grobu ministra obrane Gojka Šuška, načelnika GS OSRH stožernog generala Petra Stipetića, načelnika GS OSRH stožernog generala Zvonimira Červenka, na grobu ministra obrane Martina Špegelja, na grobu zapovjednika HRZ-a i PZO-a generala zbora Imre Agotića te na grobu bivšeg načelnika Glavnog stožera OSRH stožernog generala Janka Bobetka. Vijenci su položeni i na grob prvog predsjednika Republike Hrvatske dr. Franje Tuđmana.
Počast poginulih hrvatskim braniteljima odana je u spomen-parku kod spomenika Glas hrvatske žrtve – Zid boli, ispred Središnjeg križa u Aleji poginulih hrvatskih branitelja i na zajedničkoj grobnici za neidentificirane žrtve Domovinskog rata.
Ministar Krstičević rekao je kako nas obljetnica podsjeća na prošlost Hrvatske vojske kojom se moramo ponositi. Naglasio je pritom kako je Hrvatska vojska danas jamac mira i sigurnosti.
“Položili smo vijence i zapalili svijeće na grobovima ljudi koji su zaslužni za stvaranje pobjedničke Hrvatske vojske. Zapalit ćemo svijeće svima onima koji su stradali za hrvatsku slobodu. Emocije su zato danas pobjedničke, donijeli smo slobodu. Fokusirani smo na budućnost i modernizaciju Hrvatske vojske, uvijek smo spremni reagirati i pomoći našem narodu u nevolji,” poruka je ministra Krstičevića.
General Šundov prisjetio se kako su Oružane snage RH nastale upravo u Domovinskom ratu te kako se iz tog razloga žrtve hrvatskih branitelja i njihova doprinosa razvoju moderne Hrvatske vojske uvijek moramo prisjećati s posebnim pijetetom. “Svatko od nas ima sjećanja na susrete s ovim velikim ljudima kao što je, primjerice, Gojko Šušak. Svi oni uložili su jako puno truda u stvaranje Hrvatske vojske i mogu samo misliti kako je njima bilo, kad je meni danas kao načelniku u miru jako zahtjevno obavljati ovu časnu dužnost,” priznao je general Šundov i naglasio kako je Hrvatska vojska i danas ostala pobjednička vojska koja se uvijek nalazi uz svoj narod.
Sveta misa zadušnica za stradale u Domovinskom ratu služena je u crkvi Sveta Mati Slobode na Jarunu, a predvodio ju je generalni vikar Vojnog ordinarijata don Marko Medo, koji je u ovoj prigodi još jednom podsjetio kako moderna i suverena Hrvatska mora biti ponosna na Domovinski rat te sve one koji su svoje živote dali kao zalog za stvaranje neovisne i slobodne države.
“Gledam u vas mlade vojnike, dočasnike i časnike i imam za vas samo jednu poruku. Kao što ste i vi danas mladi i planirate svoju budućnost, tako su nekad planirali i naši hrvatski branitelji. Bili su mladi i puni snova, no odlučni dati svoj život kao zalog za našu slobodu. Budite zato njihovi dostojni nasljednici i nikad ne zaboravite njihovu žrtvu,” rekao je don Marko Medo.
(Jelena JAKŠIĆ)


Svečana akademija

“Pripadnicima Oružanih snaga pripada važna uloga u hrvatskom društvu kao krajnjem jamcu sigurnosti. Zajedno gradimo bolju Hrvatsku, gradimo sustav domovinske sigurnosti koji će znati odgovoriti na sve sigurnosne izazove…,” naglasila je predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović na svečanoj akademiji

Povodom obilježavanja 27. obljetnice ustrojavanja Oružanih snaga Republike Hrvatske, održana je 28. svibnja u Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog svečana akademija kojoj su nazočili predsjednica RH i vrhovna zapovjednica OSRH Kolinda Grabar-Kitarović, predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković, predsjednik Vlade RH Andrej Plenković, potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević, načelnik Glavnog stožera OSRH general zbora Mirko Šundov, predstavnici Sabora, Vlade, MORH-a i drugih državnih institucija, bivši ministri obrane, djelatni i umirovljeni zapovjednici, vojnici, dočasnici i časnici OSRH, obitelji poginulih i nestalih branitelja, predstavnici udruga proizišlih iz Domovinskog rata, članovi Diplomatskog i Vojnodiplomatskog zbora.
Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović tom je prigodom svim pripadnicima OSRH čestitala njihov dan, a posebne pohvale i čestitke uputila je nagrađenim i promaknutim pripadnicima.
“Pripadnicima Oružanih snaga pripada važna uloga u hrvatskom društvu kao krajnjem jamcu sigurnosti. Zajedno gradimo bolju Hrvatsku, gradimo sustav domovinske sigurnosti koji će znati odgovoriti na sve sigurnosne izazove. Kao društvo smo shvatili da ulaganje u vojsku nisu nepotrebni troškovi, nego ulaganje u sigurnost,” naglasila je Predsjednica. Dodala je da se od pripadnika Oružanih snaga očekuje da budu hrvatska elita, da budu ponos domovine kao što su bili i u Domovinskom ratu.
Gordan Jandroković čestitao u ime Hrvatskog sabora svim pripadnicima Hrvatske vojske njihov dan. Istaknuo je da se, kad je riječ o stvaranju slobodne Hrvatske, nikako ne može zaobići ključna uloga Hrvatske vojske. “Oružane snage uvijek su spremne štititi hrvatski suverenitet i pružiti pomoć, a ljudi to prepoznaju. Hrvatska vojska je naš ponos,” rekao je Jandroković.
Predsjednik Vlade istaknuo je kako je Hrvatska vojska u 27 godina postala moderna i međunarodno prepoznatljiva vojna sila te da su njezini pripadnici spremni u svakom trenutku i pod bilo kojim uvjetima odgovoriti na sve izazove radi zaštite nacionalne sigurnosti. Podsjetio je i na činjenicu da je Vlada Republike Hrvatske ispunila sva strateška obećanja u obrambenoj i sigurnosnoj domeni, a osvrnuo se i na odluku ministra Krstičevića o povratku Hrvatske vojske u gradove te istaknuo: “Tim putem svi moramo nastaviti, putem koji u središte stavlja hrvatskog vojnika.” Predsjednik Vlade čestitao je ministru Krstičeviću ulazak u Kuću slavnih međunarodnih polaznika Ratne škole Kopnene vojske SAD-a, istaknuvši kako je to veliko postignuće nagrada cijeloj Hrvatskoj vojsci, te izrazio snažnu potporu Vlade daljnjem razvoju obrambenih sposobnosti Oružanih snaga.
Ministar Krstičević naglasio je kako je Hrvatska vojska izgrađena na najteži mogući način, u nametnutom i agresorskom ratu, no čežnju za slobodom, volju i snagu hrvatskih branitelja nije moglo uništiti niti jedno oružje i niti jedna vojska.
“Kad je bilo najteže pokazali smo kako se bori iznad svoje kategorije. Danas je u redovima Hrvatske vojske nova, motivirana i odlučna hrvatska mladost, vojnikinje i vojnici – ponosni nasljednici hrvatskih branitelja s kojima naša vojska ima sjajnu budućnost,” rekao je ministar Krstičević.
Podsjetio je i na to kako se zahvaljujući povećanju obrambenog proračuna postupno vraćaju oduzeta materijalna prava vojnika. Podsjetio je također i na povratak vojske u Sinj, Vukovar, Ploče i Varaždin. Ministar Krstičević naglasio je i koliko je velika pomoć koju su vojnici, dočasnici i časnici dali u borbi protiv požara, poplava i snježnog nevremena. “Hrvatska vojska uvijek je bila i bit će sa svojim narodom i u dobrim i u teškim trenucima,” istaknuo je. Ministar se osvrnuo se i na Odluku o kupnji višenamjenskog borbenog aviona F-16 Barack. Naglasio je da je riječ o povijesnoj odluci i prilici za hrvatsku obrambenu industriju i cjelokupno gospodarstvo, a u čast veličanstvenim operacijama Hrvatske vojske avioni će nositi imena F 16-C Oluja i F 16-D Bljesak. Ministar je podsjetio i na odluku da Hrvatska vojska postane prožeta simbolima i vrijednostima Domovinskog rata te na odluku o vraćanju naziva Hrvatska vojska.
