Velika je čast biti pripadnik pobjedničke Hrvatske vojske

RAZGOVOR: načelnik Glavnog stožera OSRH general zbora Mirko Šundov

Pripadnici Oružanih snaga bili su i ostali naša najveća vrijednost. Stoga ćemo i u budućnosti nastaviti ulagati u njihova znanja, sposobnosti i vještine. Trajni je cilj imati osposobljenog i opremljenog vojnika, prožetog domoljubljem i pobjedničkim duhom, motiviranog poput hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata…

Obilježavanje 27. obljetnice ustrojavanja Hrvatske vojske bilo je jedinstvena prigoda za razgovor s načelnikom Glavnog stožera OSRH generalom zbora Mirkom Šundovom. Prisjećajući se pobjedničkog Domovinskog rata, general Šundov posebno ističe kako su vrijednosti koje smo tad stekli i vjera u konačnu pobjedu u koju se niti jednog trenutka nije posumnjalo temelj na kojem je nastala danas moderna, dobro obučena i opremljena, prepoznatljiva i diljem svijeta cijenjena vojska.

Kakva su vaša sjećanja na ratnu 1991., dane u kojima je nastajala Hrvatska vojska?

Kad vratim misli na početke Domovinskog rata i stvaranja Hrvatske vojske, na velike povijesne događaje rođenja moderne hrvatske države, ne mogu biti ništa drugo nego sretan i ponosan što sam mogao dati svoj doprinos. Mi koji smo u tome svemu aktivno sudjelovali ostali smo jedno vrijeme prikraćeni normalnog obiteljskog života. Primjerice, rodila mi se kćer i ja sam je uspio kratko vidjeti nakon četrdesetak dana. S druge strane, doživjeli smo, usuđujem se reći epske, veličanstvene stvari – obranu našeg naroda, stvaranje svoje vojske i velike pobjede. Radost i zajedništvo nakon oslobođenja i pobjede ne mogu se opisati riječima.

Ujedno, to vrijeme budi sjećanja obavijena tugom na moje suborce koji su položili svoje živote, neki od njih ostali su invalidi, tu su i sjećanja na mnoge razrušene i uništene gradove naše domovine. Neki od tih prizora sad mi se čine kao iz filma.

Kad se govori o počecima mora se spomenuti da smo imali mudro i odlučno političko vodstvo predvođeno predsjednikom dr. Franjom Tuđmanom te potporu cijelog društva, većine građana, ali i prijatelja u inozemstvu.

Moji suborci i ja ni u jednom trenutku nismo sumnjali u našu pobjedu. Bili smo u nju sigurni od samog početka.

Hrvatska vojska dio je NATO-a od 2009. iako je već prije bila spremna za ulazak. Kako komentirate takvu rekordno brzu punu integraciju OSRH u Savez?

Nakon mirne reintegracije hrvatskog Podunavlja i uspješno provedene demobilizacije, Oružane snage Republike Hrvatske preustrojile su se u manje brojnu, ali efikasnu i profesionalnu vojsku koja se uspješno integrirala u vojne strukture NATO-a i EU-a. Bili su to strateški ciljevi koje je Republika Hrvatska sebi zadala i uspješno ostvarila. Tako ćemo iduće godine proslaviti deset godina punopravnog članstva u NATO savezu. Teško mi je zamisliti kako bi izgledala Hrvatska vojska, a i cijelo društvo, da nismo članica NATO-a. Siguran sam da bi Oružane snage izgledale i bile drukčije. Bili bismo slabiji u sposobnostima, opremi, organizaciji, obukci i školovanju. Imali bismo manje iskustva u operacijama potpore miru, međunarodnoj suradnji i slično. Danas naši vojnici diljem svijeta stoje rame uz rame s pripadnicima savezničkih i partnerskih oružanih snaga u operacijama i misijama potpore miru, uspješno provodeći zadaće na temelju suvremene obuke i iskustava iz Domovinskog rata.

Vide li se već rezultati zamaha u modernizaciji, opremanju, organizaciji HV-a? Privlači li sve to nove, mlade kadrove?

Hrvatska vojska trenutačno ima izvanrednu priliku za velik iskorak. Ima više razloga za to. Izdvajam povećanje proračuna koje je osigurao potpredsjednik Vlade i ministar obrane. Ministar obrane daje snažnu potporu razvoju vojske i unapređenju obrambenog sustava. Jednako tako, imamo snažnu potporu Predsjednice Republike i vrhovne zapovjednice.

Imamo tako podlogu za modernizaciju, opremanje, izgradnju novih i održavanje postojećih sposobnosti kao preduvjet za uspješnu provedbu zadaća.

