Daruj nam mir

Hrvatski vojnici i policajci i ove su godine sudjelovali na Međunarodnom vojnom hodočašću u Lourdes gdje su na poseban način, kao i svih godina dosad, bili prepoznati po dostojanstvenom ponašanju primjerenom tom mjestu prepunom iskrene duhovnosti

Promatrajući današnji svijet, čovjeka obuzima dojam kao da njime vladaju nemir, rat, progonstva, trpljenja i druge nepogode. Teško je u tim prilikama uopće i zamisliti mir ne odvojivši se potpuno od svijeta. S jedne strane, uzrok je takvih dojmova i stalno agresivno bombardiranje vijestima s temom nemira. Čudimo se progonstvu ljudi, a sami smo prognali Krista iz naših sredina. Prognali smo Krista koji je mir i nastala je praznina koju može zaposjesti samo nemir. Prognali smo Krista koji je svjetlost i ostao je prostor u kojem nastaje tama. Obrušili smo se na Krista koji je Ljubav i na tom mjestu, u toj praznini, nastaje mržnja. Ne možemo težiti za mirom ako ne težimo za Kristom jer Krist je mir naš. Krist je Knez Mira i gdje nema Krista nema ni mira. Tako odvojeni od Krista i prilijepljeni za sebe tražimo ljubav, a Ljubavi se odričemo. Tražimo mir, a Mir progonimo. Tražimo svjetlo, a Svjetlost istinsku gušimo.
Kako onda ne zavapiti – Bože, daruj nam Mir. Bože, daruj nam sebe. Smiluj nam se i dopusti da Krista opet stavimo na prvo mjesto našeg života, kako bi sve drugo bilo na svojem mjestu. Da, ako je Krist na prvom mjestu, sve je tad na svojem mjestu.
Razumijevajući nezamjenjivu vrijednost i važnost mira, s molitvom na usnama Daruj nam mir, hrvatski su hodočasnici 25. put krenuli u lurdsko svetište kako bi im upravo Kraljica Mira podarila taj neizmjerno potreban dar.
Svoj hodočasnički put više od osamsto hodočasnika započelo je u zagrebačkoj franjevačkoj crkvi Sv. Križa gdje je u prigodnoj homiliji vojni biskup mons. Jure Bogdan svima poželio da u Marijinu svetištu nađu svoj mir i osjete Božju blizinu.

Prvi dan boravka u Lourdesu započeo je onako kako i priliči – misnim slavljem podno špilje u kojoj se Majka Božja ukazala. Koncelebrirano euharistijsko slavlje predvodio je vojni biskup mons. Jure Bogdan, a hrvatski su hodočasnici puni pouzdanja uputili svoje osobne i zajedničke molitve. U prigodnoj homiliji biskup Bogdan istaknuo je Marijinu ulogu kao nezamjenjivu u povijesti spasenja, te je posebno naglasio važnost Marijine uloge kao Majke Crkve. “Ovdje u Lourdesu susreću se nebo i zemlja i taj proces privlačenja ljudi prema sjedinjenju s Bogom nezaustavljivo traje,” istaknuo je biskup Bogdan.
Misno slavlje u bazilici Sv. Krunice, drugog dana boravka u lurdskom svetištu, predvodio je vojni biskup u BiH mons. Tomo Vukšić. Istaknuo je u prigodnoj homiliji kako je Isusovo prijateljstvo s ljudima bezuvjetno, ali da bi bilo na potrebnoj razini, moramo vršiti njegove zapovijedi. “Kad govorimo o najvećem stupnju prijateljstva, onda se moramo sjetiti svih naših poginulih branitelja koji su dali svoje živote za našu slobodu,” naglasio je biskup Vukšić.

Bazilika sv. Pija X. ove je godine okupila više od deset tisuća predstavnika šezdesetak vojski iz cijelog svijeta na svečanom otvaranju 59. Međunarodnog vojnog hodočašća koje je proteklo u impresivnoj atmosferi. Hrvatskim hodočasnicima pridružila se i predsjednica RH i vrhovna zapovjednica OSRH Kolinda Grabar-Kitarović, ministri obrane i hrvatskih branitelja Damir Krstičević i Tomo Medved te zamjenik načelnika GS OSRH general-pukovnik Drago Matanović, koji su na taj način pridonijeli još svečanijem ugođaju. Brojni vojni orkestri, među kojima i Orkestar OSRH, svaki s jedinstvenom koreografijom, svojim su nastupima podizali atmosferu na lurdskim ulicama i to je sigurno jedan od razloga zašto su vojna hodačašća tako posebna.
Bazilika sv. Pija X. i sljedećeg je dana bila mjesto okupljanja hrvatskih hodočasnika, gdje je koncelebrirano liturgijsko slavlje predvodio vojni biskup Jure Bogdan. Ističući u prigodnoj homiliji majku kao najveću vrijednost u životu svakog čovjeka, ali jednako tako i Mariju Majku Crkve, biskup je rekao kako je “(…) majka prvi dodir sa svijetom i prvo biće koje pruža ljubav. Sve potrebno za život daje nam majka i ona je najveća svetinja svakog čovjeka i naroda.”
Posebno dojmljiva veličanstvena procesija sa svijećama, koju je organiziralo hrvatsko izaslanstvo, pomogla nam je na osobnom vjerničkom putu da uz pomoć Marije nebeske zaštitnice lakše dođemo Bogu.

Središnji događaj Međunarodnog hodočašća bilo je koncelebrirano liturgijsko slavlje koje je u nazočnosti gotovo trideset tisuća hodočasnika, uz dvadeset biskupa i više od dvije stotine svećenika, predvodio apostolski administrator francuske vojne biskupije mons. Luc Ravel.
Svečano bogoslužje slavljeno je u bazilici Pija X., prostoru koji može primiti i okupiti sve sudionike hodočašća, što je vidljiv znak sveopće Crkve u jedinstvu vjere, bez obzira na različitost jezika i nacija. Jedinstvo tog slavlja očitovalo se i latinskim jezikom na kojem se molio središnji dio euharistijskog slavlja. Okupljeni oko Kristova oltara postali smo sjedinjeni s Kristom i sa svakim onim tko Krista nosi u sebi.
Prigodnom ceremonijom koja je uslijedila neposredno nakon mise službeno je završilo Međunarodno hodočašće. Uvjereni smo kako će duhovni plodovi koje je svatko od nas ponio s tog milosnog mjesta biti blagoslov i nama i svima onima oko nas.


U ovim teškim vremenima važno je prisjetiti se da je mir dar koji nikad ne smijemo prestati moliti Oca: Daruj nam svoj mir. Gospodin odgovara uvijek na tu molitvu svoje djece, ozbiljnu molitvu, često tjeskobnu. On odgovara na te molitve konkretno, potičući stvaraoce mira na bratstvo i solidarnost: “Mir je Božji dar, ali dar povjeren svim muškarcima i ženama koji su pozvani da ga ostvare,” (poruka za Svjetski dan mira 1. siječnja 2016.). Vi ste pozvani, to je vaš poziv da budete stvaraoci mira, na jedan osobit, ali autentičan način, i što svjetlije živite u Kristu i Njegovu Duhu ljubavi koji će vas učiniti pobjednicima nad zlom i mržnjom. Na taj način ćete biti vašim protivnicima, kao i vašoj braći po oružju koja ne dijele našu vjeru, pravi svjedoci Istine.

Iz poruke svetog oca Franje hodočasnicima


Napisao i snimio Željko Stipanović