“Povratkom naziva Hrvatska vojska našoj smo vojsci vratili identitet. Taj naziv dio je naše tradicije i bliži je našem narodu,” zaključio je ministar Krstičević.
Čestitajući 27. obljetnicu ustrojavanja Hrvatske vojske, Dan Hrvatske vojske i Dan Hrvatske kopnene vojske, načelnik Glavnog stožera OSRH prisjetio se svih obrambenih i oslobodilačkih operacija koje su proveli hrvatski vojnici kako bi zaustavili napredovanje agresorske vojske, a potom i oslobodili hrvatski teritorij. Danas je, istaknuo je general Šundov, Hrvatska vojska profesionalna organizacija koja se uspješno integrirala u vojne strukture NATO-a i EU-a.
“Sudjelovanjem u međunarodnim misijama i operacijama stečena su velika iskustva kojima su nadopunjena iz Domovinskog rata. Zahvaljujući uzornom ponašanju naših vojnika u misijama i operacijama, Oružane snage stekle su velik međunarodni ugled te su se pokazale kao odgovoran i pouzdan partner,” rekao je general Šundov. Naglasio je i kako je Hrvatska vojska raspoložive resurse stavila u potporu hrvatskim civilnim institucijama, čime je postala neizostavna potpora u najtežim i najzahtjevnijim trenucima.
U sklopu svečane akademije pročitane su odluke te uručena promaknuća i poticajne mjere pripadnicima OSRH. U čin viceadmirala promaknut je kontraadmiral Robert Hranj, a u čin general-bojnika promaknut je brigadni general Siniša Jurković.
“Osjećam se iznimno. Ovo je velika čast, ali i velika odgovornost. No, ničega ne bi bilo da nema moje obitelji koja i danas stoji iza mene i potpora mi je cijeli život,” rekao je general-bojnik Siniša Jurković.
Ukupno su promaknuta 84 pripadnika Oružanih snaga, odnosno jedan admiral, jedan general, 13 časnica i 69 časnika Oružanih snaga.
Uručene su i nagrade najuspješnijim pripadnicima OSRH na natjecanju za najspremnijeg pripadnika OSRH “Memorijal bojnik Davor Jović – Prvi za Hrvatsku 2018.” U ženskoj kategoriji titulu je osvojila skupnica Romana Sajn iz Središnjice za obavještajno djelovanje (SOD), koja je istaknula kako joj je natjecanje bilo velik izazov.
“Bilo je iznimno naporno, cijeli put, staza, no uspjela sam kao i neke druge djevojke. Pripremala sam se intenzivno dva mjeseca, no u treningu moraš biti stalno. Nije dovoljno uzeti samo mjesec dana za pripremu. Možda da ako se želi samo proći staza, ali da bi bio bolji od drugih, za to je potreban stalani trening,” istaknula je skupnica Sajn.
U muškoj kategoriji titulu je osvojio poručnik fregate Ante Jović iz Zapovjedništva specijalnih snaga (ZSS).
“U Ministarstvu obrane ima 15 000 vojnika i biti najspremniji od njih za mene je velika čast. Za osvajanje prvog mjesta ključna je bila tjelesna spremnost i vojničke vještine,” komentirao je poručnik fregate Jović te dodao kako mu je najzahtjevnija bila logistička popuna.
Na svečanosti je prikazan i film povodom 27. obljetnice ustrojavanja Hrvatske vojske, a u bogatom programu nastupio je Orkestar Oružanih snaga, Klapa “Sveti Juraj” HRM-a, klapa Intrade te zbor kadeta sa Zaprešić Boysima.

(Martina Butorac)