Bili i ostali elitna postrojba OSRH

“Vi, pripadnici Zapovjedništva specijalnih snaga, iz dana u dan dokazujete da ste dio interoperabilnih, razmjestivih i spremnih snaga koje su svojim djelovanjem sposobne odgovoriti na trenutačne i buduće sigurnosne izazove. Uigrani, obučeni, precizni, prilagodljivi svim uvjetima i svakom zahtjevu, vi ste profesionalci i elita u punom smislu riječi. Tijekom proteklih 27 godina profilirali ste se u vrhunski obučenu i opremljenu specijalnu postrojbu na ponos Oružanih snaga Republike Hrvatske, ” kazao je general Mirko Šundov…

U vojarni ”Stožerni brigadir Ante Šaškor“ u Delnicama 18. je svibnja svečano obilježena 27. obljetnica osnivanja Specijalnih snaga Hrvatske vojske i Dan Zapovjedništva specijalnih snaga. Svečanosti su nazočili izaslanik Predsjednice i vrhovne zapovjednice Oružanih snaga Republike Hrvatske, savjetnik za obranu i nacionalnu sigurnost Vlado Galić, načelnik GS OS general zbora Mirko Šundov kao izaslanik potpredsjednika Vlade i ministra obrane, zamjenik načelnika GS-a general-pukovnik Drago Matanović, predstavnici MUP-a RH, članovi VDZ-a, ratni zapovjednici i bivši djelatnici postrojbe, predstavnici udruga proizišlih iz Domovinskog rata te predstavnici županijskih i lokalnih vlasti.
”Specijalne postrojbe stvarane su na početku Domovinskog rata s ciljem brzog i djelotvornog odgovora na neprijateljska djelovanja, a prva formirana vojna elitna postrojba bila je bojna ”Zrinski” sastavljena od najsposobnijih pojedinaca, osnovana 18. svibnja 1991. Njezinu tradiciju nastavila je Bojna za specijalna djelovanja, a poslije novoustrojeno Zapovjedništvo specijalnih snaga,” podsjetio je u uvodnom obraćanju zapovjednik ZSS-a brigadni general Perica Turalija. Istaknuo je kako u sadašnjem trenutku stvaranje interoperabilnih, razmjestivih i spremnih specijalnih snaga koje će biti sposobne svojim djelovanjem odgovoriti na trenutačne i buduće sigurnosne izazove nema alternative te kako je provedba najsloženijih zadaća u okviru međunarodnih vojnih vježbi i međunarodnih vojnih operacija specijalnih snaga, omogućila razvoj i dostizanje sposobnosti suprotstavljanja nekonvencionalnim operacijama poput terorizma, hibridnog ratovanja te zaštite od kibernetičkih napada.
General Turalija istaknuo je kako je osobna spremnost pripadnicima specijalnih snaga imperativ koji oni kontinuirano dokazuju na različite načine, pa tako i na nedavno održanom ”Memorijalu bojnika Davora Jovića – Prvi za Hrvatsku” na kojem je ovogodišnji pobjednik natjecanja upravo pripadnik ZSS-a.
Zapovjednik je posebno istaknuo kako je sposobnost pripadnika ZSS-a prepoznalo NATO-ovo Zapovjedništvo specijalnih snaga u kojem pripadnici ZSS-a popunjavaju i obnašaju različite zahtjevne i odgovorne dužnosti u plansko-operativnom i u provedbenom dijelu, a dokaz tome je i nedavni posjet američkog admirala Colina Cilraina, zapovjednika NATO-ova Zapovjedništva specijalnih snaga koji je i tom prilikom pohvalio njihov angažman u misiji Odlučna potpora u Afganistanu i misiji KFOR na Kosovu.
”Danas je ZSS najelitnija sastavnica HV-a s razvijenim sposobnostima provedbe specijalnih operacija na kopnu, moru i iz zraka u RH i u NATO-u te koalicijskim vođenim operacijama,” istaknuo je general Turalija dodavši na kraju: ”Pripadnici ZSS-a kao istinski profesionalci i domoljubi bit će spremni odgovoriti na sve izazove koji se postave pred njih, u Hrvatskoj i izvan nje.”
