Hrvatska vojska na 27. nacionalnom i 61. međunarodnom hodočašću u Lurd

Na hodočašću u Lurd sudjelovalo je oko 820 hodočasnika iz Hrvatske koji su se pridružili ostalim sudionicima iz više od 40 zemalja Europe i svijeta

Pod geslom Traži mir i za njim idi odvijalo se ovogodišnje 27. hodočašće Hrvatske vojske, policije i branitelja u Lurd. U marijansko svetište zaputilo se oko 820 hodočasnika iz Hrvatske koji su se pridružili ostalim sudionicima iz više od 40 zemalja Europe i svijeta. Hodočasnicima iz Hrvatske i Bosne i Hercegovine pridružili su se kao hodočasnici potpredsjednik Vlade i ministar obrane RH Damir Krstičević i ministrica obrane Bosne i Hercegovine Marina Pendeš. Zapovjednik ovogodišnjeg hodočašća bio je zapovjednik Hrvatskog ratnog zrakoplovstva brigadni general Mato Mikić, a njegovi zamjenici bili su zapovjednik Hrvatske ratne mornarice komodor Ivo Raffanelli i zamjenik glavnog ravnatelja policije Jure Šuker.

Osobito dojmljiv bio je svečani postroj kojim su hrvatski hodočasnici prvog dana svojeg boravka krenuli do svetišta, pozdravljeni od stanovnika i pripadnika oružanih snaga drugih zemalja. Međunarodno vojno hodočašće mjesto je susreta, mjesto izgradnje povjerenja među narodima i vojskama te ima posebnu dimenziju. Geslo Traži mir i za njim idi ostvarivalo se u svakoj molitvi i svakom susretu, a naši hodočasnici predvođeni ministrom Krstičevićem i duhovnim vodstvom vojnog biskupa mons. Jure Bogdana pokazali su koliko hrvatskom vojniku i policajcu znači vjera.

U propovijedi pred Špiljom ukazanja pred hodočasnicima iz Hrvatske i Bosne i Hercegovine mons. Bogdan naglasio je što za vjernike, što za Hrvate znači Lurd. Slikovito je opisao kako je Lurd od Boga privilegirano mjesto susreta između neba i zemlje i spomenuo tri važna elementa vezana uz njega: stijenu, vatru i vodu. Naglasio je kako do vojski svijeta, među kojima su i Hrvatska vojska i policija, dopiru poruke mira iz Lurda i zato mu i hodočaste. Podsjetio je hrvatske hodočasnike na geslo ovogodišnjeg hodočašća: Traži mir i za njim idi. “Mir treba tražiti u sebi, u našim obiteljima, Isusu i njegovoj majci. To je mir koji tražimo i za kojim idemo,” istaknuo je u nadahnutoj propovijedi mons. Bogdan.

Koncelebriranu misu suslavio je i vojni biskup u BiH mons. Tomo Vukšić u zajedništvu s vojnim i policijskim kapelanima. Na pobožnosti križnog puta sudjelovali su hrvatski vojnici, branitelji i policajci, svjedočeći koliko im uz tjelesnu i mentalnu dimenziju znači i ona duhovna. Nedaleko od Špilje ukazanja ministar Krstičević i general Mikić zapalili su zavjetnu svijeću za sve poginule hrvatske branitelje.

Dana 17. svibnja, uoči otvorenja 61. međunarodnog vojnog hodočašća (P.M.I.)., u bazilici Svete Krunice mons. Bogdan podsjetio je na riječi pape Franje iz njegove apostolske pobudnice: “Svetost je u svojoj biti življenje u zajedništvu s Kristom otajstva njegova života. Sastoji se u tome da se sjedinimo i uskrsnućem na jedinstven i osoban način, stalnim umiranjem i ustajanjem na novi život s njim.” Mons. Bogdan naglasio je kako je svetost poziv koji je upućen svima nama i svi su pozvani da dopuste Bogu da uđe u njihov život da ga on prožme i oblikuje. Potaknuo je također okupljene da se odvaže na takav život svetosti te istaknuo: “Isplati se živjeti s Bogom. Isplati se hodati s Isusom, koji je Put, Istina i Život. Isplati se živjeti sveto. To je put potpune sreće, potpunog smisla i potpunog ostvarenja već ovdje, na zemlji, ali to je put koji vodi u nebo, do sretne vječnosti, do doma Očeva.”

