Nastavljen trend razvoja sposobnosti i ulaganja u modernizaciju

Od zadnje proslave ustrojavanja OSRH nastavljen je trend razvoja sposobnosti i ulaganja u modernizaciju, a pripadnici Hrvatske vojske istaknuli su se velikim angažmanom u pomoći stanovništvu u borbi protiv elementarnih nepogoda

Od povijesnog ustrojavanja Zbora narodne garde na stadionu NK Zagreb u Kranjčevićevoj ulici 28. svibnja 1991. prošlo je 27 godina i u tom je vremenu Hrvatska vojska prošla dug razvojni put – od ratne vojske, kojoj je glavna zadaća bila obraniti neovisnost Hrvatske, pa do one današnje – mirnodopske vojske koja je jamac sigurnosti i suvereniteta i koja je spremna odgovoriti na sve suvremene sigurnosne izazove.
Trend povećanja proračuna za obranu, koji je Vlada Republike Hrvatske započela prošle godine i to nakon dugogodišnjeg kontinuiranog smanjivanja, nastavljen je i ove godine. To je omogućilo daljnji razvoj sposobnosti i ulaganja u modernizaciju Oružanih snaga RH. U ovoj je godini Vlada RH donijela godinama odgađanu povijesnu odluku o nabavi borbenih zrakoplova koji će zamijeniti dotrajale MiG-ove 21. Nakon pažljive i detaljne analize četiriju pristiglih ponuda, stručna skupina Ministarstva obrane dala je preporuku o onoj najboljoj te je odlučeno da će suverenitet hrvatskog zračnog prostora u budućnosti čuvati 12 izraelskih zrakoplova F-16 C/D Barak. Ugovori o kupnji bit će potpisani tijekom godine, a uvođenje zrakoplova u operativnu uporabu očekuje se u 2020. godini. No, to nisu jedine novosti u Hrvatskom ratnom zrakoplovstvu. Nakon što je dopremljeno svih 16 izvidničko-borbenih helikoptera OH-58D Kiowa Warrior, kojima će biti opremljena Eskadrila helikoptera 93. zrakoplovne baze HRZ-a u vojarni ”Pukovnik Mirko Vukušić“ u Zemuniku, završena je i obuka prve skupine hrvatskih pilota te cijelog sastava zrakoplovnih tehničara na tim izvidničko-borbenim zrakoplovima. Na remontu su i višenamjenski helikopteri Mi-171. Tijekom 2017. dovršen je servis, modifikacija i prilagodba svih nabavljenih samohodnih haubica 155 mm PzH 2000 čime Oružane snage imaju na raspolaganju 12 operativnih te jednu haubicu za obuku vozača. Opremanjem Oružanih snaga haubicama zadovoljit će se potreba za modernizacijom i opremanjem Hrvatske kopnene vojske.

Hrvatska vojska dobitnik je nagrade Ponos Hrvatske za 2017.

Hrvatska vojska dobitnik je nagrade Ponos Hrvatske za 2017. zbog velikog angažmana pripadnika u pomoći stanovništvu i civilnim institucijama u borbi protiv elementarnih nepogoda. Zahvaljujući pravodobnoj reakciji pripadnika Oružanih snaga, spašeni su domovi velikog broja ljudi, ali i omogućeno normalno funkcioniranje civilnih institucija u nepogodom pogođenim područjima. Uz izniman angažman vojske i u zajedništvu s drugim sastavnicama sustava domovinske sigurnosti, Hrvatska je uspješno obranjena od požara, i to u sezoni najzahtjevnijoj od hrvatske samostalnosti, te poplava i snježnog nevremena. Uz to, pripadnici Oružanih snaga sudjelovali su u organizaciji hitnog zračnog prijevoza životno ugroženih osoba, hitnom zračnom prijevozu organa za transplantaciju te u traganju i spašavanju na otocima, moru i kopnu te su tako pružile znatnu pomoć civilnim institucijama.

U cilju povećanja standarda života, rada i obuke pripadnika Oružanih snaga, promicanja vojnog poziva i vrijednosti Domovinskog rata, a u kontekstu promjena u sigurnosnom okruženju te odgovora na sigurnosne izazove, prijetnje i rizike osmišljen je projekt izrade novog operativnog rasporeda postrojbi Hrvatske vojske. Tako je HV vraćen u gradove čime je stvorena percepcija lokalnog stanovništva o njegovoj prisutnosti u lokalnoj zajednici kao čimbenika sigurnosti i zaštite. Prošle je godine postrojba Inženjerijske bojne Gardijske mehanizirane brigade vraćena u Sinj gdje je 21. srpnja 2017. svečano otvorena vojarna ”126. brigade HV-a“. Vojska se vratila i u Vukovar, grad heroj i simbol stradanja u Domovinskom ratu, gdje je 10. studenog otvorena vojarna 204. vukovarske brigade u kojoj je smješteno oko 100 pripadnika Inženjerijske satnije Gardijske oklopno-mehanizirane brigade. Tijekom ove i iduće godine očekuje se povratak pripadnika Hrvatske vojske i u Varaždin i Ploče. Zahvaljujući novom razmještaju postrojbi, Hrvatska vojska pokazala se kao iznimno važan čimbenik u pomoći stanovništvu u mirnodopskim uvjetima, posebno u slučajevima prirodnih katastrofa. Vraćanje njezinih pripadnika u gradove i suradnja s lokalnom zajednicom, kao i pomoć koju su joj hrvatski vojnici pružili zbog vremenskih nepogoda, rezultiralo je povećanim interesom za službu u Oružanim snagama pa je tako prvi put od uvođenja dragovoljnog vojnog osposobljavanja 2008. na obuku prošle godine upućen treći naraštaj ročnika. Nastavljene su i aktivnosti i vježbe na vojnim poligonima u Hrvatskoj i inozemstvu. Izdvajamo najveću godišnju vježbu HKoV-a Udar 17, u kojoj je prvi put nakon 15-ak godina cijela bojna provela napadnu operaciju kroz združenu vježbu bojnog gađanja. Od međunarodnih vježbi pripadnici Oružanih snaga od 25. lipnja do 25. srpnja sudjelovali su u velikoj međunarodnoj vježbi Saber Guardian 17 koja se provodila na teritoriju Mađarske, Rumunjske i Bugarske. Riječ je o vježbi Zapovjedništva kopnene vojske SAD-a u Europi (USAEUR), a ukupno je sudjelovalo 258 pripadnika Hrvatske vojske. Od 16. do 28. kolovoza na vojnom poligonu vojarne ”Eugen Kvaternik“ održala se hrvatsko-američka vojna vježba u kojoj su sudjelovale dvije satnije, jedna iz bojne Gromovi Gardijske mehanizirane brigade HKoV-a i druge iz 1. zračno-desantne bojne 503. Pješačke pukovnije 173. zračno-desantne brigade Američke kopnene vojske. U organizaciji Inženjerijske pukovnije HKoV-a u rujnu je u Karlovcu održana Kupa 17, najveća vježba inženjeraca OSRH od 2001. Spomenut ćemo i jubilarnu 25. obljetnicu vojno-redarstvene operacije Maslenica, jedne od prvih velikih oslobodilačkih operacija koja je označila svojevrsnu prekretnicu i otvorila put oslobađanju cijele domovine.