Izmjenama i dopunama Zakona o obrani i Zakona o službi u Oružanim snagama Republike Hrvatske bolje su definirani daljnji razvoj pričuve, transformacija Hrvatskog vojnog učilišta “Dr. Franjo Tuđman”, kao i poboljšanje standarda osoblja. To poboljšanje odnosi se na ponovno uvođenje naknada za terenski rad, stražarsko osiguranje te dežurstvo.

Jednako tako, ulažemo u poboljšanje uvjeta smještaja, rada i života naših pripadnika u postojećim vojarnama, u uređenje novih smještajnih kapaciteta u vojarnama u Vukovaru i Petrinji te u obnovu objekata u Sinju, Varaždinu i Pločama.

Svakako treba spomenuti unapređenje sustava integracije novih sposobnosti, koji se odnosi na upravljanje vatrom integracijom PzH 2000 u topništvu s ostalim elementima borbene moći. Uvezujemo sposobnost protuoklopne borbe oklopno-mehaniziranih snaga HKoV-a i helikoptera OH-58 Kiowa Warrior, kao i sposobnosti besposadnih letjelica na taktičkoj i operativno-strategijskoj razini. Razvijamo i povezujemo sposobnosti u području kibernetike i komunikacijsko-informacijskih sustava te sposobnosti Role 2 i ekspedicijskog kampa u području rasporeda snaga. Siguran sam da smo na tom polju napravili velik pozitivni pomak.
Razvoj i sposobnosti mornaričkog desantnog pješaštva bit će bliži marincima nego klasičnom pješaštvu. Njihov raspored u Ploče dodatno pridonosi sigurnosti na tom području, kao i pomoći civilnim institucijama.

Iznimno sam zadovoljan odlukom o zadržavanju sposobnosti borbenog zrakoplovstva i političkom odlukom o odabiru aviona F-16. To su važne odluke za budućnost HRZ-a i HV-a u cjelini. Posebno ističem velike mogućnosti vojne suradnje s Izraelom, koja će obuhvatiti širok okvir vezano uz avione (obuka pilota i tehničara, pomoć u prilagodbi i izgradnji zemaljske infrastrukture), te ukupnu vojnu suradnju u obuci i školovanju, razmjeni operativnih iskustava, zajedničkim vježbama, modernizaciji druge opreme i sl.

Sve navedeno velik je izazov za mlade ljude koji žele pristupiti Hrvatskoj vojsci, a mi im pružamo velike mogućnosti: od rada u domovini do rada u međunarodnom okruženju, kao i mogućnost cjeloživotnog obrazovanja. Uistinu sam zadovoljan zainteresiranošću mladih za vojni poziv.

Velika je čast biti pripadnik pobjedničke Hrvatske vojske i većina onih koji se prijavljuju to navodi kao prvi razlog.

Kakvi su vaši dojmovi o hrvatskom sudjelovanju u NATO-ovoj aktivnosti Ojačane prednje prisutnosti u Poljskoj i Litvi?

Dojmovi su uistinu pozitivni, što potvrđuju i moje kolege u Poljskoj i Litvi. Sa svih strana stižu pohvale za njihovo sudjelovanje u tim aktivnostima. To je iznimna prilika za uvježbavanje postrojbi i pojedinaca za rad i djelovanje u međunarodnom okružju.
Ujedno je to i naš doprinos solidarnosti sa Savezom te se na taj način pokazujemo i kao pouzdan partner. Jednako tako, koristimo prigodu za promoviranje opreme i naoružanja hrvatske obrambene industrije.

Što biste poručili pripadnicima Hrvatske vojske prigodom ove obljetnice?

Obilježavajući ovaj dan i proslavljajući sve zajedničke uspjehe, zahvaljujem svim pripadnicima Oružanih snaga na predanosti i vjernoj službi. Poručujem kako su oni bili i ostali naša najveća vrijednost. Stoga ćemo i u budućnosti nastaviti ulagati u njihova znanja, sposobnosti i vještine. Trajni je cilj imati osposobljenog i opremljenog vojnika, prožetog domoljubljem i pobjedničkim duhom, motiviranog poput hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata.

Svim pripadnicima Oružanih snaga RH u domovini, operacijama, misijama i aktivnostima potpore miru diljem svijeta, uz naš vojnički pozdrav Domovini vjerni!, upućujem iskrene čestitke i želim obilje zdravlja, svako dobro te zadovoljstvo i uspjeh u izvršavanju zadaća.

Domagoj Vlahović, snimio Mladen Čobanović