Hodočašće u Lurd nastavljeno je u bazilici sv. Pija X. gdje je svečanom povorkom orkestara, zastava i izaslanstava četrdesetak zemalja službeno, paljenjem zavjetne svijeće, počelo 61. međunarodno vojno hodočašće. Otvorenju je nazočio ministar Krstičević uz ministre obrane Italije, Mađarske, Bosne i Hercegovine te brojna visoka izaslanstva zemalja sudionica.

Na hodočašću je sudjelovalo više od 14 tisuća vojnika i policajaca iz cijelog svijeta. Nakon otvorenja uslijedila je Večer pomirenja i ispovijedi u bazilici Pija X., a ove je godine organizator bila Republika Hrvatska. Klanjanje je predvodio mons. Bogdan u zajedništvu s mons. Vukšićem. U svojem je nagovoru mons. Bogdan potaknuo hodočasnike na promicanje mira, ali ne bilo kojeg, nego pravog, autentičnog Božjeg mira u našim svakodnevnim životima.

Propovijedajući u bazilici sv. Bernardice na zajedničkoj misi za vojne hodočasnike iz Hrvatske i Bosne i Hercegovine, mons. Vukšić istaknuo je opasnost od mirenja s onim što je nespojivo s našim uvjerenjima. Pozvao je vjernike da u suvremenom svijetu, koji ima toliko dodirnih točaka s biblijskim vremenima, budu ekolozi savjesti i promicatelji dobra.

Tijekom ranih popodnevnih sati 18. svibnja ministar Krstičević sa suradnicima je posjetio vojni kamp u kojem su na ovogodišnjem hodočašću boravili hrvatski vojnici i policajci. Ondje su ga dočekali i hrvatski vojni invalidi koji tradicionalno hodočaste u Lurd.

Uz ministra Krstičevića kamp su posjetili i vojni biskupi Jure Bogdan i Tomo Vukšić. Obraćajući se hrvatskim hodočasnicima u kampu, ministar Krstičević zahvalio im je na svakodnevnim naporima te načinu na koji dostojanstveno predstavljaju Republiku Hrvatsku: “Za spremnog i sposobnog hrvatskog vojnika i policajca osim tjelesne i mentalne dimenzije osobito je važna i ona duhovna, koju svjedočite i svojim dolaskom u ovo svetište.” Posebno se obraćajući hrvatskim vojnim invalidima, ministar im je iskazao duboku zahvalnost i naglasio kako su oni naša neprolazna vrijednost. Posjet kampu nastavljen je koncertom Jazz orkestra Hrvatske vojske i Klape HRM-a “Sveti Juraj”.

Gašenjem svijeće, simbola 61. međunarodnog vojnog hodočašća, u marijanskom svetištu u Lurdu zatvoreno je 19. svibnja hodočašće na kojem su 27. put sudjelovali Hrvatska vojska, policija i branitelji. Svijeću je nakon kratkog obraćanja i molitve ugasio francuski vojni biskup mons. Antoine de Romanet, koji je pozvao vojnike da se i iduće godine, radi izgradnje mira u svijetu, svi zajedno ponovno okupe kod Gospe u Lurdu.

Noć uoči nedjelje u Lurdu je održana impresivna procesija s kipom Gospe Lurdske i velikim križem sa svijećama. Hodom od Špilje ukazanja do svetišta prolazila je nepregledna rijeka vojnika sa svijećama u rukama. Svjetlo je jedan od elemenata Lurda. Ispred bazilike Svete Krunice održan je i molitveno-glazbeni program u kojem je sudjelovala i Klapa “Sveti Juraj” HRM-a. Do prostora ispred bazilike križ su nosili članovi Zrinske garde. I ove su godine hrvatski hodočasnici bili oni koji su poruke mira ponijeli svojim domovima i obiteljima. Tražiti mir bilo je i ostalo ono što pokreće u izgradnji svijeta razumijevanja i suradnje. Mnogi hrvatski hodočasnici čvrsto su sebi obećali kako će se Lurdu, koji nose u svojim u srcima, ponovno vratiti.

Dražen Jonjić