Vojnici u promicanju mira

26. hodočašće hrvatske vojske i policije u Lurd

Za mir su ove godine molili i hrvatski hodočasnici, njih 888, okupljanjem oko Kristova stola u Lurdu na 26. hodočašću hrvatske vojske i policije i 60. međunarodnom hodočašću

Mir. Na globalnoj i osobnoj razini. U vremenu obilježenom ratnim prijetnjama i krvavim sukobima, utrci u naoružanju, religijskim fundamentalizmima i fanatizmima koji izobličavaju pravu narav religije… Je li moguć? U svakom je čovjeku želja za mirom osnovna težnja, a podudara se sa željom za ispunjenim i sretnim životom. K tomu, želja za mirom odgovara moralnom načelu, sastavnom dijelu Božjeg nauma prema ljudskom rodu. Čovjek je stvoren za mir, a mir je Božji dar. Na jednom mjestu u Evanđelju, u govoru o blaženstvima, Isus kaže: “Blago mirotvorcima: oni će se sinovima Božjim zvati!” (Mt 5, 9). Sinovi Božji, kaže Sin Božji! I mirotvorce izjednačava sa samim sobom.
Za mir su ove godine molili i hrvatski hodočasnici, njih 888, okupljanjem oko Kristova stola u Lurdu na 26. hodočašću hrvatske vojske i policije i 60. međunarodnom hodočašću, koji je, za Hrvate, započeo 15., a završio 22. svibnja 2018. Geslo hodočašća bilo je Mir na zemlji, inspirirano enciklikom Pacem in terris pape sv. Ivana XXIII. koja se bavila problemom postizanja mira u svijetu. Znakovito je da se i prošle godine na vojnom hodočašću u Lurdu molilo za mir.
Hodočašće je organizirao Vojni ordinarijat u RH uz potporu ministarstava obrane, unutarnjih poslova i hrvatskih branitelja. Njime je zapovijedao zapovjednik Hrvatske kopnene vojske brigadni general Siniša Jurković.
Vojno i policijsko hodočašće započelo je misnim slavljem u crkvi Krista Kralja u zagrebačkom Sigetu koje je predvodio vojni biskup u RH mons. Jure Bogdan. Misnom slavlju nazočili su i potpredsjednik hrvatske Vlade i ministar obrane Damir Krstičević, državni tajnik Zdravko Jakop, koji je bio ministrov izaslanik na hodočašću, i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved te predstavnici drugih državnih tijela.
Prvog dana u Lurdu, hodočasnici su misu, koju je predvodio mons. Bogdan, slavili ispred Špilje ukazanja. Nakon nje imali su pobožnost križnog puta, a nakon njezina završetka, nedaleko od Špilje ukazanja, brigadni general Siniša Jurković zapalio je zavjetnu svijeću za sve poginule i pokojne pripadnike hrvatske vojske, policije i branitelja. U popodnevnim satima, hodočasnici su nazočili pokorničkom bogoslužju u crkvi sv. Bernardice.
Vojni biskup u BiH mons. Tomo Vukšić predvodio je drugog dana misno slavlje u bazilici Svete Krunice. U popodnevnim satima svečanom povorkom orkestara, među kojima je bio i Orkestar OSRH, zastava i izaslanstava četrdeset i tri zemlje, hodočašće je svečano otvoreno. Francuski vojni biskup mons. Antoine de Romanet pozdravio je sve hodočasnike te upalio svijeću – svjetlo 60. međunarodnog hodočašća.
Sljedećeg dana misno slavlje bilo je u crkvi sv. Bernardice. Predvodio ga je mons. Bogdan. U propovijedi je govorio o očinstvu. Podsjetio je i na misli pape Franje koji poručuje da je današnji svijet izgubio osjećaj očinstva te dao naputke kako riješiti taj velik problem današnjice. Popodne su izaslanstva zemalja sudionica hodočašća odala počast palim vojnicima u ratovima na trgu Champ Commun.
Procesija s velikim križem i kipom Gospe Lurdske održana je u večernjim satima. U sklopu procesije, ispred bazilike Svete Krunice održan je i molitveno-glazbeni program u kojemu je sudjelovala i Klapa “Sv. Juraj” HRM-a. Do prostora ispred bazilike križ su nosili članovi Zrinske garde u pratnji hrvatskih policajaca.
Vrhunac hodočašća bilo je euharistijsko slavlje na svetkovinu Duhova, u bazilici sv. Pija X., koje je, u zajedništvu s više od dvije stotine svećenika i biskupa, predvodio francuski vojni biskup.
Popodne je, gašenjem svijeće, simbola hodočašća, zatvoreno hodočašće. Svijeću je nakon kratkog obraćanja i molitve ugasio francuski vojni biskup koji je pozvao vojnike da se i sljedeće godine, radi izgradnje mira u svijetu, okupe kod Gospe u Lurdu. Najavio je također da će se sljedeće hodočašće održati od 17. do 19. svibnja 2019.
Mir nije ni san ni utopija. Moguć je. Za njegovo ostvarenje morali bismo gledati dublje u stvarnost, ne zadržati se na bolnim pojavama koje nas okružuju, kako bismo otkrili poseban red u samima sebi koji poziva dati svoj doprinos izgrađivanju svijeta. I na njemu raditi i pritom ne propustiti tražiti Božju pomoć. Sve kako bi svijet postao svijet mirotvoraca.


Na svečanosti otvaranja međunarodnog hodočašća pročitana je poruka pape Franje upućena svim vojnim i policijskim hodočasnicima. ”Vaša kršćanska vjera i vaša ukorijenjenost u Bogu mogu vam samo pomoći u ostvarivanju borbenih zadaća za pravedne razloge i u održavanju reda, sigurnosti i zaštite ljudi, koje se od vas tako često traže na nacionalnoj i međunarodnoj razini. Neka zapovjednici otkrivaju u Kristu svjetlost pravednih i razumnih odluka, promičući mir i služeći na dobro svih. I neka vojnici, koji moraju biti poslušni, nalaze u Isusu velik spokoj u požrtvovnosti svojih života. Upravo je zbog Isusove žrtve na križu moguće prihvatiti smrt za život drugih.”


Napisao i snimio Mladen Čobanović