Upućujući čestitke povodom dana Zapovjedništva specijalnih snaga general Mirko Šundov posebnu je zahvalu uputio poginulim pripadnicima kazavši kako njihova žrtva nikad ne smije biti zaboravljena te mora biti uzor kako treba živjeti i graditi domovinu. Podsjetio je kako Oružane snage, od osnivanja 1991. u svojem sastavu imaju specijalne postrojbe. Od utemeljenja prve specijalne postrojbe bojne ”Zrinski” specijalne postrojbe prilagođavale su se novonastalim okolnostima, mijenjale naziv i organizacijski oblik, ali bile su i ostale elitna postrojba OSRH. ”Specijalne snage imale su vitalnu ulogu u svim operacijama za oslobađanje Republike Hrvatske. Bili ste i ostali jedna od glavnih sastavnica i nosivih stupova naših Oružanih snaga,” naglasio je general Šundov dodavši kako su pripadnici ove postrojbe sposobni izvršiti najsloženije zadaće u specijalnim operacijama i odgovoriti na sve sigurnosne izazove koji se mogu pojaviti u suvremenom svijetu.
“Biti pripadnik specijalnih snaga iznimno je velika čast, ali i odgovornost. U ratu, i u miru, uvijek su ondje gdje je najteže, spremni na žrtvu, vjerni do kraja,” kazao je general Šundov napomenuvši kako je osposobljavanje i obučavanje pripadnika specijalne postrojbe iznimno zahtjevan i odgovoran posao te je ovom prigodom uputio i posebnu zahvalu instruktorima i predavačima koji svoje znanje i vještine vrlo uspješno prenose novim naraštajima specijalaca, ali i ostalim pripadnicima oružanih snaga. “Vi, pripadnici Zapovjedništva specijalnih snaga, iz dana u dan dokazujete da ste dio interoperabilnih, razmjestivih i spremnih snaga koje su svojim djelovanjem sposobne odgovoriti na trenutačne i buduće sigurnosne izazove. Uigrani, obučeni, precizni, prilagodljivi svim uvjetima i svakom zahtjevu, vi ste profesionalci i elita u punom smislu riječi. Tijekom proteklih 27 godina profilirali ste se u vrhunski obučenu i opremljenu specijalnu postrojbu na ponos Oružanih snaga Republike Hrvatske, ” kazao je na kraju general Šundov.
Čestitke je u ime predsjednice RH uputio njezin izaslanik Vlado Galić, i sam nekadašnji pripadnik bojne ”Zrinski” kazavši kako je biti pripadnik pobjedničke Hrvatske vojske u Domovinskom ratu bila obveza i velika čast, a biti pripadnik specijalnih postrojbi iznimna čast i ponos. “Zelena beretka bila je prepoznatljiv znak tog ponosnog vremena. Uvijek moramo širiti istinu mladim naraštajima kako je Domovinski rat temeljna vrijednost moderne hrvatske države. Pobjednička Hrvatska vojska i vi kao njezin najelitniji dio morate biti jamac sigurnosti i očuvanja vrijednosti Domovinskog rata,” kazao je Galić, na kraju naglasivši kako je specijalnim postrojbama važno stalno usavršavanje, težnja k novim sposobnostima i suočavanje s novim izazovima što se od njih i u budućnosti očekuje.
Na kraju svečanosti uručene su pohvale i nagrade pripadnicima ZSS-a te je održan taktičko-tehnički zbor i pokazna vježba. U sklopu svečanosti položeni su vijenci i upaljene svijeće za poginule pripadnike specijalnih postrojbi Hrvatske vojske kod spomen-križa u vojarni te je služena misa u crkvi sv. Ivana Krstitelja.

Vesna Pintarić
Foto Tomislav Brandt