Hrvatski kontingenti u NATO-ovoj aktivnosti Ojačane prednje prisutnosti u Poljskoj i Litvi

Pripadnici Hrvatske vojske zadnjih su godinu dana sudjelovali u međunarodnim misijama i operacijama pridonoseći tako svjetskom miru i sigurnosti. Prvi put od listopada 2017. jedan kontingent Oružanih snaga sastava pješačke mehanizirane satnije sudjeluje u NATO-ovoj aktivnosti Ojačane prednje prisutnosti u Litvi, a već se 2. hrvatski kontingent sastava jedne bitnice samohodnih višecijevnih lansera raketa u sastavu borbene skupine pod vodstvom SAD-a nalazi u Republici Poljskoj. Treba napomenuti da je Hrvatska vojska jedna od rijetkih zemalja koja sudjeluje u dvjema NATO-ovim aktivnostima Ojačane prednje prisutnosti. Prvi je put i jedan hrvatski kontingent otišao u operaciju potpore miru Ujedinjenih naroda u Libanonu – UNIFIL, a ove je godine obilježeno i 15 godina otkako Oružane snage RH sudjeluju u operaciji i misiji potpore miru Odlučna potpora u Afganistanu. Od kraja prošle godine, u misiju u Afganistanu, kao i u one u Republici Poljskoj i Litvi, hrvatski vojnici krenuli su u potpunosti opremljeni hrvatskom opremom i naoružanjem. Obrambena industrija postala je pravi hrvatski brend, a svi kapaciteti hrvatske obrambene industrije predstavljeni su na prvoj konferenciji ”Hrvatska obrambena industrija“ održanoj u rujnu 2017.
U planu Ministarstva obrane za 2017. u središtu je bio čovjek – vojnik, dočasnik i časnik, državni službenik i namještenik, njegov standard i uvjeti rada. Nakon što je Vlada RH usvojila izmjene Zakona o službi u Oružanim snagama, ministar obrane Damir Krstičević donio je nove pravilnike i odluke u svrhu poboljšanja materijalnih prava, standarda uvjeta života i rada pripadnika Hrvatske vojske, sve u cilju povećanja dostojanstva hrvatskog vojnika i u skladu s politikom prema kojoj je čovjek u fokusu sustava Oružanih snaga. Tako je vraćeno plaćanje rada umjesto dosadašnjeg isključivog plaćanja dužnosti, a uvedene su i posebne naknade za stražu, dežurstvo i rad na terenu. Osnovana je i Zaklada vojne solidarnosti pomoću koje će Ministarstvo obrane pružiti potporu zaposlenicima obrambenog resora pri svakom obliku stradavanja i ugrožavanja njihova socijalnog statusa, a pružit će se i financijska pomoć članovima obitelji.

Nastavljeno je i s afirmacijom nacionalnih simbola i očuvanja vrijednosti Domovinskog rata pa je tako na Dan državnosti 25. lipnja vraćena promocija vojnih škola u Vukovar kao dokaz poštovanja prema gradu heroju, a nastavljen je i projekt imenovanja vojarni, vojnih prostora i dvorana po zaslužnim poginulim i umrlim hrvatskim braniteljima. Vraćena je i tradicija dodjele beretki novim pripadnicima.
Ova je godina proglašena Godinom spremnosti i aktivnosti hrvatskog vojnika pa je sukladno tome održan čitav niz aktivnosti među kojima izdvajamo Dan športa na Hrvatskom vojnom učilištu ”Dr. Franjo Tuđman“, na kojem se uz geslo Budi aktivan i spreman održao čitav niz aktivnosti, demonstracija i stručnih predavanja, a nazočili su im, uz pripadnike MORH-a, mnogi poznati sportaši. Povodom obilježavanja 16. obljetnice Zapovjedništva za potporu u projektu Aktivna Hrvatska vježbalo je 300 pripadnika Hrvatske vojske, a kruna svih sportskih natjecanja svakako je bilo natjecanje za najspremnijeg pripadnika OSRH koje od ove godine nosi naziv ”Memorijal bojnik Davor Jović – Prvi za Hrvatsku“.

Martina Butorac
Fotoarhiva HVGI-ja